Het PEFC label: Duurzaam hout voor dummies

Sofia Haggard avatar

·

·

Gekapte boom

Wat is PEFC hout juist?

PEFC-hout groeit duurzamer omdat het afkomstig is uit bossen die op een ecologische en milieuvriendelijke manier worden beheerd.

Het PEFC-systeem controleert en certificeert deze bossen. Deze werkwijze zorgt staat garant voor een milieuvriendelijke en ecologische werkwijze.

Dit houdt in dat men het hout produceert zonder schade toe te brengen aan het milieu, met respect voor lokale gemeenschappen en werknemers.

Als je PEFC- keurmerk hout koopt, help je dus bij het beschermen van onze bossen en het milieu.

Het is een goede keuze als je duurzaamheid belangrijk vindt!

Hoe kweekt men PEFC?

PEFC-hout vind je niet zomaar in elk bos terug. De bossen beheren ze op milieuvriendelijke wijze en kunnen rekenen op strenge controle.

Hier is hoe dat werkt:

  1. Plan voor bosbeheer: Allereerst wordt er een plan opgesteld voor het bosbeheer. Men bekijkt welke bomen ze kunnen kappen en hoeveel, terwijl ze er wel voor zorgen dat het bos gezond en groen blijft.
  2. Kappen van bomen: Volgens dit plan kapt het bosbeheer zorgvuldig een bepaald aantal bomen. Op deze manier kappen ze niet teveel bomen en word het bos schade bespaart.
  3. Herstellen van het bos: Nadat ze bomen hebben gekapt, planten ze nieuwe bomen om de gekapte te vervangen.

    Benieuwd hoe je zelf het beste bomen kan planten? Je leest er alles over in dit artikel!
  4. Controle en certificering: Onafhankelijke mensen controleren of het bos goed beheerd is volgens regels voor duurzaamheid. Als alles in orde is, krijgt het bos een certificaat als PEFC-bos.
  5. Volgen van het hout: PEFC volgt het hout op van bos tot winkel. Bedrijven moeten laten zien dat ze het hout op een goede manier behandelen.

PEFC-hout komt dus uit bossen die men op ecologische manier beheerd, zodat we nu en in de toekomst hout kunnen gebruiken zonder de bossen te beschadigen.

Het gebruik van PEFC hout

PEFC is hout gekweekt met duurzaamheid en de natuur in gedachte. Je kan het, net als gewoon hout, op verschillende manieren gebruiken en toepassen.

Het grote verschil is dat PEFC-hout uit bossen komt die op een slimme manier worden beheerd om de natuur te beschermen en bossen gezond te houden. Hier zijn enkele gebruikelijke manieren waarop PEFC-hout wordt gebruikt:

  1. Bouwen: PEFC-hout wordt gebruikt voor het maken van gebouwen, zoals houten balken, planken, vloeren en daken.
  2. Meubels en binnenhuisinrichting: Veel meubels maken gebruik van PEFC-hout omdat het stevig is en het milieu niet schaadt. Ook houten panelen, lambrisering en vloeren in huizen en bedrijven gebruiken PEFC-hout.
  3. Buitenhuis: Terrassen, hekken, tuinmeubilair en speeltoestellen maken ook gebruik van PEFC-hout.
  4. Papier: PEFC is ook gebruikt in papier en karton, zoals tijdschriften, boeken en verpakkingsmaterialen.
  5. Energie: Soms wordt PEFC-hout gebruikt om houtpellets en biomassa te maken voor het opwekken van hernieuwbare energie.
  6. Creatieve projecten: Mensen die van hout houden en graag knutselen, gebruiken PEFC-hout voor allerlei leuke projecten, zoals houtsnijwerk en kunst.

Dus, PEFC-hout is bruikbaar net als gewoon hout. Maar het helpt ook bij het beschermen van de natuur en bossen op de lange termijn!

PEFC vs gewoon hout

PEFC-hout is niet noodzakelijk sterker of zwakker dan gewoon hout. Hoe sterk hout is, hangt voornamelijk af van wat voor soort hout het is, hoe goed het is gemaakt, en andere zaken, maar niet of het wel of niet PEFC-gecertificeerd is.

De sterkte van hout is afhankelijk van:

  1. Soort hout: Sommige soorten hout zijn van nature sterker dan andere. Bijvoorbeeld, eikenhout is meestal sterker dan grenenhout.
  2. Kwaliteit: Hout zonder gebreken, zoals knoesten, is doorgaans sterker dan hout met fouten. Kwalitatief hout vind je bij bepaalde leveranciers, zoals houthandel Gadero.
  3. Droogheid: Goed gedroogd hout is sterker dan vochtig hout.
  4. Gebruik: Wat je juist met het hout bouwt beïnvloed ook de sterkte

PEFC gaat vooral over goed bosbeheer en milieuvriendelijkheid, niet over hoe sterk het hout is. Dus als je sterk hout nodig hebt, moet je letten op het soort hout en de kwaliteit, ongeacht of het PEFC-gecertificeerd is.

Hoe wordt het gecontroleerd?

De PEFC organisatie controleert de bossen met de gezondheid van de natuur in het achterhoofd. Hier is hoe dat werkt:

  1. Regels en normen: PEFC hanteert strenge regels over het beheer van de bossen. Deze regels beschrijven hoeveel bomen kunnen worden gekapt en hoe het bos moet worden beschermd.
  2. Bosbeoordeling: Het PFEC programma inspecteert de bossen regelmatig. Inspecteurs kijken na of er geen schade komt aan het bos of aan de omringende flora en fauna.
  3. Goedkeuring: Alles in orde? Prima! Dan krijgt het bos een speciaal certificaat. Dit certificaat betekent dat het hout dat uit dat bos komt, goed is voor de natuur en het milieu.
  4. Volgen van het hout: Men volgt het hout van het bos tot in de winkel. Zo weten men zeker waar het hout vandaan komt.
  5. PEFC-label: Als alles klopt, mag het gecertifieerd hout uiteindelijk een PEFC-label dragen.

Op deze manier kunnen we er zeker van zijn dat PEFC-hout op een goede manier uit bossen komt en helpt om de natuur te beschermen.