Boomfitanalyse

Meet de conditie en gezondheid van jouw bomen

De boomfitanalyse bestaat uit een grondig en gespecialiseerd onderzoek van bomen. Met dit boom onderzoek analyseren we de gezondheid en fitheid van de boom. Twijfel je over de huidige gezondheidstoestand van één of meer bomen? Doe dan beroep op de expertise van De Boomdokter om jouw bomen te onderzoeken.

Boomfitanalyse
Visual Tree Assessment

Visueel onderzoek van de complete boom

Technische controle van de boom

Onderzoek van de technische aspecten

Gedetailleerd advies

Ontdek hoe je jouw boom weer gezond krijgt

Boom analyse voor jouw bomen?

Je hebt vermoedelijk een heleboel tijd en geld gespendeerd om jouw tuin om te toveren tot een groen paradijsje waar je tot rust kan komen. Die tuin wordt dan ook regelmatig onderhouden en gesnoeid wanneer nodig. Toch twijfel je over een heleboel zaken. Zijn die bomen eigenlijk wel gezond?

Hoe zorg ik ervoor dat ik nog vele jaren geniet heb van de schaduw die ik onder die oude boom vind? Wat moet ik exact doen om die bomen weer in optimale conditie te krijgen? De boomfitanalyse is een onderzoek waarbij je ontdekt wat er met jouw bomen scheelt en wat er nodig is om ze weer in goede conditie te krijgen.

De Boomdokter voert de boom analyse uit bij eigenaren van bomen thuis of bij tuinaannemers die hun klanten van een betere of extra service willen voorzien.

Wat is de boomfitanalyse?

De boomfitanalyse is een onderzoek dat ik heb ontwikkeld om eigenaars van bomen en tuinaannemers te helpen hun bomen gezond te houden.

De boomfitanalyse bestaat uit verschillende componenten:

Visual Tree Assessment (VTA)

De Visual Tree Assessment bestaat uit een visueel boom onderzoek. Een boomveiligheidscontrole is daar een onmisbaar onderdeel van. Niemand wil dat er onverwacht een dode tak naar beneden valt. Bij het visuele onderzoek bekijken we alle aspecten van de boom: de stam, takken en bladeren. Ook de watervoorziening wordt onderzocht.

Technische controle van de boom

De visuele analyse toont natuurlijk enkel wat men met het blote oog kan zien. De Boomdokter gaat dan ook graag enkele stappen verder om je van een complete analyse te voorzien!

Zo wordt de boom onderzocht op schade en bekijk ik de kwaliteit van de bodem. De knoppen en bladeren worden aan een compleet onderzoek onderworpen om zeker te zijn dat ieder aspect van de boom helemaal gezond is. De technische controle omvat verschillende onderzoeken die ervoor zorgen dat ik een beeld krijg van de complete gezondheid en toestand van de boom. Het is een holistische benadering die bijzonder efficiënt werkt!

Voor de technische controle haal ik ook mijn gespecialiseerde apparatuur boven. Een heleboel problemen zijn niet meteen zichtbaar voor het blote oog, maar mijn apparaten geven een duidelijk beeld van de actuele toestand van de boom. Zo maak ik gebruik van een chlorofylmeter om het chlorofyl gehalte en stikstof gehalte in de boom te analyseren.

Jarenlange ervaring

Naast de Visual Tree Assessment en het gebruik van technische snufjes om een boom te onderzoeken, kan ik rekenen op een jarenlange ervaring met bomen. Daarnaast volgde ik verschillende opleidingen als European Tree Technician, European Tree Worker en behaalde ik een Bachelor in de Boomkunde. Die ervaring en opleidingen helpen me om de juiste verbanden te leggen en de verschillende gegevens vlot aan elkaar te koppelen.

Door verbanden te leggen tussen de visuele aspecten en de gegevens die ik vergaar uit het technische onderzoek, kan ik je gedetailleerde informatie geven over de oorzaak van de problemen en hoe jij die kan aanpakken.

Gedetailleerd advies

En natuurlijk kan ik je meteen een oplossing en hapklaar advies geven om je te helpen jouw boom weer in topconditie te krijgen! Je ontvangt van mij dus niet alleen een lijstje met de dingen die ik ontdek. Ik ga voor jou op zoek naar het oorzakelijk verband tussen de verschillende aspecten. Want daar zit de sleutel van de oplossing!

Na de analyse kan ik je dan ook precies vertellen wat de actuele toestand van jouw bomen is. Ik geef je informatie over bestaande problemen en andere problemen die je in de nabije toekomst kan verwachten. Je krijgt dan ook uitgebreid en gedetailleerd advies om deze problemen aan te pakken.

Zo kan je een goed geïnformeerde beslissing nemen over de toekomst van de boom.

Boomfitanalyse laten uitvoeren door De Boomdokter
Analyse en advies over toestand van bomen
Toestand van bomen analyseren

Waarom een boom onderzoek laten uitvoeren?

Een gezonde boom betekent niet alleen dat jouw boom ook veilig is en minder snel kan omvallen. Het zorgt ook voor een gerust gemoed, wetende dat je er alles aan gedaan hebt om je bomen in een optimale toestand te houden.

Er zijn dan ook tal van redenen om een boom onderzoek of boom analyse te laten uitvoeren!

 • Ontdek problemen vroegtijdig en voorkom dat je de boom moet omkappen
 • Beperk het gevaar dat een zieke boom veroorzaakt in je tuin
 • Laat je boom 10 keer ouder worden dan de gemiddelde 14 jaar bij Vlaamse bomen
 • Kom exact te weten wat er scheelt met je boom
 • Ontvang advies over hoe je jouw boom weer in topconditie krijgt
 • Leer zelf hoe je jouw boom kan inspecteren

Wanneer een boom analyse laten uitvoeren?

De keuze om een boomfitanalyse te laten uitvoeren, is voor de meeste mensen geen logische keuze. Dat blijkt vaak zo te zijn omdat ze niet weten dat er een boom onderzoek kan worden uitgevoerd. In andere gevallen denken ze dat het een precaire oplossing is die waarschijnlijk veel geld zal kosten. Niets is minder waar!

Een boom onderzoek is een betaalbare oplossing die je bovendien veel geld bespaart in de toekomst. Je bomen leven langer en je kan het probleem meteen bij de basis aanpakken!

Maar wanneer neem je dan best contact met me op?

 • Wanneer je jaloers bent op de blakende gezondheid van de bomen in het park
 • Wanneer je vermoedt dat jouw boom niet erg gezond is
 • Als je je afvraagt of die boom wel overeind zal blijven
 • Bij enige twijfel over de fitheid van je bomen

Garanties van de boomfitanalyse

Je vraagt je waarschijnlijk af of de boomfitanalyse een goede oplossing is. Is jouw boom het waard?

Dit weet je wel zeker:

Als je het niet doet, is de kans erg groot dat je boom gekapt moet worden. Eén van onze klanten kon dankzij de boomfitanalyse maar liefst 23 bomen redden die anders omgezaagd zouden worden. Bovendien kan De Boomdokter je enkele garanties bieden! Zo stort ik, in het onwaarschijnlijke geval dat ik het probleem niet kan vinden, het bedrag van de boomfitanalyse integraal terug op jouw rekening.

Daarnaast garandeer ik ook dat het boomfitonderzoek geschikt is voor ieder type boom:

 • Jonge bomen
 • Oude bomen
 • Tuinen die worden gerenoveerd
 • Tuinaannemers die op zoek zijn naar meer zekerheid
 • Grote parken en natuurdomeinen
Hoewel onze boom nog een tijdje nodig zal hebben om volledig 'de oude' te worden, loopt alles op dit moment volgens plan.
Geert

Ik maak jouw boom veilig en gezond

De Boomdokter voorziet in advies, verzorging en onderhoud.

 

Contacteer ons en maak vrijblijvend een afspraak.