Rozen snoeien in september!

Categorie: Gazon en tuin

Rozen snoeien in september is al mogelijk! Let wel op, niet alle soorten. Klimrozen en stamrozen laat je nog gerust. Andere soorten en zelfs botanische rozen kan je in september al ten volle snoeien.

Pas rozen snoeien …

….als er geen bloemen meer zijn! Tenslotte hebben we rozen in de tuin om hun prachtige bloemen te bewonderen. Eens ze zijn uitgebloeid, kan je beginnen met een soort van herfstsnoei, namelijk het verwijderen van de uitgebloeide bloemen. Je snoeit hen tot op kniehoogte, ongeveer dertig à veertig centimeter boven de grond. Zo doe je al een groot deel van het voorbereidend werk voor de wintersnoei. Kijk bij de botanische rozen eerst of er nog rozenbottels aanwezig zijn. Zo ja, laat ze nog wat gerust.

Een snoei in september komt de sterkte en de verjonging van jouw rozen ten goede. Ze hoeven geen overbodige energie te steken in zaadvorming van de rozenbottels.

Als na het snoeien in september de rozen opnieuw beginnen te bloeien, heb je een bijkomende snoeibeurt nodig voordat de winter echt in het land treedt. De laatste jaren hebben we meer en meer te maken met warmere herfstmaanden. Zo is het herbloeien van jouw rozen zeker niet uitzonderlijk. We vermoeden zelfs dat ze herbloeien door de snoei in september. Op zich is dat niet erg, als je maar zorgt voor genoeg voedingstoffen en een afrondende snoeisessie net voor de winter.

Klimrozen en stamrozen snoei je beter niet in september omwille van hun specifieke snoeiwijze. Een stamroos is opgebouwd uit verscheidene onderdelen, die een aparte invloed hebben op de groei en de bloei van de stamroos. Een snoei in september zou meer nadelen dan voordelen opleveren. Een klimroos is meer een heester en die hoef je niet onmiddellijk te snoeien. Het is een verhaal van ‘het mag maar het hoeft niet’.

Zo zie je maar dat iedere maand van het jaar wel iets kan betekenen voor het snoeien van rozen.

Op zoek naar een goede snoeischaar voor uw rozen?