,

Sneeuw ruimen op het voetpad!

Sofia Haggard avatar

·

,

·

Sneeuw ruimen op het voetpad is niet wettelijk bepaald. Wel hebben de meeste gemeenten dit als een verplichting in het plaatselijke politiereglement opgenomen. Het bezorgt hen een wapen om de burgers ertoe te bewegen het voetpad voor de woning sneeuw- en ijsvrij te maken en te houden. Bij overtreding bestaan sancties.

Wanneer iemand voor jouw deur valt en een arm breekt, kan je burgerlijk aansprakelijk gesteld worden als de stoep niet sneeuwvrij of ijsvrij is. Ik hoor je al zeggen, “ja maar, ik heb een familiale verzekering voor dit soort zaken“. Juist, enkel kan de maatschappij moeilijk doen wanneer blijkt dat je een zware fout maakt door het pertinent weigeren van de stoep sneeuw- en ijsvrij te maken.

Sneeuw ruimen, 24u op 24u?

Neen. De verplichting geldt enkel tussen zonsopgang en 20u. Bepaalde gemeenten hanteren ook een duidelijke omschrijving van hoe dat moet gebeuren. Bijvoorbeeld, het constant vrijhouden van minimaal één meter wandelbreedte of na het ruimen ook strooien van zand. Het verschilt van gemeente tot gemeente. Lees het reglement best na. Grosso modo mag je stellen dat je niet kan ontsnappen aan je burgerplicht tijdens sneeuwperiodes en/of bij vriesweer.

De opgeruimde sneeuw moet je effectief ook verwijderen. Veeg het niet gewoon op straat en denk dan, opgeruimd staat netjes! Neen! De sneeuw op de openbare weg veroorzaakt ophopingen en die zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties. Daar zijn vooral de zwakke weggebruikers, namelijk fietsers, het slachtoffer van. En weer komt jouw aansprakelijkheid om de hoek loeren bij een ongeval!

Hoe ga ik praktisch aan de slag?

Het ijsvrij maken van het voetpad kan je met strooizout doen. Lees het politiereglement na, want strooizout kan schadelijk zijn voor de natuur, zeker bij overmatig gebruik. Een klassiek hulpmiddeltje is keukenzout. Als je ijzel en sneeuw verwacht, kan je preventief keukenzout strooien. Dat helpt nadien bij het ruimen.

Wacht nooit te lang om aan de taak te beginnen. Eens geruimd, is onderhoud nadien voldoende. Een handige onderhoudstip voor het ijsvrij houden na het ruimen is zand of houtzaagsel. Is het toch een te grote hoeveelheid, gebruik dan een degelijke sneeuwschop.

Wat als ik in een appartement woon? Wie moet dan ruimen? In principe is dat voor de mensen op het gelijkvloers. Je kan de taak roteren door onderlinge afspraken of met hulp van de syndicus.

Ja maar, ik heb een huis en dat staat al maanden te huur, wat dan? Als eigenaar moet je er nog steeds voor zorgen dat alles sneeuw- en ijsvrij blijft. Ook eigenaars van een braakliggend stuk grond.

En weet je echt geen weg met al die sneeuw? Maak een ouderwetse sneeuwman!