Rozen snoeien, hoe doe je dat?

Categorie: Gazon en tuin

Rozen snoeien doe je met aangepaste werkkledij en goed werkende snoeischaren of snoeimessen. Als leek is het niet zo evident al kan je niet veel verkeerd doen. Rozen zijn redelijk sterk en herstellen zich snel na het snoeien.

Drie basisprincipes

Maak gebruik van aangepaste werkkledij en goed onderhouden materiaal en weet welke soorten rozen je hebt. Met deze drie principes ben je goed op weg om het tot een goed einde te brengen.

Over het juiste tijdstip zijn de meningen verdeeld, naargelang de geraadpleegde bron. Maar laten we ons eerst toespitsen op het snoeien van de rozen, en hoe je dat doet.

Als je kijkt naar een rozenstruik, weet je eerst niet waar te beginnen. We helpen je graag op web.

Begin met de kleine takjes die je her en der aantreft. Op die kleine takjes groeien gegarandeerd nooit bloemen. Ze nemen enkel maar energie weg die ze kan gebruiken om haar bloemen tot vol ornaat te verwekken. Kleine takjes groeien meestal naar binnen en zijn soms moeilijk te verwijderen. Ga dus voorzichtig en takje per takje te werk. Nadien kan je beter inschatten waar het echte snoeiwerk nodig is. Haal steeds het snoeihout meteen weg. Zo hou je continu een perfect zicht op de struik.

Na de kleine takjes, snoei je het dode hout dat na de winter optreedt, net als takken die door het hart heen groeien en de kruisende takken.

Nu kan je de roos heel kort snoeien tot een paar centimeters boven de grond of tot op kniehoogte, afhankelijk van het bloeiresultaat dat je wil bekomen en tevens afhankelijk van de soort rozen.

Ruim de bedding op na het snoeiwerk, zorg voor een aangepast bemesting, en geniet, jouw rozen zullen weer welig tieren.

Op zoek naar een degelijke en professionele snoeischaar?