Handig met hout van verwijderde bomen

Categorie: varia

Luie zondag?

Hallo hallo, even een artikel op zondagnamiddag. Vrouw en kindjes zijn de deur uit en ik heb tijd om eens wat andere dingen te doen. Ik trek mijn werkkledij aan, wil in mijn moestuin wat bijwerken, begint het wéér te regenen zeker! Maar oké, geen nood, genoeg klusjes die nog om aandacht vragen dus vertrek ik richting atelier: mijn eigen kleine werkplaats waar ik allerhande dingen maak die ik gewoon liever zelf maak i.p.v. ze te kopen. Het liefst van alles maak ik alles zelf maar daar heb ik helaas de tijd niet voor.

Houtdraaien en houtbewerken

Eén van de dingen die ik graag doe is het maken van dingen in hout. Zo maakte ik mijn eigen keuken, speelgoed voor mijn kinderen, (sier)voorwerpen op mijn houtdraaibank… . Zo was ik vroeger  bvb lid van de houtdraaiersgilde. Het is een leuke hobby en met bvb houtdraaien kan je als snel iets maken zonder al te veel materialen nodig te hebben. Alhoewel, als ik zie hoeveel “speelgoed” ik heb … :-). Ik vertel je alvast het volgende. Op de kopse kant van een metalen tafel staat een motor. Op die motor kan je een stuk hout bevestigen. Eens de motor draait kan je het stuk hout naar believen “vormen” door het gebruik van houtdraaibeitels. Ik leerde het vele jaren geleden en ondertussen heb ik natuurlijk  mijn eigen houtdraaibank, beitels en een hele hoop toebehoren want zo gaat dat nu eenmaal met hobby’s. Ze lopen soms uit de hand … ;-). Ik wilde deze namiddag iets “draaien” maar eindigde waar ik nu zit: achter mijn pc, een artikel schrijvende over houtdraaien en houtbewerken. Ik dacht dat het leuk kon zijn om hierover iets te delen.

Om het niet te lang en ingewikkeld te maken wil ik vooral een paar foto’s delen van wat je zoal kan met houtdraaien. De belangrijkste boodschap is dat je heel wat kan doen met hout. Ja, zelfs met brandhout. Ik haal dikwijls heel wat mooie stukken uit wat voordien brandhout was. En natuurlijk zitten wij bij de bron. Een mooi stuk hout laat ik niet zomaar uit mijn handen gaan! Er zijn soms echte schatten verborgen in bomen maar je moet ze zien te vinden!

Foto’s van eigen werk:

Een kleine verzameling van eigen werk kan je oa vinden op mijn pinterest pagina: https://www.pinterest.com/DeBoomdokter/my-work/