,

Wat is de beste snoeischaar?

Sofia Haggard avatar

·

,

·

Snoeien van takken

Wat is de beste snoeischaar?

De beste snoeischaar is deze die je het beste resultaat geeft. Het meest correcte antwoord dat vele mensen geven. Alleen moet je durven stellen dat de beste snoeischaren zich situeren in het segment van de professionele snoeischaren. We stellen je een aantal topmerken voor.

Welke merken hebben de beste snoeischaren?

De topmerken bij uitstek voor de handsnoeischaren zijn o.a. ARS, Felco, Okatsune en Fiskars. Zij hebben een gamma waar menig tuinliefhebber verliefd op wordt. Voor elk wat wils en deze merken schenken bijzondere aandacht voor elke specifieke toepassing.

  • Als het om duurzaamheid gaat, heeft ARS een lichte voorsprong. Het is een Japans merk dat zich volledig richt op de kwaliteit van hun producten.
  • Fiskars is een wat vreemde eend in de bijt, door een Skandinavisch design en vernuft systeem waarmee de snoeischaren in elkaar zijn gestoken. Ze zijn ook gemaakt van andere materialen zoals kunststoffen die onbreekbaar zijn.
  • Okatsune hebben we vorig jaar ontdekt, ze werken ook met Japans Staal waardoor hij een hoge kwaliteit heeft. De vlotheid waarmee hij door het hout knipt is verrassend flexibel.

Kwaliteit herkennen is niet altijd even makkelijk, daarom hebben wij een keuze gemaakt voor jou.

Wat zijn de kenmerken van een goede snoeischaar?

De details maken het verschil bij deze merken die niet alleen topmateriaal verkopen maar ook rekening houden met andere zaken. Iedere tuinliefhebber weet dat tuinieren een vermoeiende bezigheid kan zijn. Deze merken zorgen bewust voor een specifieke meerwaarde van hun snoeischaren, een meerwaarde waaraan goedkopere merken minder aandacht schenken.

  • Scherpe snoeibladen zijn uiteraard het belangrijkste bij de keuze van een goede snoeischaar. Japans staal is ervoor gekend om uiterst scherp en erg duurzaam te zijn. Bovendien zijn deze snoeibladen makkelijk te slijpen en te onderhouden.
  • Zo houden ze rekening met niet alleen de kwaliteitsstandaard maar ook met het veiligheidsaspect. Het handvat heeft bijvoorbeeld geen onnodig scherpe randen waardoor je blaren voorkomt. De snoeischaar moet vlot sluitbaar zijn en niet spontaan open gaan indien je de snoeischaar in je zak zou opbergen.
  • De comfortabele handgrepen zorgen enerzijds voor een betere ergonomie en anderzijds een vlottere kniptechniek. Je zal minder vlug vermoeide handen krijgen en daardoor ook sneller en langer kunnen doorwerken.
  • De opbouw van deze snoeischaren is er op gericht dat je minder kracht moet gebruiken om takken te snoeien. Het aanbod is eveneens ruimer, waardoor je gerichter de aankoop van jouw snoeischaar kan bepalen in functie van je eigen tuin. Dat is de echte meerwaarde van de beste snoeischaar.
  • ARS heeft bijvoorbeeld een snoeischaar met een rolhandvat. Dit is ideaal voor mensen die last hebben van reuma of voor mensen die niet veel kracht hebben in hun handen.
  • Kwaliteitsvolle snoeischaren beginnen niet te rammelen na enige tijd, omdat er speling komt tussen de messen. Beide bladen van de snoeischaar worden vastgehouden op een goede manier.
  • Messen van een goede snoeischaar kan je ook eenvoudig zelf bijslijpen of wetten. Het vraagt enige oefening, maar met een goede slijpmolen en/ of wetsteen lukt dit prima.

Dan kan en mag je stellen dat een snoeischaar van Ars, Felco, Okatsune of Fiskars tot de top behoren en zodoende de beste snoeischaren in hun aanbod hebben. Al moet je nog altijd kijken naar het type als het fiskars betreft, want ze hebben er ook die de naam snoeischaar niet waard zijn.

Wat heb je nodig? Welke snoeischaar is geschikt voor jou?

Eerst en vooral moet je kijken naar de hoeveelheid takken die je moet knippen. Als je slechts 10 takken moet knippen per jaar, dan heb je misschien helemaal geen professioneel materiaal nodig. Maar voor mensen met een ietswat grotere tuin, die graag ergonomisch, ecologisch en economisch kwaliteitsvol materiaal wensen, kiezen toch beter uit het professionele gamma.

  • Sommige snoeischaren hebben verschillende maten (ARS en Okatsune) zodat mensen met kleinere handen, of mensen met erg stevige grote handen hier de gepaste snoeischaar voor hen vinden.
  • ARS en Fiskars hebben ook snoeischaren met een rolhandvat. Deze zijn makkelijker te hanteren voor mensen met bv. reuma,  of minder kracht in de handen.
  • In het gamma van Fiskars maken ze ook een verschil tussen levend hout en dood hout knippen. Dode stukken hout zijn harder om door te knippen en de snoeischaar heeft een aambeeld om de takken vlotter door te knippen. Natuurlijk kan je ook met een snoeischaar voor levend hout dode takken doorknippen, maar dan heb je wat meer kracht nodig.
  • Kijk ook naar het materiaal waaruit de bek gemaakt is. Japans staal is algemeen geweten het meest kwaliteitsvolle materiaal voor snoeischaren en snoeizagen. De snoeischaren van ARS en Okatsune zijn hieruit vervaardigd.