Gele plekken in het gazon? Oorzaak en oplossing.

Categorie: Bodem Gazon en tuin Ziekten en plagen
Last van gele vlekken in jouw gazon?

Gele plekken in gazon, wat is het?

Als je last hebt van gele vlekken in jouw gazon, is de kans groot dat je een plaag hebt van engerlingen of emelten. Indien je twijfelt of het wel degelijk engerlingen of emelten zijn, kan je dat snel te weten komen. Na één nachtje heb je al een pasklaar antwoord.

 

Doe zelf de test welke bodeminsecten je gras aantasten

Gele vlekken in het gazon

Begiet de plaatsen rond de gele of dorre plekken overvloedig met water, net voor zonsondergang. Leg er een donker zeil op, bijvoorbeeld vijverfolie. ’s Morgens neem je dat zeil weg, en zie je al dan niet emelten of engerlingen bovenop het gazon liggen. Zie je ze, dan heb je te doen met een plaag van engerlingen en of emelten.

Of indien je het graag direct wil weten, dan steek je de spade of schop even in je gazon en ga je op zoek naar de diertjes. Dat kan ook natuurlijk.

Treed onmiddellijk op tegen deze plaag want anders vreten ze jouw gazon gewoon dood. De larven eten constant hun buikje rond met de wortels van de graszoden. Eens een wortel door de kiezen, kruipen ze naar de volgende. Zo gaan ze maar door tot alle wortels zijn aangetast. Wees er dus snel bij als je gele plekken in jouw gazon ziet opduiken.

Als je werkt met de aaltjes tegen engerlingen of emelten is het belangrijk dat je weet welke diertje het nu juist is. Als je gebruik maakt van larvetec, maakt dit niets uit, omdat het werkt tegen beide.

 

Engerlingen bestrijden

Hoe engerlingen efficiënt bestrijden?

Engerlingen bestrijden met aaltjes

De meest gekende manier om engerlingen en emelten te bestrijden, werkt met aaltjes. Het is een soort poeder dat je in water oplost en vervolgens over je gazon sproeit. Na een paar dagen sterven de engerlingen omdat ze geparasiteerd worden door de aaltjes.

De aaltjes leven nog geruime tijd verder en besmetten ook de nog niet uitgekomen larven. Eens alle engerlingen gestorven, zijn ook de aaltjes verdwenen. Alhoewel ze niet alle engerlingen in 1 keer te pakken krijgen, zal je toch merken dat je gazon goed kan herstellen. Vergeet niet om in het najaar en volgend jaar ook te bestrijden.

Gebruik Larvetec in de strijd tegen de engerlingen

Ondertussen is larvetec een gekend en erg efficiënt middel in deze strijd geworden. Larvetec is een ecologische meststof die als nevenwerking heeft dat de engerlingen (en ook de emelten) het gras niet meer als voedsel zullen zien. Ze zullen dus niet meer langer aan de wortels van je gras eten, en het gras zal terug herstellen mede dankzij de meststof.

Larvetec is een vloeibare meststof en is eenvoudig toe te passen.

emelt of larve van de langpootmug

Emelten op natuurlijke manier bestrijden

Emelten bestrijden met aaltjes

De emelt is de larve van de langpootmug en leeft net als de engerling van de wortels van het gras. Ze eten aan de wortels van je gazon waardoor het gazon gele of bruine of zelfs dode vlekken vertoont.

Om deze te bestrijden kan je aaltjes tegen emelten gebruiken. Aaltjes zijn levende diertjes (die je toegestuurd krijgt in een soort poeder) die je moet oplossen in water en dan verdelen over je gazon. Ze parasiteren in de emelt waardoor deze geïnfecteerd wordt en afsterft.

 

Gebruik Larvetec in de strijd tegen de emelten

Larvetec is eenvoudig toe te passen omdat het een vloeibaar product is. Het voordeel is ook dat je Larvetec al kan gebruiken ook al zijn de bodemtemperaturen nog te laag. (dit kan niet met de aaltjes). Het is een vloeibare meststof die als nevenwerking heeft dat de emelten (en ook de engerlingen) het gras niet meer als voedsel zien.

Aaltjes en larvetec gebruiken in je gazon

Aaltjes en larvetec kan je ook perfect samen gebruiken in de strijd tegen de emelten. Ze zullen hun werking alleen maar versterken. Pas ze wel na elkaar toe met een dagje verschil, zodat je geen uitspoeling krijgt.

Hoe lang engerlingen en emelten bestrijden?

Zowel engerlingen als emelten bestrijd je best 2 jaar na elkaar, zodat je de cyclus doorbroken hebt. Na 1 behandeling of 1 jaar raad ik aan om niet te stoppen, omdat sommige engerlingen een (2 of 3) jarige cyclus hebben en je deze dus volledig moet doorbreken. Anders blijft het dweilen met de kraan open.

Ik wens je alvast een mooi, groen gazon toe!

 

Schrijf je in en bestrijd op tijd!
Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verrassen en schrijf je nu in!