,

Slakken bestrijden is niet moeilijk

Slak

Slakken bestrijden is niet moeilijk. Je hebt twee soorten slakken in de tuin: slakken met een huisje en naakte slakken. De naaktslakken richten de grootste schade aan. Let op: als je ze wilt bestrijden, doe dat op een ecologisch verantwoorde manier. Tal van andere dieren leven namelijk van het eten van slakken. Egels oa. zijn er enorm verlekkerd op. Dus als je slakken met chemische middelen probeert te bestrijden, verwoest je in feite het ecosysteem van jouw tuin en de natuur.

We opteren dus beter voor de milieuvriendelijke manier van bestrijden. Niet zo moeilijk. We probeerden alle methodes zelf; de ene helpt beter dan de andere, en het is afhankelijk van de soort grond. Ook het verschil tussen naaktslakken en huisjesslakken telt mee.

Naaktslakken bestrijden is echt niet moeilijk EN kan perfect ecologisch

 Wouter Crucke, De Boomdokter

1. Verdeel aaltjes in je tuin om de naaktslakken te doden

De aaltjes los je op in water en verdeel je over je (moes)tuin. De aaltjes kruipen in de naaktslakken en zorgen dat die sterven.
Een heel eenvoudige en doeltreffende manier om de naaktslakken te doden. Ik had zelf heel veel last van slakken en heb na de toepassing geen enkele slak meer gevangen in mijn val.

Best toepassen in het voorjaar vanaf het warm genoeg is (maart-april).

2. Gebruik ecologische slakkenkorrels van Ecostyle

Deze slakkenkorrels doden snel en efficiënt. Bovendien zijn ze dus niet giftig voor alle planten in de groentetuin, wat fijn meegenomen is natuurlijk.
De slakkenkorrels zitten in een handige strooidoos waardoor je goed kan doseren.

3. Zet een slakkenval om naaktslakken te vangen in je tuin

  • Je kan een slakkenval ecologische en herbruikbare slakkenval aankopen. Wij gebruiken zelf deze van Biogroei in onze groentetuin en vangen hiermee goed.
  • Je kan ook zelf proberen een slakkenval te bouwen. Rondom in een plastic emmertje maak je enkele vierkante openingen. Vervolgens graaf je een beetje aarde uit en plaats daarin een schaaltje met kriekbier. Daarop zet je het emmertje omgekeerd en zodanig dat de slakken door de openingen in het putje vallen om het kriekbier op te slurpen. Klinkt gek, maar het werk wél.

Leeg de vallen wel regelmatig want het wordt een stinkboeltje als je alles laat zitten.

4. Gebruik een slakkenmuur om slakken weg te houden

Een slakkenmuur is eenvoudig te plaatsen rond de planten die het meest last hebben van de slakken. Zowel huisjesslakken als naaktslakken worden hierdoor tegengehouden.
De muur is op een speciale manier opgebouwd waardoor de slakken de weg naar je sla, pas gezaaide wortetjes, … niet vinden.

De slakkenmuur kan je ook makkelijk verplaatsen indien je ze even op een andere plaats nodig hebt.

5. Beperk vochtige schuilplaatsen voor de slakken

Slakken houden enorm van een vochtige omgeving. Ruim op tijd en stond de gevallen bladeren op en kijk uit dat er geen omgedraaide lege bloempotten in de tuin rondslingeren. Slakken huizen daar graag onder en zijn zo redelijk beschermd tegen hun natuurlijke vijanden, zoals de egel en de merel.

6. Leg een laag mulch rond de planten tegen slakken

Gebruik grove mulch (houtsnippers) of plakkerige mulch (je afgereden gras) om de grond te bedekken. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: je grond droogt niet uit en de slakken haten dit spul.

mulch

7. Slakken bestrijden door sterk geurende planten of kruiden

Als je een tuin aanlegt, denk eventjes na wat je er in plant om ze al een stap voor te zijn. Slakken zijn echte brokkenpiloten die alles kaalvreten als ze het maar lusten. Denk maar aan sla. Daar zijn ze echt gek op. Voorkom dat ze jouw salade verwoesten en plant bij de slaplantjes enkele sterk geurende planten of kruiden, zoals tijm en salie. Deze verjagen de slakken.

Slakkengif