,

Rouwvliegjes

Sofia Haggard avatar

·

,

·

Rouwvliegjes herkennen?

Kleine zwarte vliegjes in huis, met lange poten, die als slechte piloten steeds door je woonkamer vliegen. We hebben er allemaal wel eens last van gehad.  Deze kleine vliegjes in je plant, rouwvliegen,  zijn eigenlijk mugjes. Officieel heet deze lastpak varenrouwmug, een muggensoort van de familie van de Sciaridae. Ze steken je gelukkig niet, zoals de gewone mug, maar ze kunnen wel voor overlast zorgen als ze plots met heel veel zijn. Ze vertoeven heel graag bij vochtige potgrond, dus als je water geeft aan je kamerplanten collectie, vliegen ze op.

Rouwvlieg

Zijn rouwvliegjes hetzelfde als fruitvliegjes?

Neen, ze worden wel eens verward met elkaar, maar fruitvliegjes zijn een geheel andere soort. Ze zijn geen deel van de muggenfamilie, maar van de vliegen. Fruitvliegjes zie je vooral op etensresten of op fruitschillen. De rouwvliegjes chillen vooral in en rond je planten.

Zijn rouwvliegjes schadelijk voor je planten?

Het kleine zwarte vliegje is eigenlijk geen gevaar voor je plant. Ze leggen wel ontzettend veel eitjes, en liefst in warme vochtige potgrond. 1 rouwvliegje kan tijdens haar korte leven wel 200 tot 300 eitjes leggen. Uit die eitjes komen de larven tevoorschijn, die in de potgrond van je kamerplanten lekker leven van schimmels, organisch afval en van je plantenwortels. Hele kleine plantjes, of stekjes, kunnen zelfs sterven als de wortels worden aangevreten door deze larven. Je kan dus best een beginnende plaag van rouwvliegjes voorkomen of zo snel mogelijk aanpakken. Anders kunnen ze heel snel met heel veel zijn.

Levenscyclus van een rouwvliegje

Om rouwvliegjes effectief te bestrijden, weet je best hoe dit beestje zich voortplant. De volwassen rouwvlieg leeft slechts 2-3 dagen, maar kan veel eitjes leggen in de vochtige potgrond van je planten. Nu gaat het snel, want na een drietal dagen komt er een larve tevoorschijn uit het eitje. De larve is wit met een zwart kopje, maar waarschijnlijk ga je ze nooit zien. Ze leven in de potgrond en knabbelen aan je plantenwortels. Zie je toch iets wits in je potgrond, vergis je niet, als het pootjes heeft, is het waarschijnlijk een springstaartje. Een aantal weken later verpopt de larve zich tot vlieg. Tijdens dit stadium van verpopping, zijn de poppen niet te bestrijden. Je kan wel de larven en de volwassen rouwvliegjes bestrijden.

Stenema – aaltjes tegen rouwvliegjes

De grote schade aan je planten komt van de larven in de potgrond. Als er al aan je wortels wordt geknaagd, ga je zeker niet kiezen voor een chemisch product, dat je plant nog verder verzwakt. De natuurlijke oplossing om larven van rouwvliegjes te bestrijden, op de meest effectieve manier, is door aaltjes te gebruiken.

Aaltjes stenema

Hoe werken aaltjes tegen rouwvliegjes?

Gelukkig is Stenema heel gemakkelijk te gebruiken, net zoals alle biologische bestrijding. De aaltjes, van het type Steinernema feltiae, komen in een zakje met een poeder. Je lost het eenvoudig op in water. Verdun dit nadien met extra water, zodat je de aaltjes aan al je planten kan aangieten.

De aaltjes tegen rouwvliegjes zelf ga je niet zien. In het water is het precies een soort melkachtige oplossing – dus geen schrik – je gaat geen wormen zien. Het is wel mogelijk dat de larven zichtbaar worden omdat ze wegkruipen van de aaltjes. Dat wil dan wel meteen zeggen dat er heel veel larven in de planten zitten!

Na het toepassen zorg je ervoor dat de potgrond niet uitdroogt. Je geeft dus iets regelmatiger water met de gieter (niet met een plantenspuit) zodat de aaltjes een aantal weken kunnen blijven doorwerken.

Mijn planten staan op vulcastrat of op pon – kan ik aaltjes (Stenema) gebruiken tegen rouwvliegjes?

Aaltjes, of nematoden, hebben vochtige grond nodig om te kunnen werken en om te overleven. Je kan ze dus enkel toedienen als je planten in de potgrond staan. Voor andere substraten, zoals sphagnum mos, perliet etc raden we aan om Hypoaspis bodemroofmijten te gebruiken.

Hoe werken Hypoaspis – bodemroofmijten tegen rouwvliegjes

Hypoaspis bodemroofmijten strooi je in kleine hoopjes rechtstreeks op de potgrond uit. Ze leven in de bovenste lagen van de potgrond en eten hun buikjes rond met larven van rouwvliegjes, springstaartjes en poppen van trips. Ze houden van licht vochtige potgrond en kunnen ingezet worden in alternatieve substraten. Heb je planten die liever niet teveel water hebben, zoals cactus, succulenten, Sansevieria, …  kies dan ook direct voor de Hypoaspis bodemroofmijten.

Bodemroofmijten

Tip: Je kan Stenema aaltjes en Hypoaspis bodemroofmijten ook samen inzetten om nog sneller van je rouwvliegjes plaag af te zijn.

Kan je iets doen tegen de volwassen rouwvliegjes?

Je wil zeker geen vliegjes meer die in je koffie belanden, dus gebruik zeker de Biofixer van Biogrowi. Deze lijmplaatjes steek je in de potgrond, en de gele kleur trekt de rouwvliegjes aan. Ze blijven plakken en kunnen dus geen nieuwe eitjes meer leggen. De kleefplaatjes dienen niet enkel als bestrijding. Je gaat ook heel snel zien wanneer er rouwvliegjes aanwezig zijn, zodat je op tijd actie kan ondernemen met Stenema aaltjes of met Hypoaspis roofmijten.

Biofixer

De beste bestrijding van rouwvliegjes is preventie

Hoe kan je voorkomen dat rouwvliegjes je huis overnemen? Omdat je weet dat rouwvliegjes aangetrokken worden door vochtige potgrond, kan je dus een plaag voorkomen door minder water te geven. We raden aan om met de gieter voldoende water te geven in 1 keer, en nadien de pot te laten uitdrogen voordat je opnieuw water geeft.  Spuit dus niet elke dag met je plantenspuit de potgrond wat vochtig, want dan trek je juist veel meer rouwvliegjes aan naar je planten.

Preventie kan door de Biofixer gele vangplaatjes te gebruiken om op tijd te signaleren dat er rouwvliegjes in huis zijn. Verder kan je ook de Stenema aaltjes en de Hypoaspis bodemroofmijt preventief gebruiken tegen deze kleine zwarte vliegjes in huis. Vooral in de winter komt de plaag vaak voor, omdat de planten iets minder drinken en de potgrond langer vochtig blijft.

Let ook altijd op wanneer je nieuwe planten of nieuwe potgrond koopt. Hou een nieuwe plant altijd even in quarantaine. Verse basilicum of andere verse kruidenplantjes uit de supermarkt kunnen ook een bron zijn van rouwvliegjes.

Ben je na 1 behandeling voor altijd van rouwvliegjes verlost?

Als je aantasting heel groot is, kan het zijn dat je een behandeling na een 4-tal weken moet herhalen. De meeste plantenliefhebbers zijn er wel tijdig bij, en moeten slechts 1-3 weken geduld hebben.

Je bent dan niet voor altijd beschermd. Zorg zoveel mogelijk dat je de potgrond van je planten niet te vochtig houdt. Spijtig genoeg kunnen rouwvliegjes de weg naar jouw planten wel eens terugvinden, maar geen zorgen. Ze zijn op een natuurlijke manier heel makkelijk en goedkoop aan te pakken. En je hoeft er zelf eigenlijk niets speciaals voor te doen !

Samenwerking

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met de experts van het familiebedrijf Biogrowi / Biogroei. Hun slogan ‘Beestjes tegen beestjes’ maakt duidelijk dat er wel degelijk een alternatief bestaat voor schadelijke pesticides. Maak jij ook een positieve keuze om geen gif meer te gebruiken je leefomgeving? De linkjes naar hun producten zijn te vinden in dit artikel.