,

Je gras of gazon gaat kapot? Engerlingen maken heel wat schade…

Sofia Haggard avatar

·

,

·

Kip

Engerlingen in je gazon, Deel I

Kapotte plekken en geel gras in het gazon

Op een gegeven moment ontdek je dat de gazon er niet zo goed bijligt. Eerst verschijnen gele tot bruine plekken in het gras. Die plekken lijken zelfs groter te worden. Uiteindelijk sterft het gras en zie je droge plekken. Hier en daar lijkt het gras zelfs “los” te liggen. Neem het gras maar eens bij de haren op zo’n plekken… wedden dat je het zo van de grond haalt?

Is het trouwens niet opgevallen dat je veel meer gevleugelde bezoekers in te tuin ziet dan vroeger? Heel wat vogels zoals eksters en duiven zijn verzot op die kleine witte wormen met hun bruin-rosse (of is het roste, roeste, hoogblonde, …) kop. Op zoek naar die lekkernij, krabben ze er lustig op los met hun pootjes en voor je het weet ligt je gazon er maar triestig bij. Losse stukken gras, gele plekken, droge grond, en vooral, weinig gras. Maar ook de kippen lusten die beestjes wel.

NOG NIET ZEKER? Doe de test en haal je schop of spade eens uit je tuinhuis. Graaf een kleine put (1 schop groot ) net naast één van de droge plekken. Je vindt ze onmiddellijk: kleine, ronde, dikke, witte wormpjes die zich opkrullen. Ze hebben een kleine roeste kop en dito pootjes. Ze lijken inactief, maar wees gerust, als je ze even laat liggen gaan ze zo weer aan de haal. Probeer het maar eens.

Waarom graaf je NAAST die verdorde plekken? Wel, het verdroogde gras werd al een paar dagen tot weken geleden opgegeten. Tegen de tijd dat het verdroogd is, zijn de engerlingen al verhuisd naar een nabij gelegen plekje waar de graswortels nog intact zijn. Want dat is hun voedsel.

Kip

Wat eten de engerlingen?

Jawel, de wortels van je gras vormen het voedsel bij uitstek voor de engerlingen.

Er zijn verschillende soorten engerlingen afkomstig van verschillende soorten kevers. Het internet biedt wel informatie maar die zit enorm versnipperd. Hier en daar vind je wat flarden over een mei- of andere kever maar nooit lees je het ganse plaatje. Laat staan dat je dat rotbeest (zo zien jullie dat toch hé?!) herkent en op een gepaste manier kan optreden. Aveve en andere tuinwinkels springen graag op de kar want dan kunnen ze weer wat sproeistoffen verkopen aan de onwetende tuinier die het slikt als zoetekoek en de kassa gaat weer rinkelen. En, het is een plaag die je niet gemakkelijk onder controle krijgt, tweemaal prijs natuurlijk!

Zoals eerder gezegd is dit een uitgebreid onderwerp en daarom zal ik dit artikel in verschillende stukken snijden. Volgende week dus meer over de engerlingen en hun kevertjes!

Wil je alvast de bestrijding effectief aanpakken of het gazon preventief behandelen? Gebruik dan aaltjes om de engerlingen te bestrijden. Aaltjes zijn de natuurlijke vijand van de engerling, maar daarover meer in deel II.

Enkel verzwakt gras valt ten prooi aan engerlingen. Een goed beheer en correcte bemesting van je gazon helpt dus ook op lange termijn. Maar ook daarover volgende week meer!