,

Bloedmijt en bloedluis bij kippen en vogels

Bloemijt en bloedluis

Heb je last van bloedmijt of bloedluizen bij je kippen of vogels? Dan ben je zeker niet de enige! Iets waar vroeger amper sprake van was is de laatste jaren enorm toegenomen. Vooral in de hetere zomers is het vaak een invasie van deze insecten die je kippen kunnen geselen. Wacht NIET om er iets aan te doen, pak het zo snel als mogelijk aan!
Door de hete zomers en erg korte winters de laatste jaren, kunnen bloedluizen zich veel langer en sneller ontwikkelen. Direct behandelen is echt noodzakelijk.

Bloedmijten en bloedluis

Bloedluis of bloedmijt wat is het verschil?

Bloedluis is eigenlijk een verkeerde naam voor het diertje. Men gebruikt de naam gewoon door elkaar.
Het volwassen diertje heeft 8 poten (zoals de mijten) en geen 6 poten (zoal de luis).

De bloedmijten zijn licht grijs /bordeau-achtig van kleur en heel klein. Ze zuigen het bloed uit de kippen, waardoor ze iets donkerder rood van kleur worden en iets groter worden. Je kan dus beide kleuren van mijten zien in je kippenhok of volière.

De volwassen vrouwtjes kan het beste zien (0.6-0.8 mm groot), de mannetjes zijn veel kleiner.
Ze verstoppen zich vaak tussen kieren en spleten in het hok of in de legkasten overdag. ‘s nachts komen ze tevoorschijn en kruipen ze terug op de kippen.

Bij ernstige aantasting van de bloedmijt kan de kip hier echt vanaf zien, het is helemaal niet leuk voor de kip of vogel en ze kan er bovendien bloedarmoede van oplopen. Dit kan je merken bij kippen aan hun blekere kam, ze zullen minder eieren leggen of kunnen er zelfs aan sterven als er niet ingegrepen wordt. Bloedmijten kunenn ook andere ziekten overbrengen.

Voortplaning van de bloedmijt

Bloedmijten gaan gemiddeld 1 keer per 3 dagen bloed zuigen bij de kippen of vogels. Ze hebben dat bloed nodig om zich voort te planten. De ideale omstandigheden voor deze mijten zijn:

  • vogels of kippen
  • temperaturen tussen 25 en 28 graden
  • hoge luchtvochtigheid
  • donkere omgeving waar ze zich kunnen vershuilen.

Dit zijn de ideale omstandigheden, ook bij een hogere of lagere temperaturen kweken ze nog verder.

Ieder vrouwtje legt doorgaans dagelijks 4 tot 8 eitjes gedurende 6 weken. Dat wil dus zeggen dat de verspreiding heel snel kan gaan! 30% van de eitjes komt direct uit, 70% blijft als eivoorraad aanwezig. Als de warmte dus goed zit en er is een hoge luchtvochtigheid neemt het aantal bloedmijten dus exponentieel toe en moet je zo snel mogelijk curatief aan de slag.

Als je bloedluizen ziet overdag, dan mag je ervan uitgaan dat je gemiddeld al 5000 bloedmijten hebt zitten in je kippenhok of volière. Hoe sneller je ingrijpt hoe beter dus.

Hoe herken je bloedmijten of bloedluizen?

Bloedluizen zal je niet zo snel opmerken omdat ze zich verbergen in spleten en kieren in je kippenhok. Het is echter noodzakelijk dat je ze zo snel mogelijk opspoort, om ze eenvoudiger te kunnen bestrijden. Als je er vorige jaren al last van had, dan weet je dat snel ingrijpen belangrijk is.

  • Controleer je kippen ‘s avonds als het donker is
  • Kijk op de zitstokken en in de kieren van je hok. Wrijf eens met een keukenpapiertjes, zie je rode plekjes, dan heb je zeker last van bloedmijten.
  • Controleer de eetpotten en drinkflessen aan de onderkant, ook hier verstoppen ze zich vaak
  • Leggen je vogels of kippen geen eitjes en zien ze er futloos of mager uit, dan is de kans heel groot dat ze last hebben van bloedmijten
  • Leg een bloedmijten val in de nestbakken of hang ze omhoog bij de zitstokken. De mijten kruipen in of op de mijtenval, zo weet je of je moet ingrijpen of niet.

Bloedluizen of bloedmijten bestrijden, hoe doe je dat?

Omdat ze zo’n groot probleem vormen en zich zo snel voortplanten, moet je ingrijpen van zodra je ze opmerkt.
Je kan deze insecten perfect biologisch bestrijden met hun natuurlijke vijanden, het is zéér efficënt en ecologisch tegelijk.

  • Zet roofmijten uit in het kippenhok (dit kan vanaf 15°C). Deze roofmijten strooi je uit in het kippenhok bij de zitstok, nestbakken en kieren. De roofmijten gaan zelf op zoek naar de bloedmijten en eten die op.
  • Hang preventief een bloedmijtenval uit in je kippenhok, hiermee kan je onmiddellijk zien of er bloedmijten in je hok zitten.
  • Kalk je kippenhok wit met witkalk. De bloedmijten drogen uit door de kalk waardoor ze afsterven.
  • Zorg ervoor dat je een proper kippenhok hebt, reinig regelmatig de zitstokken en nestbakken.