Bodemverbetering voor een weelderige begroeiing

Een gezonde bodem produceert goede wortels en stevige bomen!

De bodem waarin jouw bomen, struiken en planten groeien, vormt de basis voor het succes van de begroeiing. In een goede bodem kunnen jouw planten en bomen helemaal floreren. Die perfecte bodem bereik je met bodemverbetering!

 

Bodemverbetering door het injecteren van de bodem
Gezonde bodem

Een gezonde bodem bevat alle nodige voedingsstoffen

Goede bodemstructuur

Een goede bodemstructuur zorgt dat die voedingstoffen op de juiste plek geraken

De perfecte grond voor jouw tuin

De perfecte bodem resulteert in een weelderige groei!

Waarom is bodemverbetering zo belangrijk?

Een goede bodem is essentieel voor de groei en zorg van jouw bomen en planten. De wortels moeten kunnen groeien in een losse en vruchtbare bodem.

Voordelen van een gezonde bodem

Een goede bodemstructuur en het gebruik van de juiste meststoffen resulteert in een goede bodem. En die goede bodem biedt een heleboel voordelen voor jouw beplanting en bomen. Je kan de kwaliteit van de bodem niet met het blote oog zien, maar de bewijzen laten zich wel zien in de blakende gezondheid van jouw bomen en planten!

Een tuin met een gezonde bodem biedt deze voordelen voor jouw tuin:

  • Goede bodemstructuur zorgt ervoor dat je bodemverdichting en erosie voorkomt
  • Bomen krijgen stevigere wortels in een goede bodem, bomen worden dan ook sterker en veiliger
  • Struiken, heesters en hagen groeien goed en hebben een mooie kleur
  • Bomen krijgen een betere weerstand tegen ziekten en andere problemen

Nadelen van een slechte bodem

De grond in onze tuinen heeft vaak de neiging om uit te drogen na enkele jaren. Deze versnelde uitdroging is vaak te wijten aan een verwaarlozing van de bodemstructuur. Daardoor is de bodem steeds minder goed in staat om vocht vast te houden.

Een te droge bodem is een slechte basis voor de begroeiing, want bomen en planten hebben vocht nodig. De droge bodem zorgt er uiteindelijk voor dat planten en bomen ziek worden of sterven. Ook bodemverzuring is een reëel probleem. De verzuring zorgt ervoor dat je bomen en planten minder goed groeien. Uiteindelijk worden ze meer vatbaar voor ziektes en plagen. Een slechte bodem heeft vaak een te laag zuurstofgehalte doordat de bodem verdicht is.

Vaak blijkt dat bomen in problemen komen enkele jaren na een verbouwing of na de heraanleg van tuinen. Het is dan ook sterk af te raden om met kranen of zware voertuigen over de wortels van de bomen te rijden. Het is daarom erg belangrijk om de bomen te beschermen tijdens verbouwingen en werkzaamheden.

Bodemverbetering door aanbrengen van bodemverbeteraar
Bodem beluchten tegen bodemverdichting
Gezondere bodem door te composteren

Hoe weet ik of ik aan bodemverbetering moet doen?

Dit zijn enkele alarmsignalen waar je op kan letten om te achterhalen of de bodem verdicht is:

  • Grond droogt erg snel uit en houdt duidelijk geen water vast
  • Grond komt snel onder water te staan bij hevige regen
  • Trage groei van heesters
  • Verkleuring van de bladeren van de planten
  • Bladeren met verschijnselen van droogte
  • Harde grond waar je nauwelijks met een spade in geraakt

Het gebeurt regelmatig dat experts alsnog een bodemstaal nemen om meer informatie te vergaren over de componenten in de bodem. Het nemen van een bodemstaal is een handeling die je best overlaat aan een expert. Zonder de juiste voorkennis bestaat de kans dat je het probleem alleen maar erger maakt!

Hoe bekom ik een gezonde bodem voor mijn bomen?

Een goede bodem voor jouw bomen en andere begroeiing bestaat uit verschillende facetten. Je rijdt best niet te vaak met zware voertuigen of kranen over de grond in je tuin. Het gewicht zorgt ervoor dat de bodem gecompacteerd wordt. Dat zorgt er op zijn beurt dan weer voor dat er onvoldoende zuurstof en water doorheen kan bewegen.

Daarnaast is een goede bemesting ook interessant. Er bestaan een heleboel kwalitatieve producten om jouw bodem te bemesten en om zelf aan bodemverbetering te doen.

Twijfel je over de kwaliteit van de bodem? De Boomdokter heeft meer dan 20 jaar ervaring met bomen en tuinen. We komen dan ook graag bij je langs om de toestand van jouw bodem te onderzoeken. Daarna delen we onze bevindingen met je en voorzien we je van een heleboel waardevolle tips en advies waar je zelf mee aan de slag kan gaan!

5 jaar na onze verbouwing gingen onze notelaars er erg op achteruit. Helaas waren we te laat om deze bomen nog te behouden, ze gingen dood door het gebruik van kranen aan hun wortels. Gelukkig konden we onze eiken nog redden dankzij het ploffen en de bodemverbetering die werd uitgevoerd.
Rik

Ik maak jouw bomen veilig en gezond

De Boomdokter voorziet in advies, verzorging en onderhoud.

 

Contacteer ons en maak vrijblijvend een afspraak.