Snoeien van Rozen

Categorie: Gazon en tuin
rozen snoeien met een snoeischaar

Snoeien van rozen is een specifieke hobby. Het vergt een combinatie van inzicht, kennis, tijd en materiaal.

Bij het snoeien van rozen doe je best je kleedje van H&M of Dolce & Gabbana niet aan. Het is een werkje dat aangepaste werkkledij vraagt. En vooral heel erg goede handschoenen. Handschoenen die je beschermen tegen de talrijk prikkende takken en je ook voldoende bewegingsvrijheid geven. Zorg ook voor perfect werkend materiaal. Een snoeischaar of een takkenschaar moet vlijmscherp zijn. Voor je begint ga even langs bij een messenslijper die je lemetten slijpt. Dat bespaart je een hoop miserie en komt het snoeiresultaat ten goede.

Kennis

Normaal gezien snoei je alle rozen op dezelfde manier. Al nuanceren we dit meteen: de snoeiperiode is voor alle rozen gelijk, net voor de winter en net voor de start van de lente. Tijdens de bloeiperiode las je onderhoudende snoeibeurten in.

In de twee voornaamste snoeiperioden zorg je voor een verjonging van jouw rozen. Je verwijdert dode takjes en uitgebloeide bloemen.  Snoei ze kort om bepaalde ziekten te voorkomen enerzijds en om ze een jarenlange levensgarantie te bezorgen anderzijds.

[clickToTweet tweet=”Bij het snoeien van rozen doe je best je kleedje van H&M of Dolce & Gabbana niet aan” quote=”Bij het snoeien van rozen doe je best je kleedje van H&M of Dolce & Gabbana niet aan” theme=”style6″]

Heesterrozen

De heesterrozen leunen het dichtst aan bij de wilde rozen. Zij bloeien enorm weelderig maar hebben doorgaans kleinere bloemen. Het grote voordeel van de heesterrozen is dat je die gemakkelijk enkele jaren niet kan snoeien. Zo worden ze volumineuzer en passen ze zich aan de omgeving aan qua vorm.

We snoeien de heesterrozen en voorzien zo voldoende luchtcirculatie om een teveel aan dood hout te vermijden, haar te verjongen en te voorkomen dat ze sterft.

Met een beetje oefening kan je met rozen een prachtig stukje in uw tuin uitbouwen.