,

Bodemverbetering: wat is het en hoe pas je het correct toe?

Sofia Haggard avatar

·

,

·

Harken

Een vruchtbare bodem is het fundament voor het succesvolle plante, groeten en bomen. Als jouw tuin tekort schiet in organische materiaal, dan schakel je best over op bodemverbetering. Maar hoe doe je dat? En waarom is bodemverbetering zo essentieel voor bomen, struiken en groenten?

Wat is bodemverbetering?

Bodemverbetering bekom je door het toepassen van een bodemverbeteraar op je grond. Door bodemverbetering wordt het evenwicht tussen de lucht, het water en de vaste deeltjes in de bodem hersteld. Als je de natuur laat doen dan duurt het zo’n 1000 jaar om 3 à 4 cm humus te maken op de bodem… . Maar omdat wij mensen iets minder lang leven, is een beetje hulp mooi meegenomen. Dankzij de bodemverbeteraar ontstaan er kleine en grote gaatjes in de bodemstructuur. Hierdoor kan de zuurstof en het vocht beter circuleren en kunnen wortels van bomen en planten voedingsstoffen beter opnemen.

Naar gelang de grondsoort of toepassing kan er een andere type bodemverbeteraar gebruikt worden. Ontdek ons volledig gamma bodemverbeteraars in de webshop.

Waarom is een gezonde bodem belangrijk voor bomen?

Een gezonde bodem is noodzakelijk voor het bekomen van goede wortels en dus stevige bomen. Wortels moeten kunnen groeien in een losse, luchtige vruchtbare bodem. Je kan het beste vergelijken met het spons-achtige gevoel dat je krijgt als je in het bos loopt. Het gevoel onder je voeten – als je naast de betreden paden loopt – van een dik zacht kussen.

Wat kan je doen om de bodem te verbeteren voor jouw bomen? Het tekort aan organisch materiaal kan net zoals bij de tuin of moestuin opgelost worden door een goede bodemverbeteraar zoals compost of koeienmest te gebruiken. Zo verbeter je de bodemvruchtbaarheid en -structuur voor de bomen.

Wanneer je abnormale verkleuring aan de bladeren of bladeren met verschijnselen van droogte opmerkt, kan dit wijzen op bodemarmoede of tekorten van bepaalde mineralen. Om na te gaan of jouw bodem over voldoende organisch materiaal beschikt en niet lijdt aan bodemarmoede.

Hoe pas je bodemverbetering toe?

Bodemverbeteraar toepassen is relatief eenvoudig. Je loopt bvb géén risico op verbrande wortels, zoals met minerale meststoffen wél het geval is. Meng de bodemverbetering wel altijd met de volle grond als het mogelijk is omdat je sneller effect hebt. In een bestand gazon is dat helaas niet mogelijk en heb je wat meer geduld nodig.

Om te weten welke verhouding de mengeling van bodemverbeteraar en volle grond moet hebben, is belangrijk om te kijken naar de behoefte van jouw tuin. Hoeveel bodemverbetering je moet gebruiken, hangt af van de huidige zuurtegraad en het stikstofgehalte van jouw bodem.

Maar … wat houdt een bodemonderzoek? Bij een uitgebreid bodemonderzoek zal een van onze experten 1 opf meerdere bodemstalen nemen in jouw tuin. Daarna wordt er een grondige analyse gedaan op de verschillende componenten waaruit jouw bodem bestaat. Niet enkel de chemische samenstelling van jouw bodem is van belang, maar ook de verdichtingsgraad, het “levend” je bodem is en of er storende lagen zitten in de bodem. Wij bezorgen jou dan een uitgebreid verslag, informatie en het nodige advies over jouw bodem.