,

Wat is een buxusmot en hoe bestrijd je de rups?

Rups

Wat moet je doen?

De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een vlindertje uit de familie van grasmotten. Het motje heeft een semi-transparante witte kleur en wordt ongeveer 4 cm groot. Van oorsprong uit Oost Azië maar het vermoeden bestaat dat ze ergens in 2005 meegekomen is met het transport van buxussen uit China. De meeste mensen kennen de buxusmot niet maar wel de rups, die uiteindelijk verpopt tot mot.

De rupsen worden ongeveer 4 cm groot en zijn felgroen met een zwarte kop en zwarte lengtestrepen. De pop is aanvankelijk felgroen met donkere strepen en vlekken; hij verkleurt later naar lichtbruin tot bruinachtig. Tussen april en september komen twee tot drie generaties tot leven en volwassen motten kunnen zich tot 10 kilometer ver verspreiden. Hoe je de buxusmot verdelgt lees je verderop in dit artikel.

Hoe gevaarlijk is de buxusmot voor je tuin?

Wel, als je geen buxus hebt dan heb je niets om je zorgen over te maken. Maar als je er wel hebt dan kan je vroeg of laat een probleem hebben. De vlinders (of motten eigenlijk) zie je meestal niet aankomen en het zijn zij die eitjes afleggen in de bladeren van je buxusplanten. Wanneer deze uitkomen zit je met rupsen, en die hebben maar één doel: ETEN!! De rups moet namelijk verpoppen tot een vlinder en tijdens het verpoppen is eten niet mogelijk. Daarom vreet ie nu al wat ie kan en dat is een paar keer zijn eigen gewicht per dag! Omdat er vaak veel aanwezig zijn (per struik) is het vaak pas te laat te zien dat de buxus een plaag heeft. De struik kan volledig opgegeten worden door zo’n legertje van rupsen.

LEVENSCYCLUS VAN RUPS TOT BUXUSMOT

Hoe herken je de rups van de buxusmot?

De rupsen hebben een zwarte kop en felgroene kleur met een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen. De eerste dagen is de rups amper een cm groot. Ze ontwikkelen verder tot een volgroeide rups van ongeveer 4 cm tot de verpopping begint, voor de eerste generatie is dat rond de maand in mei.

Wanneer en hoe kan je de buxusrups bestrijden?

Indien meer dan 75% van de rupsen nog ingesponnen zit, dient gewacht te worden met behandelen. Indien meer dan 75% vrij op de planten voorkomt en vraatschade verricht, kan men starten met een bestrijding. Deze kan vanaf nu tot en met de komende drie weken efficiënt toegepast worden, tot wanneer de verpopping begint.

Kalender