Eerste nieuwe bomen geplant op Dorpsplein

Eerste nieuwe bomen geplant op Dorpsplein

Groeiplaatsinrichting met Treebox

Treebox in Baasrode

DENDERMONDE – Vartago bvba een gespecialiseerd bedrijf inzake bomen is begonnen met het inrichten van een immense plantput voor bomen. Er komen namelijk binnenkort meerstammige moeraseiken op het Dorpsplein van Baasrode. Dat wordt helemaal heringericht. Er wordt een speciale techniek toegepast die verhindert dat de boomwortels het wegdek omhoog duwen.

Het stadsbestuur van Dendermonde kreeg zware klachten over de boomwortels van het Dorpsplein die het wegdek omhoog duwden en de omwonenden voor problemen stelden. Daarom wordt nu voor een zogenaamde Treebox geopteerd. Bedoeling is een groot plantgat te realiseren dat gevuld is met voedselrijke grond, maar tussen de aarde en de verharding van het plein wordt lucht gelaten. De wortels van de bomen stoppen met groeien wanneer ze die luchtlaag bereiken. ‘Zo voorkomen we dat de boomwortels de wegverharding omhoog duwen’, zegt schepen van Openbare Werken Leen Dierick (CD&V). ‘Met vijfhonderd kubieke meter ondergrondse ruimte hebben de 10 bomen alle ruimte om zich te ontwikkelen.’

Dichtgereden bodem

Bomen worden in ons land gemiddeld slechts 14 jaar oud aldus de statistieken , zo verteld Wouter Crucke ons, Boomdeskundige en zaakvoerder van Vartago bvba. Door veel en ook zwaar verkeer wordt de grond rond bomen zo hard dichtgereden dat bomen eraan sterven. De Treebox voorkomt dit euvel. Hij en zijn firma introduceerden het systeem in België nadat het zijn degelijkheid al eerder bewees bij onze noorderburen. In Nederland en Frankrijk werd deze manier van werken al gebruikt, in België is het de eerste keer.

De tien moeraseiken die op het Dorpsplein geplaatst worden, zijn volwassen bomen die helemaal voorgekweekt werden. Ze hebben de goede vorm en de juiste grootte en worden zodanig op het plein ingeplant dat ze geen hinderlijke schaduw op de huizen van de omwonenden geven. Aan de overkant van het plein komt een alleenstaande boom. Daarvoor werd een honingboom gekozen.

Wat we voor uw bomen kunnen doen

Al onze medewerkers zijn gediplomeerde European Treeworkers. Hun kennis en expertise zorgt ervoor dat we tijdens een prospectiebezoek de oorzaak meteen kunnen achterhalen.

Maak een afspraak