Bruine plekken in je haag worden vaak veroorzaakt door de takluis. En deze kan je relatief eenvoudig en ecologisch bestrijden.
Wat is een takluis?
een takluis is een insect dat behoort tot een grotere groep van takluizen (Cinara spp) en is familie van de bladluizen. De takluis die bij ons voornamelijk voorkomt is de takluis Cinara cupressi. Ze is 1,8 – 3,9 mm lang en heeft een grijsachtig, oranjebruin tot soms zelfs geelachtig bruine kleur. Er zijn ook 2 zwarte markeringen of lijnen die vanuit de nek vertrekken en naar achter toe uiteen lopen als een soort V op de rug. Achteraan op het uiteinde van hun rug zijn er 2 korte siphonen (buisjes) zichtbaar die donker gekleurd zijn.
Deze korte siphonen zijn met elkaar verbonden door een donkere streep, goed zichtbaar op de rug. De poten zijn bleek gekleurd, behalve op de gewrichten, welke donker zijn. De poten zijn over de ganse lengte dun behaard. De antennes zijn vrij kort en hebben een lengte van ongeveer 2/5 van de volledige lichaamslengte. De uiteinden van de antennes zijn donkerder gekleurd. In volwassen stadium is er een grijze schijn die wordt veroorzaakt door een dikke waslaag en deze insecten moet beschermen tegen uitdroging.
Cinara cupressi wordt vooral gevonden op cipressen, met Leylandii in het bijzonder maar kan ook gevonden worden op Thuja, Juniperus en Chamaecyparis.