Rozen, wanneer snoeien we deze prachtige bloemen?

Categorie: Gazon en tuin
snoei rozen

Wanneer mag je rozen nu snoeien?

Zet de schaar tweemaal in jouw geliefde rozen. Net voor én na de winter, echter, nooit als het vriest. Vanaf oktober verwijderen we de uitgebloeide exemplaren en rond 21 maart snijden we de olijfgroene takken zorgvuldig bij.

Rozen, de Koningin der bloemen

Vele mensen zijn gek van de diversiteit en de prachtige bloemende rozen. Van juni tot oktober bloeien ze, afhankelijk van de soort en van het weer. In de winter en de lente snoeien we ze.

Rozen komen pas goed tot recht bij een degelijk onderhoud. Gedurende de bloeiperiode verwijderen we op tijd en stond de uitgebloeide bloemen om zaadvorming te voorkomen en om energieverlies tegen te houden. Ook snoeien is een belangrijk onderdeel als je lang wil genieten van hun pracht. Echter, velen zien er tegenop want:

  • Het is een vervelend werkje omwille van de doornen.
  • Er bestaan zo vele soorten rozen.
  • Mag je die allemaal op het zelfde moment snoeien?
  • En wanneer is dan de beste periode?

Je kan het jezelf een stuk makkelijker en vooral aangenamer maken als je regelmatig snoeit, zorgt voor aangepaste werkkledij en goed snijdend materiaal.

[clickToTweet tweet=”Verwen jouw roos twee keer per jaar en ze maakt haar Koninginnerol uitbunding waar.” quote=”Verwen jouw roos twee keer per jaar en ze maakt haar Koninginnerol uitbunding waar.” theme=”style6″]

roos
roos

Wanneer rozen snoeien?

Wanneer rozen snoeien, is een apart verhaal in twee hoofdstukken. We spreken van een wintersnoei om ze klaar te maken voor de winter en van een lentesnoei om ze een goeie start te geven voor hun bloeiseizoen.

Wanneer beginnen we aan de wintersnoei?

Na het stil vallen van de bloei, ergens eind oktober begin november, kunnen we de rozen snoeien. We knippen de uitgebloeide bloemen weg en voorkomen zo de zaadvorming.

Botanische rozen (of wilde rozen) hoef je niet te knippen. Na hun bloeiperiode verschijnt een rozenbottel, die niet enkel mooi is, maar ook gegeerd door vele vogels. Natuurlijk kies je zelf of je de rozenbottels behoudt.

rozenbottel
rozenbottel bij botanische rozen

Goed om weten is dat zaadvorming veel energie vraagt van de roos. Energie die ze nodig heeft om een (strenge) winter te overleven. Echter is niet alleen het snoeien bepalend voor de overlevingskansen van uw rozen. Ook bemesting en grondbewerking zijn van belang.

Wanneer beginnen we dan aan de lentesnoei?

In principe is 21 maart een magische datum, Springtime! Nieuw leven begint zich te manifesteren. Links en rechts zijn bloemen al aan het bloeien en onze rozen kunnen we uit hun winterslaap halen. Het snoeien is hier zeer omzichtig en vraagt extra aandacht! We verwijderen dode takjes en snijden de olijfgroene takken precies af. Kortom, we geven een verjongingskuur aan onze rozen en maken ze klaar om terug in al hun glorie uit te groeien tot de Koningin der bloemen.

Let op, zowel bij de winter- als de lentesnoei: nooit snoeien wanneer het vriest!

Bezoek onze webshop voor snoeischaren om uw rozen te snoeien.