De verzorging van volwassen bomen, een effectief programma

Categorie: varia
De verzorging van volwassen bomen, een effectief programma

Denk aan het onderhoud van bomen als een investering. Een gezonde boom wint namelijk aan waarde door de leeftijd. Je zou kunnen spreken van het uitkeren van dividenden, een stijging van de waarde van de eigendom, het verfraaien van de omgeving, het schoon maken van de lucht en het besparen van energie door voldoende afkoelende schaduw te voorzien tegen de hitte van de zomer en een bescherming tegen de wind in de winter.

Het voorzien in een vooruitziend preventief programma voor de planten in je landschap lijkt wel op het dragen van geld naar de bank. Een regelmatig onderhoud, ontworpen om de gezondheid en de levensduur van de planten te vermeerderen, verzekert meteen dat de waarde van de planten en bomen zal stijgen. Een probleem voorkomen zal op termijn veel minder kosten in geld en tijd dat het probleem eens het is opgetreden te moeten oplossen. Een effectief onderhoudend programma, met inbegrip van geregelde inspecties en de noodzakelijke follow up in de vorm van mulchen, bemestensnoeien, kan problemen opsporen en ze corrigeren voor ze schade aan de boom toebrengen of zelfs fataal zijn. In de overweging dat veel soorten tot 200 en 300 jaar oud kunnen worden, zorgen deze technieken er voor dat je thuislandschap een investering wordt die voor plezier en meerwaarde gedurende generaties zal zorgen.

 

Inspectie van de bomen

De inspectie van bomen is een gereedschap bij de evaluatie om de aandacht te trekken op elke verandering in de gezondheid van de boom voor het probleem te ernstig wordt. Door te voorzien in een regelmatige inspectie van volwassen bomen minstens één keer per jaar, kan je de ernstig van toekomstige ziektes voorkomen of indijken, net als de aanwezigheid van insecten en problemen met de omgeving. Tijdens de inspectie van de boom is het nodig vier verschillende parameters aan een onderzoek te onderwerpen:

  • Nieuwe bladen of knopen,
  • De grootte van de bladeren
  • De groei van de twijgen
  • En de afwezigheid van problemen in de kroon wat kan leiden tot een graduele dood van het bovenste deel van de boom.

 

Een vermindering van de uitgroei van de scheuten (de nieuwe groeiende delen) zoals knopen en nieuwe bladeren, is een behoorlijk betrouwbare parameter om vast te stellen dat de gezondheid van de boom recent wijzigingen heeft ondergaan. Om deze factor te evalueren, is het nodig de groei van de scheuten gedurende de laatste drie jaar te vergelijken. Vaststellen of er al dan niet een reductie is in het typische groeipatroon van de boom is aldus mogelijk.

Verdere tekenen van een slechte gezondheid van de boom zijn het verval van de stam, problemen in de top van de boom of een combinatie van beide. Deze symptomen wijzen vaak op problemen die al jaren tevoren zijn begonnen. Het verlies van de schors of vervormingen in de groei, zoals uitgroei in de vorm van paddenstoelen zijn duidelijke tekens van het verval van de boom.

Alle abnormaliteiten die tijdens deze inspecties worden waargenomen, met inbegrip van een grote activiteit van insecten, en vlekken, vervormingen, verkleuringen of dode bladeren en twijgen moeten genoteerd en van nabij opgevolgd worden.

Inspectie van bomen

Mulchen

De techniek van het mulchen kan de omgevingsstress verminderen door de bomen te verzien van een gezond wortelstelsel dat koeler is en meer voedingsstoffen dan de omgevende bodem bevat. Mulch kan ook de mechanische schade aan de machines die de boom onderhouden verminderen.

Bemesting

Voeding vormt een essentieel onderdeel bij het onderhoud van volwassen bomen. Bomen hebben specifieke voedingsstoffen nodig om te functioneren en groeien. Bomen die in het stedelijk landschap groeien vonden in deze omstandigheden soms onvoldoende voedingsstoffen om goed te groeien en ontwikkelen. In deze gevallen is extra bemesting soms een oplossing

  • Bemesting kan de groei bevorderen, maar als het niet met kennis van zaken gebeurt kan dit net het averechtse effect hebben.
  • De conditie van de bodem, de pH-graad en de aanwezigheid van organische stoffen maakt de zoektocht naar de juiste bemesting een complex proces.

Doe indien nodig beroep op een arborist die je bodem kan testen en je inzake bemesting het juiste advies kan geven.

 

Snoeien

Naast het bewateren is het juist snoeien de meest voorkomende onderhoudende procedure om een boom in vorm te krijgen en te houden. Snoeien is niet altijd wenselijk maar wel noodzakelijk om dode, zieke of door insecten aangetaste takken te verwijderen en om de structuur van de boom bij te sturen. Omdat elke snede de groei van een boom kan belemmeren, mag geen enkele tak zomaar zonder reden verwijderd worden.

Het snoeien van bomen vergt een speciale uitrusting, de nodige training en ervaring. Als er bij geklommen moet worden, er een ketting- of handzaag moet gebruikt worden of grote takken moeten verwijderd worden, is het een absolute vereiste om over een complete veiligheidsuitrusting te beschikken. Een goede klimgordel, zaagbroek, helm en bescherming voor de ogen en oren zijn een minimum om het risico op persoonlijke schade te beperken.

De verwijdering

Het verwijderen van bomen is het laatste redmiddel, maar toch zijn er omstandigheden waarbij het noodzakelijk is. Een arborist kan je helpen te bepalen wanneer het nodig is. Deze professioneel getrainde mensen hebben de kunde, de ervaring en de uitrusting om een veilige en efficiënte manier bomen te verwijderen. De verwijdering is aangeraden wanneer de boom

  • dood is, afsterft of grote onherstelbare schade heeft opgelopen
  • een obstructie vormt of schade aanricht aan andere bomen en de situatie door grondig snoeien niet kan omgekeerd worden
  • moet vervangen worden door meer significante specimen
  • moet verwijderd worden om plaats te maken voor een bouwproject

Met het juiste onderhoud kunnen bomen aantrekkelijk zijn en een aanzienlijke meerwaarde aan je eigendom geven. Slecht onderhouden bomen daarentegen kunnen voor de nodige problemen zorgen. Laat daarom je bomen NOOIT kandelaren of kandelaberen (inkorte of kortzetten). Het snoeien of verwijderen van bomen, zeker grote bomen, is bovendien gevaarlijk werk. Het moet uitgevoerd worden door een getrainde en goed uitgerust persoon met het oog op de veiligheid. Voor verdere informatie over het onderhoud van je volwassen bomen kan je beroep doen op een arborist.

Ontdek de naakte waarheid bij De Boomdokter
Heb je genoeg van al de commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over alle groenperikelen. Laat hieronder je gegevens achter om een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuwe artikel verschijnt.