Wanneer een haag snoeien?

Categorie: Gazon en tuin

Wanneer en hoe snoeien we de haag?

WAT MOET JE DOEN?

Wanneer een haag snoeien hangt af van de soort en de functie. Hagen zijn de aanplantingen bij uitstek die mensen gebruikt om een tuin af te scheiden van de straat en de buren en om een tuin een mooier uitzicht te geven!

Je haag snoeien, wanneer start je?

Je kan hagen indelen in 3 grote groepen:

 • Snelle groeiers: Liguster, meidoorn, coniferen, buxus,…
 • Trage groeiers: taxus.
 • Bloeiende hagen: Forsynthia, Potentilla, boerenjasmijn, rozen, dwerkmispel, hulst,…

Je snoeit ze dus ook op verschillende momenten:

 1. Snelle groeiers
  • half mei tot half juni (als ze een eerste groeischeut kregen door het goede voorjaar)
  • half augustus tot half september. Zo heb je in de winter mooi geschoren hagen.
 2. Trage groeiers
  • Rond half juli
 3. Bloeiende hagen
  • Voorjaarsbloeiers: zo snel mogelijk snoeien na de bloei
  • Zomer -en najaarsbloeiers: eind maart -april

5 tips voor een gevulde, strakke haag

 • Hagen snoeien doe je best bij een droge bewolkte dag zodat je geen verbranding krijgt van de bladeren.
 • Kies voor een goede snoeischaar. Als je niet al te veel moet snoeien, kies je voor een manuele snoeischaar, het voordeel is dat je deze gemakkelijk zelf kan scherp zetten.
  Heb je grotere haagpartijen, dan kies je best voor een elektrische haagschaar of eentje op batterij.
 • Als het moeilijk voor je is om recht te scheren, hang dan een touw naast de haag aan 2 stokken die je in de grond steekt. Want als je dicht op een haag kijkt is het niet altijd even makkelijk om recht te scheren.
 • Bij jonge hagen heb je meer specifiekere regels:
  • Buxus, liguster, Lonicera, palaurier, meidoorn (dat zijn terug de snelle groeiers). Snoei deze 1/3 terug van de lengte na de aanplant. In het tweede jaar snoei je de nieuw gevormde stukken tot de helft terug. Daarna snoei je regelmatig bij totdat de gewenste grootte en vorm bereikt is.
  • Beuk, haagbeuk, confieren, hulst, taxus (tragere groeiers). De hoogte snoei je pas als je de juiste hoogte bekomen hebt. De zijkanten knip je in het eerste jaar 2 keer bij tot je de gewenste breedte hebt bekomen. Zo vertakken de planten beter en bekom je vollere planten. Als ze volgroeid zijn geldt de regel van de trage snoeiers: 1 maal per jaar in juli snoeien.
 • Voor hagen (behalve buxus en taxus) zorg je ervoor dat e zijkanten licht schuin worden afgewerkt. Op die manier krijgen de onderste takken voldoende licht waardoor ze mooier groen blijven. Het knippen in piramide vorm is ook goed voor het voorkomen van het “open vallen” van de haag.


De mooie haag is het gevolg van de juiste snoeitechnieken, de juiste timing en eveneens van het gebruikte materiaal!
Functie van de haag

Je koopt en plant een haag in functie van de omgeving, de grond en vooral ook, wat je wil bereiken. Een gesloten haag? Eentje die wintergroen blijft? Het snoeien geeft de haag vorm en verder bestaan geen algemene stelregels voor wanneer we best snoeien. De buxus vergt veel snoeiwerk, tenminste als je mooie vorm wil verkrijgen. Een wintergroene haag kan je beperken tot een tweetal basis snoeisessies. In het voorjaar om de haag klaar te zetten voor de groei, in het najaar om de haag mooi te houden voor de winter. Tussendoor kan je bijsnoeien in functie van soort en weersomstandigheden.

Regelmaat

Het is belangrijk om je haag regelmatig te snoeien. Zo voorkom je problemen. Er zijn soorten, zoals de meeste coniferen, die zich graag laten snoeien en daardoor heel mooi ogen. Als je te lang wacht, kunnen er bruine plekken of kale ruimtes groeien in je haag. Vakmanschap en kennis is dan nodig om het weer in orde te krijgen. Meestal scheren ze de haag dan zo goed als kaal en hopen dat het met tijd terug goed komt. Andere soorten hebben daar dan minder problemen mee. Kortom, op het snoeien van hagen staat in principe geen algemene stelregel.

Het meest ideale is dat je het plantgoed koopt bij een goede plantenhandel, die je met alle nodige informatie wegwijs maakt naar de beste keuze. Want vergeet niet dat kleine haagplantjes groot worden en meer onderhoud vergen dan je ooit had vermoed. Goede raad en kennis helpen je om in te schatten of de haag die je voor ogen hebt, voldoening zal geven. Niet alleen qua uitzicht, maar ook op het vlak van onderhoud, zoals snoeien.

Hagen snoeien kennen dus geen vaste stelregels, maar zijn wel een belangrijk onderdeel voor de levensduur van jouw haag. De mooie haag is het gevolg van de juiste snoeitechnieken, de juiste timing en eveneens van het gebruikte materiaal! Nogmaals, laat je goed informeren bij de aanschaf en het snoeien zal een plezier zijn!Wil je tips van een expert om je tuin te onderhouden?


Bekijk mijn andere artikels