Martine – inpakken beuk met jute tegen zonnebrand

inpakken beuk tegen zonnebrand met jute de boomdokter

Het is u waarschijnlijk wel al eens opgevallen, beuken waarvan de schors begint los te komen en af te bladeren. Dit is het gevolg van een plotse vrijstelling aan zonlicht op de stam. Wanneer de stam te hoog van zijn onderste takken wordt ontdaan of wanneer de boom opeens komt vrij te staan als zijn buurman is verwijderd komt dit verschijnsel vrijwel altijd voor. Van uit zijn jeugdfase en van nature uit zal de Beuk zijn bladerdek en takken zo aanpassen dat het zonlicht door het blad wordt opgevangen en maar minimaal zal doordringen tot op de stam. Wanneer dit verdwijnt zal de zon ervoor zorgen dat de dunne schors uitdroogt en uiteindelijk afvalt. Hierdoor zal de boom veel energie gaan verbruiken en kan op langere termijn zijn vitaliteit sterk dalen wat to de dood kan leiden.

Dit fenomeen is te voorkomen door de stam te gaan inwikkelen met jute. Jute is een natuurlijk product en is dus niet vervuilend voor het milieu. Het doel is elk stuk stamdeel en een deel van de onderste takken die bloot worden gesteld aan de zon eenmaal te gaan omwikkelen van bovenaf naar onder toe tot aan de stamvoet. Het zonlicht wordt opgevangen en de boom krijgt zo krediet om zijn overgebleven takken te gaan aanpassen aan de nieuwe situatie. De jute zal na enkele jaren vanzelf afbreken dus hoeft niet verwijderd te worden.

De boom werd zeer vakkundig en vlot ingepakt. Dit moest gebeuren omdat de beuk ernaast moest weggehaald worden (deze boom was ziek). Door de blootstelling van de zon op de stam zou deze beuk ook kunnen afsterven. En we willen hem natuurlijk heel graag houden. Hij is een prachtexemplaar in onze tuin!