Een kroonspiegel? Houd je boom in topconditie!

Categorie: varia

Wat is een kroonspiegel?

Een boomspiegel of kroonspiegel is de zone rondom de boomstam en zo groot als de omvang van de kruin. Het is de zone waarbinnen zuurstof, water en voedingsstoffen de wortels makkelijk bereiken. Deze zone is in natuurlijke omstandigheden heel erg luchtig. Denk maar aan de grond onder je voeten in de bos. Daar krijg je het gevoel dat je op een wolk loopt, of een dikke, luchtige matras van bladeren.

Het is dus géén waarbinnen geen gras, onkruid of iets anders mag groeien, want dat wordt vaak gedacht en op velerlei websites verteld. Maar het is wel zo dat een kroonspiegel in de tuin soms anders is dan in een bos. De bodem in een bos is als het ware één grote kroonspiegel, de boomsoort bepaald mede wat er groeit.

Een boomspiegel in jouw tuin

De kroonspiegel is in de meeste tuinen verwaarloosd. Niet dat het een zootje is of dat er rommel rond je boom ligt. Vaak komt de grasmat netjes tot bij de boom en doen heel wat mensen véél moeite om dat zo te houden. Gras gedijt namelijk niet zo goed onder een boom. De belangrijkste reden hiervoor  ligt vooral in het feit dat er veel minder zon bij het gras komt onder de boomkruin.

Het voorkomt ook beschadigingen aan de stam tijdens het grasmaaien en ziet er netjes en verzorgd uit. Diep wortelende planten zoals gras nemen te veel water en zuurstof weg als ze rondom de boom groeien. Vooral bij jonge bomen is het maken van een boomspiegel noodzakelijk. Jonge bomen zijn nog erg kwetsbaar en de kans dat de boom dood gaat zonder kroonspiegel, of dat de groei stagneert is groot.