Hoe een grote boom verplaatsen ?

Categorie: varia

Bomen moet je één ding nageven: het soms lang duren maar op termijn worden ze bijna allemaal groot. Te groot soms, zodat gevaar kan dreigen. Een boom die stevig begint over te hellen dreigt immers vroeg of laat om te vallen, zeker bij stormachtig weer of hevige rukwinden. En dat wil je als particulier liever niet geweten hebben, want de lichamelijke schade aan dieren en mensen, en de stoffelijke schade aan bijvoorbeeld het huis van de buur, een wagen en andere kan bijzonder groot zijn.

Kiezen tussen de boom rooien of de boom laten verplaatsen

Het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat de boom te groot dreigt te worden en nog niet onmiddellijk omvalt, maar dat hij in je weg begint te staan, of hij neemt te veel zonlicht bij de buren weg. Dan sta je als goede buur voor twee keuzes: of je laat de boom rooien (waarvoor je beter eens bij de gemeente langs gaat om te kijken of je geen vergunning nodig hebt). Of je kiest voor de meest boomvriendelijke oplossing en je laat de boom uit de grond halen om hem ergens te laten planten waar er wel voldoende ruimte voor de boom is.

Doe zeker een beroep op een specialist

Eigenlijk hebben we één gouden raad wanneer je van plan bent de boom te verplaatsen. En dat is heel simpel: doe beroep op een gespecialiseerd bedrijf, want zij beschikken over de nodige kennis, ervaring en apparatuur om deze zware klus op een goede en veilige manier te klaren. Tenzij je natuurlijk zelf over de nodige ervaring en uitrusting beschikt, maar het is hoe dan ook een karwei die je niet op je eentje voor je rekening kunt nemen.

De techniek van het verplanten hangt af van boom tot boom

Een boom kan je niet zomaar gaan verplanten. Je moet er vooraf de nodige aandacht aan besteden. Zo zijn de omvang, de grootte van de boom en het soort wortels van doorslaggevend belang bij een succesvolle verplaatsing van de boom.

Kleinere bomen zullen gemakkelijker verplaatst kunnen worden omdat zij nog fijnere wortels hebben dan grote exemplaren, die meestal grote wortels met veel kluitvorming hebben.

Bomen waarvan het wortelgestel fijn vertakt is laten zich beter verplanten dan bomen waarvan het wortelgestel grof en glad is.

Het verbeteren van de groeiplaats

Je kan een boom ook niet zomaar uit de grond halen en op een andere plek weer verplanten. Er moet vooraf de nodige aandacht, en ook zorg, besteed worden aan de nieuwe plantplaats. Het is nodig dat de boom daar alle omstandigheden en factoren terugvindt die hij nodig heeft om verder te kunnen groeien.

Zo spreekt het voor zich dat je een boom verplant op een plek waar hij, zowel boven als onder de grond, de nodige plaats en ruimte heeft om zijn wortels te laten groeien.

Ook houdt het gespecialiseerd bedrijf bij het verplanten van grote bomen zeker rekening met een goede vochtopname en waterhuishouding, met de juiste zuurtegraad van de bodem, de lichtinval en de aanwezige voedingsstoffen.

Afhankelijk van soort tot soort zal de ene boom gebaat zijn met enige beschutting terwijl andere bomen eerder op open terreinen gedijen. Ook kunnen sommige bomen minder goed tegen een verplanting aan de kust omdat ze minder tegen zout in de lucht kunnen.

Opletten voor de verplantingsschok

Je zou het ze misschien niet nageven, maar sommige boomsoorten zijn erg gevoelig. Net als een kat en een hond last kunnen hebben van een rit in de wagen naar de dierenarts, kunnen ook bomen last hebben met de ‘verplantingsschok’. Er kunnen een aantal ingrepen nodig zijn om de boom bij de verplaatsing optimaal te kunnen verzorgen.

Uitkijken voor uitdrogen of vervriezen

Zeker wanneer de verplaatsing over een grotere afstand plaats vindt moet uitgekeken worden naar het gevaar van uitdrogen bij warm weer en vervriezen bij koud weer.

Beschermen van de bast en de takken

Uiteraard moeten ook de bast en de takken van de boom beschermd worden, want het is evident dat meestal een kraan zal nodig zijn om de boom te kunnen takelen. In dit verband worden grote bomen bij een verplaatsing naar een nieuwe plantplek meestal met jute ingewikkeld om zo schade aan de boom bij het plaatsen op de vrachtwagen en het afladen op de uiteindelijke bestemming te vermijden.

Wat vond je van dit artikel? Laat hieronder je reactie en deel het nú met degene waarvan je denkt dat ze baat hebben bij dit artikel.