Hoe kan je een buxus snoeien?

Categorie: Gazon en tuin

Hoe kan je een buxus snoeien, verdelen we in verscheidene deeltjes: wat kan je met jouw buxus doen? Hoe doe ik dat? En wat heb ik daar voor nodig om het tot een goed einde te brengen?

Wat kan je met een buxus doen?

Een buxus is de meest ideale groene plant met een waaier aan mogelijkheden. Veel mensen kopen buxus om een haag te vormen, om hun tuin af te boorden of te verdelen. Of zelfs om een ouderwets doolhof te maken. Maar dat vergt vele jaren geduld.

De laatste decennia is “Form Construction” in de mode. Niks mooier dan de veelzijdige aspecten van figuurtjes over te brengen op een buxus: de uitgelezen plant om dat te realiseren. Dit vraagt wel enorm veel geduld, handigheid en kennis. Eeen tuinkabouter vervangen door een buxus in de vorm van tuinkabouter is leuk maar bezint eer je begint.

Hoe snoei je een buxus?

Voor het snoeien van een buxus gebruik je degelijk, kwalitatief en goed onderhouden materiaal. Een scherp geslepen heggenschaar of snoeischaar is een absolute noodzaak. Het gros van de mensen schaft een elektrisch toestel aan. Perfect. Enkel, stel jezelf wel de vraag: kan ik gemakkelijk bij mijn buxus? Hoeveel verlengkabel heb ik desnoods nodig? En is het nog praktisch om te werken? Je bent spijtig genoeg niet de eerste die zijn eigen elektrische kabel zal doorsnoeien!

Een meer dan waardig alternatief is een heggenschaar op brandstof. Dit is wel een stuk duurder en vraagt meer onderhoud, maar het is vlotter in gebruik.  Als de winter voor de deur staat, kan je die heggenschaar met brandstof niet zo maar in uw tuinhuisje deponeren, neen! Zorg er zeker voor dat alle brandstof uit het toestel is. Verder werkt het toestal uitstekend, zowel om een haag te vormen als om figuurtjes te creëren, vooral omdat je overal vlotter bij kan.

Voor het fijnere snoeiwerk gebruik je kleinere buxusscharen, vlijmscherp geslepen. Deze handscharen zijn zeker geen overbodige luxe.

Zo zie je dat het snoeien van een buxus heel wat werk vraagt en ook een degelijke investering in perfect werkend materiaal.

Ben je op zoek naar een goede buxusschaar? Dan helpt onze webshop je zeker verder!