Je gazon verzorgen in de herfst, hoe doe je dat?

Categorie: Gazon en tuin
groen gras de boomdokter bemesten

In de herfst zijn we bezig met onze tuin voor te bereiden om de winter in te gaan. Niet alleen omdat de tuin er dan proper bij ligt, maar ook en vooral om ervoor te zorgen dat je gazon volgend jaar een gezonde start krijgt.

Als je deze korte checklist voor je gazon even afwerkt, kan je gerust de winter ingaan en krijg je volgend voorjaar een mooi, groen gazon.
Bemesten van het gazon en maaien van het gras aan het einde van de herfst zijn de beste manieren om je groene gras te laten groeien tot een prachtig gazon voor volgend jaar.

Bemesten van het gazon in het najaar

Eén van de beste manieren om je gras mooi groen en gezond te houden is door die te bemesten. En in het najaar is de bemesting het belangrijkste, en niet in de lente zoals de meeste mensen denken. Een hete en/of droge zomer is erg belastend voor je gazon. De koelere temperaturen van de herfst zorgen ervoor dat je gras terug op krachten kan komen.

De herfst is het belangrijkste moment om je gazon te bemesten omdat:

  • De ochtenddauw van de herfst voldoende vocht aan de grasmat geeft om de meststof te helpen absorberen.
  • Het gras de kans krijgt om krachtiger te worden voor de koude winter
  • extra ondersteuning in de herfst leidt tot krachtiger, groener gras in de lente

Blaadjes van bomen laten liggen op je gazon is al een goede start van bemesting voor gazon, maar extra meststof is wel een must.

Wanneer bemesten in de herfst?

je kan bemesten tot 2-3 weken voordat het aan de grond vriest. Een exact tijdstip is moeilijk te geven, maar midden oktober zal hier bij ons meestal het meest ideale moment zijn.

Het bemesten zelf doe je het best ‘s morgens vroeg of vroeg in de avond. Op deze manier zorg je ervoor dat de dauw je helpt om de gazon meststof goed opneembaar te maken voor je gras.
Na het maaien is ideaal, op deze manier is het gras niet te lang en komt de meststof makkelijk tot aan de wortels van je gazon. Gooi meststoffen nooit vlak voor een hevige regenbui, zodat je geen afvloeiing krijgt.

 

3 belangrijke tips voor het maaien van je gazon in de herfst

Door je grasmat af te rijden vlak voor de echt koude maanden, zorg je ervoor dat schimmels minder kans krijgen. Maai je gras daarom op een goede hoogte op het juiste moment. En gebruik steeds scherpe messen! Ook dit is super belangrijk.

  • Zolang het warm genoeg is blijft het gras groeien. Van zodra het kwik naar ongeveer 10°C zakt overdag, zal de groei beginnen stoppen. Dat is meestal eind oktober – begin november (maar de laatste jaren is dit moeilijker te voorspellen).
  • De laatste keer dat je moet maaien hangt af van de nachtvorst. Schat in wanneer je de eerste nachtvorst krijgt en plan vervolgens om je gazon daarvoor nog 2-3 keer te maaien, waarbij je de hoogte van je grasmaaier instelt. Als je je gras maait, zorg dan dat je langzaam tot de gewenste hoogte uitkomt en dat je dus nooit te veel tegelijk maait. Een goede vuistregel is om nooit meer dan een derde van de grashoogte in 1 keer te maaien.
  • Voor de winter is 5.5-6 cm de ideale hoogte, dat is dus niet heel kort. Dit is kort genoeg om minder kans op schimmel te krijgen maar ook niet te kort om het gras te beschermen tegen de regen en de vorst.
grasmaaier fiskars handgrasmaaier
Fiskars bladhark XL extra breed
Fiskars grasmaaier Fiskars Stay-sharp
Wil je graag meer naakte waarheid? Schrijf je dan nu in!
Heb je genoeg van al de commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over groenperikelen. Laat hieronder je gegevens achter om een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuw artikel is verschenen.