,

Wanneer een buxus snoeien?

Sofia Haggard avatar

·

,

·

Buxus

Wat moet je doen?

De buxus is dé artiest onder de planten. Ze laat ons creatief uitleven in haar vormgeving en zeker als we de driejaarlijkse snoeiperiodes respecteren: in februari, op het moment van de zonnewende en in oktober.

Je snoeit haar vlotter als je eerst benevelt met water. Snoei haar niet in te felle zon en voorkom zo bruine blaadjes. Op haar magic moment, 21 juni, snoei je kort en strak in vorm. Gebruik hierbij vlijmscherp materiaal.

Hoe vaak snoei je je buxus?

  1. Het snoeien van de buxus begint al vroeg. 21 juni is voor de believers een mythisch moment, maar ergens in de loop van de maand februari start je alvast met een eerste snoeisessie. Dit kan tot in de maand maart. Met deze eerste sessie voorkom je het wegsnoeien van de eerste jonge groeischot. Hierna hoef je enkel bij te knippen om haar in vorm te houden.
    1. Bijkomende nota: het is belangrijk om te begrijpen waarom de snoei in februari een voordeel is voor jouw buxus. De bedoeling is om de volgende snoei zo lang mogelijk te kunnen uitstellen. Jouw buxus steekt namelijk massa’s energie in de nieuwe groeischeuten. Als je die onmiddellijk wegknipt zoals veel mensen doen: de eerste keer na de drie ijsheiligen, 11 – 14 mei, dan knip je al die energie meteen weg, zonder dat de buxus hiervan heeft kunnen profiteren.  Door de snoei uit te stellen en de buxus zo lang als mogelijk te laten profiteren van de nieuwe groei en energie, komt ie er sterker uit. De resulteert in een gezondere plant met minder kans op infecties of schimmels. De snoei in februari zet haar wél nog eens in vorm, zodat ie er niet te wild uitziet in het voorjaar.
  2. De volgende belangrijke snoeisessie start op 21 juni, wanneer de dagen weer verkorten. Je knipt haar opnieuw in perfecte vorm terwijl je de nieuwe groeischeuten ontziet. Na deze snoeisessie zie je een grilligere groei, maar niet zo fel als na de eerste snoeisessie, in de maanden februari of maart.
  3. In oktober of november neem je haar een laatste keer onder handen. Best een lichte snoei, niet teveel groen afnemen. Na deze snoeibeurt zie je een mooi afgewerkte buxus, eentje die jaar na jaar zal aansterken en bijgroeien tot zij uiteindelijk haar perfecte vorm aanneemt.

Snoeien van een buxus doe je met een zeer scherpe buxusschaar op de juiste momenten.

Hoe snoei je je buxus in een goede vorm?

Jouw inspiratie bepaalt uiteraard de vorm, maar het resultaat wordt wel degelijk beïnvloed door het snoeien. Hou daarom rekening met deze drie belangrijkste snoeisessies en stoor je niet aan de bewering dat wanneer je in de tiende of elfde maand nog snoeit, je deze in februari mag overslaan.

Wij verdedigen de drie sessies. Een buxus wordt gekocht om er iets mee te creëren. Creatie vergt arbeid, geduld en inzet. Dus, wanneer een buxus snoeien? Best driemaal per jaar!

Hoe onderhoud ik mijn buxusschaar?

  • Zorg voor een zeer scherpe buxusschaar, ik geef alleszins de voorkeur aan de KR-1000 van ARS, je kan hem vinden in  mijn webshop. Ze is gemaakt van het fijnste materiaal en zó scherp dat je er (létterlijk) haar mee kan knippen.
  • Je buxusschaar kan je altijd zelf bijslijpen of wetten met een goede wetsteen (= wetsteen met korrel 2000, niet zo’n brute steen die je hier en daar kan vinden). Of als je niet zo handig bent in het wetten kan je altijd gebruik maken van een wetsteen in een houder. Dan wet je zeker onder de juiste hoek. Hoe scherper je schaar, hoe mooier de wondes in de buxus en hoe minder kans op schimmels.
  • Reinig eerst je buxusschaar zodat al het sap en het vuil van de buxusschaar verwijdert wordt. Dit kan je doen met een gemakkelijk reiniginsspray. Ontsmet je buxusschaar na het knippen met een ontsmettingsmiddel. Hierdoor zorg je ervoor dat er geen besmetting kan plaatsvinden van schimmels.
  • Indien je al schimmel hebt zitten zoals Volutella, ontsmet je buxusschaar dan na iedere struik. Zodat je er zelf niet voor zorgt dat de schimmel zich makkelijk verder kan zetten.