,

Probeerdagen – kliefmachines met De Boomdokter

Sofia Haggard avatar

·

,

·

Illustratie kliefmachine

Probeerdag, wat staat er te gebeuren?

Ik leg kort uit wat een probeerdag inhoud. Wat mag je verwachten? Maar ook, wat niet. Het is geen receptie en ook geen borstklopperij. Ik zal het zeer praktisch houden en tonen wat we hebben en wat je ermee kan doen. Dit gebeurt altijd op een eerlijke manier, géén halve waarheden maar recht voor de raap informatie. Want iedere machine heeft nu eenmaal zijn positieve en minder positieve eigenschappen.

Waarom kliefmachines vergelijken?

Veel mensen zijn op zoek naar gereedschap om brandhout te klieven of te zagen en het is vaak moeilijk kiezen. Het aanbod is groot en verkopers hebben het niet altijd even goed met je voor, ook al verwacht je dat als klant. Zoals je van mij gewoon bent bekijk ik het door een andere bril. Ik wil jou helpen en je wegwijs maken in wat er allemaal te koop is in de wereld van de houtklieverij. Door een overzicht te bieden van het aanbod en door uitleg te geven over de verschillen in alle machines.

Kiezen wordt hierna een eitje!

Voor wie is de probeerdag kliefmachines?

Semi professionelen, doe het zelvers, tuinaannemers en boomverzorgers die dit af en toe nodig hebben, … . Ik richt me niet tot de mensen die mega kliefmachines zoeken om zo 20 kuub hout per uur te klieven of die geautomatiseerde systemen willen hebben.

Concreet:

  • mensen met hout als bijverwarming die een paar kuubjes nodig hebben/ jaar
  • mensen met hout als hoofdverwarming en 20-50m³ per jaar nodig hebben
  • Boomverzorgers, boomsnoeiers, tuinaannemers die af en toe een kliefmachine nodig hebben, 50-250m³/ jaar

Voor wie niet?:

  • Iedereen die meer dan 250m³ per jaar wil klieven kijken beter uit naar het professionele gamma van bvb posh, Hakki Pilke of Rabaud. De slijtage ligt hier véél hoger en dan is het beter om naar een duurder (lees: 2 tot 3 maal de prijs) gamma machines uit te kijken.

Wat zal je hier wel kunnen zien: alles met wat te maken heeft met hout kloven van klein tot semigroot. Dat betekent dat begint bij bijlen en aanverwanten, maar dan wel met de goede bijl.  Zelf heb ik er al veel mee gekloven (zo’n 20 jaar ondertussen), van alles geprobeerd, veel gebroken, ik heb er ook kapot gemaakt en getest voordat ik de goeie vond. Die ga ik dus demonstreren (maximum 20 minuten) en hierbij zal je ook enkele tips en trucs krijgen over hoe je brandhout kan klieven, zagen, … ;

Kortom, ik zal allerlei dingen demonstreren over brandhout klieven, mensen die komen kijken en vragen stellen zullen antwoord krijgen. Er zijn bijlen maar ook verschillende zaagbokken: sterke, minder sterke, multi’s, zaagbokken waar je meerdere blokken kunt inleggen, andere waar je meteen op kunt verzagen en nog veel meer.

Soorten kliefmachines

Dan zijn er uiteraard ook de kliefmachines, niet zozeer de klassiekers want ik zoek altijd naar het beter spul. Eén van handicaps van de klassieke klievers is dat de piston tergend traag is. Je staat meer te wachten dan te klieven en dat wil je niet. Er zijn nu eindelijk kinetische houtklievers of houtsplijters op de Belgische markt die het principe van kinetische energie hanteren door met een vliegwiel snelheid en kracht te ontwikkelen den die om te zetten in het vooruit duwen van het hout om zo te klieven. Die systemen zijn er ondertussen van verschillende merken waaruit ik de beste gekozen heb. Zo hebben we van het ene merk de kleine in assortiment omdat ik de grote niet zo goed vond en van een andere heb ik net de zwaardere types gekozen. We hebben ook een kliever die werkt op een principe dat lang is weggeweest. Hij klieft eigenlijk in 2 richtingen waardoor je veel tijd bespaart en de specifieke pluspunten van de piston behouden blijven. Het gaat verder tot toestellen die tot 35 ton kliefkracht hebben en men ook rechtop kan zetten voor het klieven van zeer zware blokken.

Programma

Het is een vast programma dat begint om 09hr30 en we gaan door tot 11hr30.

Het eerste gedeelte bestaat uit:

  • kleine stukjes theorie waarin ik uitleg geef over de verschillende  systemen.
  • We bekijken ook verschillende methoden
  • Je krijgt doorheen alles tal van tips en truuks mee

Het tweede gedeelte is een doe-gedeelte.

  • Je mag de verschillende systemen zelf uitproberen. Ingedeeld in een groepje (afhankelijk van het totaal aantal deelnemers) mag je de kliefmachine of systeem van je keuze uitproberen, er ligt hout genoeg.
  • Let wel 1!: Dit is op eigen verantwoordelijkheid. De Boomdokter kan op geen enkele wijze verantwoordelijk gesteld worden in geval van ongevallen.
  • Let wel 2!: als je iets breekt aan een machine dat zal dit ten laste zijn van degene die iets breekt. Jammer genoeg heb ik moeten vast stellen dat niet iedereen het even goed meent als ik dat doe. Sommige mensen komen naar hier om te testen hoever ze kunnen gaan. Dat is niet het opzet van de probeerdag. Ik wil iedereen laten proeven en testen. Het is géén “hoe krijg je een kliefmachine kapot dag”. Dat mag je mij mij altijd uitproberen zodra je zélf eigenaar bent van een kliefmachine. Gelukkig komt 99% van de probeerders met de juiste instelling op ons af :-).