,

Groene aanslag, wat is het en hoe verwijder je het (natuurvriendelijk)

Sofia Haggard avatar

·

,

·

Groene aanslag op garage poort

Groene aanslag is een fenomeen waar iedereen mee geconfronteerd wordt. Of je nu een tuin hebt of niet, groenaanslag kan zich overal manifesteren. Het begint met een lichte groene verkleuring die na verloop van tijd dikker wordt en vaak ook vettiger, althans, zo voelt het aan want vet is het niet. Maar wat is groenaanslag dan wel en hoe komt het daar?

Dit is groene aanslag

Groene aanslag is altijd het resultaat van een goeie mix. De ideale voedingsbodem voor het ontstaan van groenaanslag bestaat uit “organisch vuil”. Zand, aarde, pollen en andere zaken worden meegenomen door de wind, je schoenen, diertjes, …  en dat komt terecht op bijvoorbeeld je terras. Door de mix van verschillende zaken en toevoeging van vocht onder de vorm van regen, zullen er uiteindelijk bacteria, gisten en algen (vaak Desmococcus olivaceus) ontstaan. Hoe langer deze groentjes kunnen ontwikkelen, hoe dikker de laag wordt en hoe gladder het wordt. De gladheid wordt dan weer veroorzaakt door het afscheiden van bepaalde slijmen (zoals exopolysaccharides). Op een terras kan dat echt spiegelglad en dus heel gevaarlijk worden. Wat kan je nu doen om dit aan te pakken?

Groene aanslag op garage poort

Hoe groenaanslag definitief verwijderen?

Als je de uitleg van hierboven goed begrepen hebt dan ben je al een illusie armer: definitief verwijderen kan niet, wat de labels van bepaalde producten ook mogen beweren. Ook de zogenaamde preventieve werking van sommige moet met een ferme korrel zout genomen worden. De enige preventieve werking die er is ligt niet in het feit dat je het toppervlak aanpakt, niet in het gebruik van een product. Want als je de voedingsbodem weghaalt, dan stopt de ontwikkeling, ook al is die van tijdelijke aard.

Hoe ga je tewerk?

Onderbreek de groei van de organismen en verwijder tegelijk de voedingsbodem. Verwijder dus de algen, gisten, bacteria, … , maw, de groene aanslag.

2 manieren:

  1. Manueel door te schrobben op grootmoeders wijze met water en zeep, maar dat is een lastige klus, mede door de gladheid.
  2. Of maak het jezelf makkelijk en maak gebruik van natuurvriendelijke producten zoals omniclear die ervoor zorgen dat de algen enz. afgebroken worden. Hiermee verdwijnt meteen de gladheid en stopt de ontwikkeling van deze organismen.
  3. Preventief: Hou het nadien proper door regelmatig te poetsen of af en toe omniclear toe te passen. Zo wordt het proces in een vroeg stadium onderbroken en voorkom je dat er zich een nieuwe voedingsbodem vormt.

En natuurlijk bestaan er nog andere methoden, zoals gebruik van borstelmachines of hogedrukreinigers want dat kost nog minder moeite. Maar er is een goeie reden waarom dat niet meteen de beste keuze is.

Waarom géén hogedrukreiniger?

Het is natuurlijk verleidelijk om naar de garage of tuinhuis te spurten. Even de hogedrukreiniger aan te sluiten en hupakee, een uurtje later is de klus geklaard, alle groene aanslag weg! Alleen, het zal waarschijnlijk meer problemen geven dan dat het er oplost. De waterstraal van een hogedrukreiniger is zeer agressief en kan je onmogelijk gebruiken zonder schade toe te brengen. Dat is ook de reden waarom er machines bestaan die metaal snijden met … water. Jawel, een soort van extreem krachtige hogedrukreiniger. Er zijn dan ook fabrikanten van tegels of composiet terrassen die hun garantie opheffen bij gebruik van een hogedrukreiniger. De krachtige waterstraal zal het oppervlak van je terras poreuzer maken en de beschermlaag wegspuiten. Hierdoor de het oppervlak beter geschikt wordt voor de ontwikkeling van de algen. Je vormt als het ware mini kuiltjes in het oppervlak waardoor organisch materiaal en vocht beter ter plekke blijft en dus … de rest weet je al.

En wat met chloor, bleekwater of javel?

Deze spullen moeten niet voor niets bij het KGA of klein gevaarlijk afval gesorteerd moet worden. Bleekwater is nu eenmaal erg nadelig voor het milieu. De actieve stof van javel is natriumhypochloriet. Deze stof is zeer giftig voor al het leven in water en de bodem. Chloor vormt dan weer chemische verbindingen die moeilijk afbreekbaar zijn en het milieu schaden. Zelfs de “milieuvriendelijke” versies” van bleekwater (zonder chloor) kan je geen groen product noemen omdat de chloor gewoon vervangen is door waterstofperoxide. Iets wat vooral tijdens de productie het milieu zwaar belast. Maar wat kan je dan eigenlijk gebruiken?

Hoe natuurvriendelijk aanpakken van groenaanslag?

Zelf gebruik ik al vele jaren de producten van Omniclear omdat ze volledig bestaan uit biologische en natuurlijke bestanddelen. Ik heb het regelmatig nodig want zoals je wellicht kon vermoeden het ik heel veel bomen rond mijn woning en mijn kantoor… :-).

  • Zo is er omniclear ALLROUND die vooral gemaakt is om stoepen, terrassen en andere bestratingen (klinkers, beton, terrastegels, …) mee schoon te maken of te houden. Ook klein onkruid krijg je er mee klein!
  • of de omniclear BASIC die eerder bedoeld is voor muren, daken, schuttingen. Maar ook houten dingen zoals je houten tuinmeubels, de houten pergola, de met crepi bezette muur, … .

Als je mij al een beetje kent dan hou ik ervan om de naakte waarheid te brengen over bomen, tuinen en gereedschappen. Daarom test ik alles uitgebreid en schrijf ik diepgaande artikels die verder gaan dan het artikel dat enkel geschreven wordt om spul te kunnen verkopen. Voor dit artikel heb ik mij dan ook geïnformeerd bij Koenraad Vanhoutte, de WaterArchitect. Ik mag dan veel weten over bomen, algen zijn voor mij vreemd terrein.