Snoeien van een Hortensia, mag dat wel?

Categorie: Gazon en tuin

Snoeien van een Hortensia? Ja, dat mag! Al zijn er mensen die het snoeien van Hortensia’s nuanceren, het mag heel zeker.

Een aparte snoeitechniek voor iedere soort

De meest gekende snoeiwijze is de een derde – een derde – een derde methode. Je spreidt het snoeien over een drietal jaren en ieder jaar snoei je een derde van de Hortensia. Na drie jaren heb je een jonge Hortensia met mooie bloembollen die niet te zwaar wegen. Te zware bloembollen zorgen weleens voor doorhangende stengels. Let bij deze techniek op een juiste indeling en voorkom dat je eenjarige takken snoeit, want juist daar bloeien vaak de nieuwe jonge bloembollen op.

snoeien van hortensiaHortensia’s zijn zeer decoratief, waardoor men soms uitgebloeide bloembollen niet verwijderdt. Mijn inziens is het beter om ze wel te snoeien en zo te voorkomen dat je te veel energie laat verloren gaan door deze uitgebloeide bloembollen. Let hierbij wel goed op omdat er mogelijks al nieuwe knopjes onder de oude bloembol groeien. Snoei ook het dode hout uit de weg, zodat de Hortensia compacter en sterker wordt.

De Hortensia die het minste tot zelfs geen snoeiwerk nodig heeft, is de klimhortensia. Deze vraagt gewoon om de verdorde blaadjes weg te halen. En verder niets.

Het voornaamste doel van het snoeien van een Hortensia zijn de prachtige bloemen die in verhouding staan tot de draagkracht van uw stengels om doorhang te voorkomen. En daar komt het! “Ja maar, al jaren doe ik echt alles om die bloemengroei te stimuleren. Alleen heb ik minder en minder bloembollen op mijn Hortensia’s. En op sommige zelfs geen bloembollen meer“. Hier komt een specifieke snoeitechniek om de hoek gluren, eentje die velen niet kennen en ook niet toepassen: de wortelsnoeimethode! Met een spade maak je op een halve meter afstand van de kern van de struik een cirkel. Vervolgens steek je met een vlijmscherpe spade schuin naar binnen de wortels van de Hortensia door. Deze techniek pas je toe tijdens de herfst, nadat de blaadjes zijn afgevallen.

Ben je op zoek naar een goede snoeischaar om jouw hortensia’s onder handen te nemen?