Beveiliging en kroonverankering bij bomen

Bescherm jouw huis en beveilig jouw boom!

Een kroonverankering of kroonanker biedt extra veiligheid bij bomen met een plakoksel. Door de kruin te verankeren, voorkom je schade en ongevallen doordat een deel van de kruin loskomt. Bomen verankeren is niet altijd de beste oplossing. Vraag eerst advies aan een expert!

Bomen verankeren
Gegarandeerde veiligheid

Boom verankering gebeurt enkel met de beste materialen

Periodieke controle

De Boomdokter controleert de ankers op vaste tijdstippen

Zorgeloos genieten van jouw boom

Wees gerust dat jouw boom veilig is, ook bij noodweer

Wanneer moet je bomen verankeren en beveiligen?

Bomen verankeren is een handeling die slechts zelden moet worden uitgevoerd. Het gebeurt enkel wanneer er sprake is van een plakoksel of andere ernstige gebreken die een groter gevaar tot takbreuk opleveren. De Boomdokter komt bij je langs om te controleren of jouw boom een plakoksel heeft. Indien nodig plaatsen wij de verankering en zorgen voor een regelmatige controle.

Wat is een plakoksel?

Een plakoksel is een tak of een deel van de stam die niet correct aan de hoofdstam van de boom vasthangt.

De belangrijkste kenmerken van een plakoksel zijn:

  • Het feit dat de schors naar binnen groeit, je ziet de ingegroeide schors als een soort vouw naar binnen
  • In een vergevorderd stadium zie je olifantenoren of uitstulpingen van de schors aan het plakoksel

Het kan hier over een tak gaan, maar in veel gevallen gaat het over een codominante stam (de hoofdstam splitst in 2 stammen).

Tussen de beide delen bevindt zich nog een stuk schors, waardoor de houtcilinders niet volledig met elkaar vergroeien. Dat betekent dat het plakoksel een zwakke plek is, zeker wanneer er hevige rukwinden zijn of wanneer het gewoon hard waait. Soms ziet een gezond oksel eruit als een plakoksel. Let dus zeker goed op voordat je takken weghaalt waar dat niet nodig is.

Welke risico’s houdt een plakoksel in?

Een plakoksel is een gevoelige of minder sterke hechting in de boom. In veel gevallen gaat het om een tak die niet stevig vastzit, maar het kan ook om een deel van de stam gaan.

Het gevaar schuilt in het feit dat een deel van de boom of een grote tak zomaar naar beneden kan vallen. Er bestaat dus een verhoogd risico op het afbreken en scheuren van een deel van de kruin. In veel gevallen gebeurt dit bij storm, hevige rukwinden of onweer. Maar de takken of boomdelen kunnen ook zomaar gewoon naar beneden donderen.

Als eigenaar van bomen ben je zelf aansprakelijk voor de veiligheid van die boom. Je bent verplicht om de boom te verzorgen en onderhouden. Wanneer er zich een probleem voordoet omwille van de boom of wanneer er schade ontstaan doordat er takken uit de boom vallen, is dat jouw verantwoordelijkheid. In ons land zien we regelmatig dat er geschillen ontstaan omwille van de veiligheid van bomen.

Je doet er dus goed aan om de fitheid en gezondheid van de boom in de gaten te houden, maar ook een boom veiligheidsanalyse is geen overbodige luxe.

Ondergrondse kluitverankering
Bomen verankeren in de tuin
Boomverankering met 3 boompalen

Wat doen we wanneer we bomen verankeren?

Het verankeren van bomen is een klus die je best over laat aan een professional. Het gaat hier dan ook over de veiligheid van mens en omgeving. Je wil zeker zijn dat de boom niet plots inscheurt en naar beneden komt.

De Boomdokter is gecertificeerd European Tree Technician en European Tree Worker. Daarnaast beschikt De Boomdokter ook over een Bachelor in de Boomkunde. Je kunt met andere woorden, jouw boom met een gerust hart aan mijn overlaten!

Plaatsen van een kroonanker of kroonverankering

Bij het verankeren van de kruin plaatsen we een anker tussen de verschillende delen van de boom. Dit anker zorgt er niet voor dat de tak of het deel van de kruin niet kan uitbreken, maar garandeert wel de veiligheid rondom de boom. Het anker zorgt ervoor dat de vallende tak of stam geen schade kan veroorzaken wanneer die valt. Zo blijft jouw auto, woning of veranda veilig wanneer de boom mocht breken.

Bomen verankeren is een uitzondering

Bomen verankeren en het aanbrengen van een kroonanker of kroonverankering is eerder een uitzondering. Laat jezelf dus zeker niets wijsmaken en consulteer eerst een expert.

Denk je dat één van jouw bomen een gevaar betekent of dat er een risico bestaat dat er takken kunnen vallen? Neem dan contact met ons op. We komen graag bij je langs om de boom te analyseren. Na deze analyse kunnen we je alles vertellen over jouw boom! Je weet dan ook meteen of de boom veilig is en of er een kroonanker geplaatst moet worden!

Andere types verankering voor bomen

Naast de bomen die beveiligd moeten worden omdat ze een plakoksel hebben, bestaan er ook andere types verankering. De verankering wordt veelal toegepast bij jonge bomen om ze recht te laten groeien. Dit type verankering kan makkelijk zelf geplaatst worden.

Verankering bij het planten van jonge bomen

Bij het planten van jonge bomen wordt er vaak gekozen voor een verankering met palen. Die verankering zorgt ervoor dat de boom mooi recht groeit en voldoende ruimte krijgt om dat te doen! Bekijk de plantset voor verankering bij het planten van bomen. Deze plantset bestaat ook met bevloeiingssysteem.

Ondergrondse kluitverankering van bomen

De ondergrondse kluitverankering bestaat uit verschillende ankers die de kluit van de boom op de juiste plaats houden. Op die manier heb je niet langer last van de paaltjes boven de grond, terwijl je toch kan rekenen op een mooi, recht groeiende boom. De ondergrondse kluitverandering is beschikbaar in verschillende formaten, afhankelijk van de dikte van de stam.

De 60-jarige esdoorn juist naast onze oprit heeft een zware plakoksel die een gevaar vormt voor onze wagens. Gelukkig is de grote tak goed verankerd, waardoor ik gerust kan zijn.
Wouter

Ik maak jouw bomen veilig en gezond

De boomdokter voorziet in advies, verzorging en onderhoud.

Contacteer ons en maak vrijblijvend een afspraak.