Tips om in de tuin te snoeien in oktober

Categorie: Gazon en tuin

De maand oktober is de ideale maand om in de tuin te werken met het oog op volgend jaar en vooral de komende winter. Het bloei- en groeiseizoen is voorbij of loopt toch redelijk op zijn einde. En stilletjes aan kunnen we beginnen met het opruimen. Het opruimen waaronder ik ook bedoel snoeien waar nodig. Heel wat planten, heesters, struiken en bomen kunnen een snoeisessie verdragen vooraleer ze in hun winterslaap verzeilen. Het is ook zo dat bij vele soorten het snoeien in de maand oktober er voor zal zorgen dat ze extra krachten opdoen om de winter door te geraken. En zich zodoende dermate zullen manifesteren als de lente in aantocht is.

Vergeet uw rozen niet, dat is de bloemenstruik bij uitstek om in oktober onder handen te nemen. Als je rozen zijn uitgebloeid kan je ze snoeien tot op kniehoogte ongeveer, plus minus 50 centimeter zo. Je mag niet vergeten uw snoeiafval van tussen de rozen te halen.

Bij de botanische rozen hebben veel mensen de neiging om de rozenbottels te laten staan. Het oogt mooi denken ze. Is ook zo. Maar veel krachten van de botanische rozen gaan verloren in de zaadvorming van de rozenbottels. Ik zou aanraden om ze toch te snoeien.

Heb je buxus staan, dan kan je die eveneens een goede laatste snoeisessie geven eind oktober. Dan heb je de winter door een mooie doorgroene buxus staan. En is uw buxus ook klaar om het voorjaar aan te vatten.

Heb je een Hortensia in de tuin, dan heb je eind oktober ook wat werk te doen. De beste snoeimethode voor een Hortensia, is de wortelsnoeimethode. Een snoeisessie die minder bekend is, maar wel jaarlijks mag gedaan worden. Je vertrekt vanuit de kern van uw Hortensia en op ongeveer een halve meter maak te daar rond een cirkel. Met een vlijmscherpe spade steek je dan schuin naar binnen de wortels af. Het volgende bloeiseizoen zal je merkelijk mooiere bloemvorming hebben. Wel opletten om deze methode enkel toe te passen wanneer uw Hortensia al zijn blaadjes heeft verloren.

De maand oktober is ook de ideale maand om redelijk wat bomen te snoeien in uw tuin. Veel mensen snoeien bomen in het voorjaar en dan kan je bloedingen veroorzaken. Dat komt omdat deze bomen een grotere sapstroming hebben in het voorjaar. En zo kan je beter in oktober snoeien om het bloeden te ontzien. De meest gekende soorten die daar onderhevig aan zijn, zijn berken en de esdoorn. En na het snoeien, zorgen voor het opruimen van uw snoeihout!

Kijk gerust eens rond in onze webshop als je op zoek bent naar goed tuinmateriaal om uw tuin voor te bereiden op de winter.