,

Lavameel, bodemverbeteraar en mestof, waar is het goed voor?

Lavameel

Lavameel komt heel sterk op de markt voor heel wat tuinproblemen. Maar werkt het wel echt goed of is het slechts een verkooptruc?
Ik zocht het even voor je uit.

Wat is lavameel eigenlijk?

Lavameel is een fijn gemalen poeder van lavagesteente. Het bevalt een hoge concentratie aan silicium. Daarnaast bevat het ook calcium, fosfor, magnesium en kleimineralen.

Het lavagesteente wordt vermalen tot verschillende korrelgroottes. Hierdoor bekom je:

  • lavameel: dit is het fijnste poeder en bevat korrels van 0.022 mm tot max 0.1 mm. Deze zijn makkelijk te verdelen met een poederverstuiver.
  • lavagruis: wordt gemaakt uit hetzelfde lavagesteente, maar heeft grotere korrels: tussen 1 en 3 mm. Hierdoor worden de voedingsstoffen veel trager afgegeven aan de plant, maar werkt het ook langer. Het lavagruis wordt enkel gebruikt om de bodemstructuur te verbeteren.
  • Lavazand: heeft nog wat grotere korrels, tot 11 mm.

Wat is het voordeel van lavameel?

Lavameel bevat zoals ik al schreef een grote concentratie aan silicium, maar bevat ook andere mineralen en sporenelementen. En dit laatste is zeer belangrijk bij het opnemen van alle voedingsstoffen uit de bodem. Het lavameel zorgt er dus voor dat je plant makkelijker de voedingsstoffen uit je bodem kan halen.

Het lavagruis verbetert de structuur van je bodem.

Ik overloop hier even de andere voordelen van lava te gebruiken in je tuin:

Lava verbetert de structuur van je bodem

Om de structuur van je bodem te verbeteren gebruik je dus lavagruis. Dit doe je bij een grond die heel arm is, maar hier heb je wel grote hoeveelheden van nodig. Hanteer hiervoor 1 kg per vierkante meter. Het voordeel is wel dat dit enkele jaren in de grond aanwezig blijft en je dus geen snelle herhaling moet toepassen. Vooral in zandgronden raad ik het aan, omdat het lava ervoor zorgt dat de grond het water beter kan vasthouden. Hierdoor heb je minder wegspoelen van water, blijft je bodem langer vochtig en kunnen de planten dus langer vocht opnemen.

Lavameel is een soort algemene meststof in je tuin

Lavameel bevat heel wat voedingsstoffen. Silcicium, Calcium, Fosfor, Magnesium en kleimineralen zijn hiervan de belangrijkste. Silicium zorgt ervoor dat de fosfor die in je grond aanwezig is, goed kan opgenomen worden door de planten. Het heeft dus 2 voordelen: je voegt voedingstoffen en minderalen toe EN het zorgt ervoro dat je planten de voedingsstoffen uit de grond beter opgenomen kunnen worden.

Bloedmijten of bloedluizen in het kippenhok

Lavameel trekt vocht aan, als het meel op de bloedmijten of luizen in je kippenhok terechtkomt, drogen de mijten uit en sterven ze dus af. Hierdoor kan je op een vrij snelle en goedkope manier het aantal bloedluizen sterk verminderen.

Je kan ook een “zandbak” met lavameel maken voor je kippen. Kippen verdelen het zand graag tussen hun veren, ze doen dit om allerlei parasieten  (zoals teken, bloedmijten en vlooien) tegen te gaan.

Lavameel verbetert de zuurtegraad van je bodem

Zoals ik ook in mijn andere artikels schreef wordt er vaak te veel kalk in de vlaamse tuinen gebruikt om de pH in de tuin hoger te maken (dus minder zuur). Het nadeel van de kalk is dat het andere sporenelementen zoals Calcium en Magnesium uit de grond gehaald wordt. En deze sporenelementen heeft je tuin ook nodig. Daarom kan je beter lavameel gebruiken. Je kan dus de kalk gewoon vervangen door lavameel, het maakt ook je bodem minder zuur en bovendien voeg je extra mineralen toe.

Verstuiven van lavameel versterkt je planten

Je kan het lavameel eenvoudig verdelen over je planten met een poederverstuiver.

Door de aanwezigheid van de silicium in de lava, krijgen schimmels minder vat op de planten.

Lavameel gebruiken in de composthoop

Tussen de verschillende lagen van de composthoop kan je lavameel strooien. Op deze manier doe je het aantal micor-organismen toenmeen en wordt het organisch materiaal (het keuken en tuinafval) sneller omgezet in bruikbare compost.

Lavameel ideaal in je gazon

Gras heeft een 60-tal mineralen nodig om gezond te zijn, met het lavameel kan je al heel wat tekorten aanvullen. Gebruik dit 1 maal per jaar in de plaats van de gewone kalk.
Ook bepaalde onkruiden kan je uit je gazon weren bij het gebruik van lava, denk maar aan Heermoes (of kattenkruid in de volksmond).

Wat klopt er niet over het gebruik van lavameel?

In verschillende testen die ik zelf heb uitgevoerd in samenwerking met een erkend instituut, komen we tot de conclusie dat het gebruik van lavameel in de strijd tegen de buxusmot eigenlijk weinig tot geen effect heeft.
Als je lavameel of lavagruis inwerkt in de grond rond de plant, zal de de plant wel weerbaarder worden. Maar de buxusmot bestrijd je nog het best met aaltjes of buxusmotvallen.

Hoe verdeel je lavameel?

Lavameel kan je het best verstuiven, omdat het zo’n fijne structuur heeft. Je verstuift ze het best ‘s morgens vroeg op ‘s avonds en op een droge dag met weinig wind. Het mag de volgende 12u niet regenen, zodat de plant de tijd heeft om het lavameel op te nemen. Reken op een dosis van 25 gram per 10 m².
Verstuif het best om de 2 weken gedurende het hele groeiseizoen van de planten (dus niet in de winter).

Je kan het lavameel ook oplossen in water en het zo spuiten over de bladeren van de plant. Los hiervoor 300 gr lava op in 10 liter water. Dit werkt echter niet goed bij gladde bladeren bv. bij een laurier.