,

Welke manieren van bomenverankering bestaat er?

Sofia Haggard avatar

·

,

·

Bodemverankering

Een boom moet stevig in de grond verankerd zitten zodat hij niet scheef groeit. Om de natuur een handje te helpen kan je kiezen voor ondergrondse of bovengrondse verankering.

Bomenverankering, wat is dat?

Bomen zijn gevoelig voor wind. Zeker wanneer de kruin veel bladeren omvat vangt zo’n boom een grote hoeveelheid wind op. Wanneer de boom een relatief klein wortelgestel heeft of in onstabiele grond staat, dan bestaat het risico dat de boom scheef zakt of erger: omvalt. Dat is natuurlijk onveilig en kan grote schade aan de omgeving toebrengen. Dankzij het verankeren van een boom voorkom je dat de boom scheef groeit of omwaait tijdens een hevige storm.

Bomen verankeren is een redelijk intensieve klus. Niet iedereen heeft tijd of zin om bij het planten van bomen meteen een verankering te plaatsen. Je kan de boomverankering daarom ook laten plaatsen door boomkenners.

Boomverankering: welke manieren bestaan er?

Ondergronds bomen verankeren

Het ondergronds verankeren van bomen wordt ook wel kluitverankering genoemd. Je doet dit best op het moment dat je de boom plant. Je hebt er geen werk meer aan nadien en kan op beiden oren slapen. De boom is beschermd tegen scheefzakken of omvallen. Handig is ook dat met een ondergrondse kluitverankering de boom zijn natuurlijke bewegingsvrijheid behoudt. Op deze manier worden de wortels extra gestimuleerd om zich verder te ontwikkelen.

Als Boomdokter kies ik voor de ankers van het merk Platipus. Deze ankers hebben een topkwaliteit, zijn eenvoudig te installeren en zijn betaalbaar.

De installatie heeft heel wat voordelen:

  • Snelle installatie (1 persoon kan de kluitverankering installeren in een 10-tal min)
  • Geen storend zicht meer van bovengrondse palen
  • Grote bomen zijn goed te verankeren
  • Gebruiksvriendelijk
  • De kluitverankering lost vanzelf als de kluit voldoende wortels heeft aangemaakt. De belangrijkste onderdelen breken af na 3-5 jaar (wat ruim voldoende is om de boom door zijn eigen wortels te laten verankeren) en de andere onderdelen kunnen gerecycleerd worden.

Bovengronds bomen verankeren

Je kan ook bomen bovengronds verankeren. Bovengronds bomen verankeren kan bijvoorbeeld door steunpalen rond de stam te zetten. Dit systeem wordt onder andere gebruikt wanneer er geen anker in de grond kan worden geplaatst, bijvoorbeeld omdat er stenen of nutsleidingen in de grond zitten. Het nadeel hier is dat het natuurlijke zicht in je tuin wordt doorbroken. Ook het gras maaien rond de boom wordt een stuk moeilijker. Daarom geef ik als Boomdokter, indien de mogelijkheid er is, de voorkeur aan ondergrondse verankering van de bomen.