,

Schimmels op buxus: Volutella en Cylindrocladium

Sofia Haggard avatar

·

,

·

Schimmels

Volutella en Cylindrocladium zijn agressieve schimmels op buxus

Help, mijn Buxus gaat kapot! en ik weet niet wat er scheelt?! Zo kreeg ik de voorbije periode al vele telefoontjes. Ganse buxuspartijen die ten onder gaan aan een aantasting van een schimmel. Lange natte perioden na elkaar zijn een deel van de oorzaak van zware schimmelaantastingen bij de buxus. Beide veroorzaken blad– en taksterfte. Vaak begint het met Cylindrocladium en soms gevolgd door een secundaire aantasting van Volutella.

Wat is Cylindrocladium buxicola?

De schimmel Cylindrocladium buxicola tast bladeren en stengels aan van Buxus. De aantasting begint met zwarte vlekken op het blad. Na enkele dagen vallen de aangetaste bladeren massaal af en er ontstaan zwarte strepen op de jonge twijgen. In het begin ontstaan er oranje-bruine vlekken met een donkere rand, dit is vooral zichtbaar op het jonge blad. Op de oudere bladeren van meer dan 1 jaar zijn donkerbruine vlekken te zien en verkleurt het volledige blad. Typisch voor deze schimmelaantasting zijn de zwarte langgerekte plekken de takjes. Bij een ernstige aantasting vallen de bladeren en sterven de takjes af.

Wat is Volutella buxi?

Volutella buxi is een agressieve schimmel die vooral voorkomt op planten uit de buxusfamilie (Buxaceae). De eerste verschijnselen zijn dode takjes met verdroogde, strokleurige bladeren.  Het begint vaak in het midden of bij de top van de buxus. De bladeren beginnen te verdrogen en blijven nog een tijdje aan de takken hangen. Op de takken ontwikkelt zich in een laat stadium een soort kanker. Vlakbij de bodem of in takoksels, waar dode blaadjes samenhopen, ontstaan ingezonken plekken. Er is een insnoeringsplaats te vinden op de twijgen, waarboven het takgedeelte verkleurt en afsterft. De schors van aangetaste takjes kan je zeer gemakkelijk losmaken van het onderliggende hout, dat grijs tot zwart verkleurt. Onderaan de bladeren vind je bleekroze puntjes of puistjes, dat zijn de schimmelsporen.

Doe de test op volutella buxi

Er bestaat een eenvoudige test om een Volutella-aantasting vast te stellen: neem een paar verse, aangetaste takken licht bevochtigen en in een plastiek zakje stoppen. De zak goed afsluiten en enkele dagen op kamertemperatuur bewaren. Als het om Volutella gaat verschijnen aan de onderzijde van het blad lichtroze (zalmkleurige) sporenhoopjes.

Preventieve aanpak schimmels

Het beste gaan we preventief te werk:

  1. Vermijd contact tussen besmette en gezonde planten.
  2. Aangetaste delen wegknippen en afgevallen blaadjes opruimen en vernietigen (ook binnenin de plant)
  3. Ontsmet je buxusschaar, je schoenen en je handen na de behandeling of snoeien van iedere afzonderlijke plant. Het gevaar bestaat dat je schimmelsporen van de ene naar de andere plant overdraagt.
  4. Natte stand van de buxus moet vermeden worden. In tuinen met automatische beregening is het beter om, in droogteperiodes, 1 keer per week veel water te geven dan alle dagen te sproeien. De planten drogen beter op en de schimmel maakt minder kans. Nog beter is bevloeien ipv beregenen.
  5. Zorg voor een goede bodemstructuur en bemest of doe aan bodemverbetering op een natuurlijke manier, bijvoorbeeld met compostrijke teelaarde en koemestkorrels of meststof voor buxus van organische oorsprong. Deze vorm van bemesting doet je plant alleen maar goed. Gebruik GEEN kunstmatige meststoffen zoals roze of blauwe korrels. Deze bevat teveel nitraten en jagen vooral de groei op van je buxus en zo wordt ie juist fragieler en meer vatbaar voor ziekten.
  6. Het gebruik van verschillende soorten buxus kan heel wat problemen voorkomen. Sommige soorten buxus blijken zelfs niet of weinig gevoelig te zijn. Variëteiten met een open structuur zijn minder gevoelig. Hiermee verlaag je tevens de infectiedruk.
  7. Ruimere plantafstand verdient de voorkeur
  8. Vermijd vorstschade

Te laat?

Stel je toch Volutella vast, gebruik dan – helaas – een sterker (giftig) product om de schimmel terug te dringen. Sporgon of Cuprex bieden een uitweg, maar voor particulieren is dit niet meer beschikbaar. Hiervoor is het noodzakelijk om een tuinaannemer in te schakelen. Deze producten mag je slechts 1x per jaar gebruiken. Probeer dit wel zo snel mogelijk af te bouwen en het gebruik hiervan tot een absoluut minimum te vermijden.

Behandel je de aantasting niet, kan de schade enorm zijn. Dit schadebeeld begint meestal met enkele kleine plekken die in het tweede jaar uitgroeien tot grote aangetaste vlakken. Dit jaar werd er al vanaf mei schade geconstateerd, waarschijnlijk te wijten aan de zeer warme aprilmaand. De grootste schade gebeurt in de zomer en herfst, vooral bij vochtige omstandigheden. Extra waakzaamheid is dan zeker geboden. Na een zware aantasting is het risico op een herinfectie via afgevallen bladeren groot; heraanplant op dezelfde locatie met gevoelige soorten of cultivars houdt dus risico in

Enne, oja, voor ik het vergeet, snoei je buxus max. 1 keer per jaar. Zo verzwakt hij minder en zal hij dus ook minder makkelijk besmet worden.

Groetjes,

Wouter.