Boomspiegel aanleggen

Een goede boomspiegel vormt de basis voor een veilige en gezonde boom

Een boomspiegel creëert een ruime cirkel rondom de stam van de boom. In deze ruimte zorgen we voor bodemverbetering met een luchtige en voedzame bodem die een aangename leefomgeving vormt voor de boom.

Boomspiegel aanleggen
Veilige en gezonde bomen

Een goede boomspiegel geeft je bomen de kans om sterker en gezonder te worden

Bevordert de groei

Bomen groeien beter in een voedzame ondergrond

Verbetert de weerstand

Bomen worden weerbaarder in een kwalitatieve ondergrond

Wat is een boomspiegel?

Een boomspiegel is een ruimte rondom de boom die we voorzien van alle elementen die de boom nodig heeft om goed te groeien. Door een gezonde en voedzame basis te voorzien, groeien bomen beter en zijn ze weerbaarder tegen ziektes en plagen. De boomspiegel omvat de ruimte rondom de boom waar het extra belangrijk is dat je de juiste dingen toevoegt. Je voorziet er best een goede voeding en een losse grond die voldoende vocht doorlaat.

Om een idee te krijgen van de oppervlakte die de spiegel moet bedragen, maak je een cirkel met dezelfde oppervlakte als de kruinprojectie. Idealiter maken we die cirkel nog 1,5 meter groter. Naarmate de boom groeit, kan de boomspiegel mee evolueren.

Hoe ziet een boomspiegel eruit?

In eerste instantie bewerken we de grond in de kroonspiegel om ervoor te zorgen dat deze luchtig en vocht doorlatend is. Daarna voegen we voedingsstoffen toe aan de bodem zodat de boomspiegel alles bevat wat de boom nodig heeft om gezond verder te groeien.

Na deze handelingen zie je een ronde cirkel met voedzame grond voor de boom. Maar je hoeft zeker niet met een bruine vlek in de tuin te blijven zitten. Het is vooral belangrijk dat je niet zomaar gewoon gras rond de boom zaait. De boomspiegel kan op verschillende manieren worden afgewerkt. Je kan de ruimte gewoon open laten, maar je kunt ook kiezen voor een mooie afwerking met een boord of rand. De ruimte kan ook worden ingevuld met beplanting. De afwerking van de spiegel wordt door ons meestal op maat gedaan.

De boomspiegel kan bijvoorbeeld ook beplant worden met een sierlijke begroeiing, zoals klimop, ooievaarsbek of een andere begroeiing die voor een weelderige uitstraling zorgt.

Boomspiegel rond opgedrukte wortels
Boomspiegel laten beplanten met bloemen
Gezonde boomspiegel zorgt voor gezonde bomen

Waarom een boomspiegel aanleggen?

De aanleg van een boomspiegel biedt veel voordelen, zeker wanneer deze door een professional is aangelegd. De Boomdokter komt bij je langs en zorgt ervoor dat de boomspiegel op correcte wijze wordt gemaakt en de juiste ingrediënten bevat.

Wanneer de boomspiegel goed wordt geplaatst, zal je jouw bomen al snel zien opleven:

  • Compost voorziet je boom van de juiste nutriënten
  • Diversiteit aan micro-organismen draagt bij aan een voeding van de bodem
  •  Gaat de groei van onkruid tegen
  • Regenwater wordt langer vastgehouden in de ruimte rond de boom
  • Je voorkomt schade aan de wortels van de bomen door de net afgebakende zone
  • Bodemtemperatuur bij de wortels wordt adequaat geregeld
  • Bomen krijgen een betere weerstand tegen ziektes en plagen

Goede ondergrond voorzien voor jouw bomen?

Wil jij jouw bomen ook de beste kansen geven om goed te groeien en gezond te blijven? Een goed aangelegde boomspiegel is een vorm van bodemverbetering en biedt enorm veel voordelen. Of het nu gaat om een boom in jouw tuin of om de bomen in het stedelijke stadspark. Bomen gedijen beter in een ondergrond die lijkt op de ondergrond in een bos. Dat is dan ook exact wat we spiegelen met deze methode.

Wanneer de boomspiegel op correcte wijze wordt geplaatst, dan ziet de ruimte rondom jouw boom er trouwens bijzonder leuk uit. Jij kiest namelijk hoe het eruit gaat zien! Kies je voor een net afgebakend stukje met een boord of hekje? Of ga je liever voor een groene kraag rond de stam van de boom?

De Boomdokter is gespecialiseerd in de verzorging en het onderhoud van bomen. Ik heb meer dan 20 jaar ervaring met bomen en kom graag bij je langs om jouw bomen te voorzien van een gezonde en voedzame ondergrond!

Goede uitleg, niet vanuit het standpunt van de verkoper, maar vooral vanuit de gebruiker.
Jurgen

Ik maak jouw boom veilig en gezond

De Boomdokter voorziet in advies, verzorging en onderhoud.

 

Contacteer ons en maak vrijblijvend een afspraak.