Wolluis: bestrijden, herkennen en zijn soorten

Sofia Haggard avatar

·

·

Wolluis bestrijden

Eens je de wolluis geïdentificeerd hebt op je planten, is het eenvoudig om de juiste stappen te ondernemen. In deze blog lees je wat je juist kan doen tegen deze plaaginsecten die je hele plant kunnen overnemen. Moet je hiervoor ongezonde chemische sprays in je huiskamer gebruiken? Zeker niet!  Hoe je wolluis bestrijding natuurlijk aanpakt, leggen we je stap voor stap uit.

Wolluis herkennen

Wolluis

Wolluis is, zoals de naam het ook duidelijk maakt, een soort luis. Net als een bladluis voedt deze zich met plantensappen. In tegenstelling tot dopluis of schildluis bijvoorbeeld, heeft de wolluis geen schild om zich te beschermen. Je kan ze dus makkelijk aanpakken met natuurlijke bestrijders.

Ze zien er zacht en wollig uit en je herkent vast de pluizige witte plukjes die over je plant verspreid zijn. Wolluizen zijn ongeveer een 3-6mm groot en ze leggen hun eitjes in witte pluizige eizakjes. Ze komen vooral voor op kamerplanten. Heb je buiten op je Hortensia of op je appelboom witte pluizige afscheidingen, dan heb je beslist een andere soort luis op bezoek.

Zijn er verschillende soorten wolluis?

Jazeker, de meest frequent voorkomende soorten zijn de citruswolluis (Planococcus citri) en de langstaart wolluis (Pseudococcus longispinus). Ze zijn ovaal van vorm en hebben een wit poederig uiterlijk. De langstaartwolluis is makkelijk te herkennen aan de lange staartfilamenten die minstens even lang zijn als hun gehele lichaam !

Wat je ziet op Hortensia is bijvoorbeeld de wollige dopluis en op appelbomen herkennen we de wollige appelbloedluis.

Is wolluis schadelijk voor je planten?

Doordat wolluis plantensappen zuigt, verzwakken ze je kamerplanten. Na een tijdje planten ze zich zo snel voort, dat er meer en meer plantensappen worden afgetapt tot de plant in de problemen komt. Ook verhinderen de wollige afscheidingen de photosynthese van de plant via de bladeren. De plant verzwakt meer en meer. Wolluizen scheiden zelfs honingdauw uit, zoals gewone bladluizen. Deze plakkerige brij kleeft op de bladeren en is een bron van schimmels. Het is dus best om je planten te bevrijden van dit plaaginsect en liefst zo snel mogelijk !

Schade die wolluis aanricht
De schade die wolluis kan aanrichten zie je op bovenstaande afbeelding.

Wolluis handmatig bestrijden

In een eerste stap raden we steeds aan om de aangetaste plant in quarantaine te plaatsen. Nadien kan je manueel de wolluizen die je ziet en de eizakjes verwijderen. Neem ook even de plantenspuit in de hand, en verwijder wolluizen met een harde waterstraal. Zo reinig je ook de bladeren van de plakkerige honingdauw. Wolluis kan zich heel goed verstoppen in de bladoksels, onder de bladeren en zelfs onder de potrand. Kijk dus dagelijks je plant na om te zien of je nieuwe wolluizen kan spotten.

Crymo – larven tegen wolluis

Wolluis is veelal resistent tegen allerhande sprays + je wil geen gif gebruiken in je woonkamer dat slecht is voor je plant en voor je eigen gezondheid. De natuurlijke vijand van de wolluis, Crymo, kan het lastige werk in jouw plaats doen. Crymo is echt een wondertje van de natuur. Hij heeft zich zo aangepast dat hij op de wolluis zelf lijkt (mimicry). Op die manier kan hij de wolluis makkelijk benaderen, zonder opgemerkt te worden.

Crymo van BioGrowi

Je strooit de larven uit op de bladeren van de aangetaste planten en zij gaan zelf op zoek naar de goed verstopte wolluis. Zorg ervoor dat je minimum 15°C in de woonkamer hebt en Crymo doet de rest.

Na een 3-tal weken bekijk je de situatie opnieuw en herhaal je de behandeling indien nodig. Anders ben je van de wolluis verlost. Als er nog pluisjes zichtbaar zouden zijn op de plant, kunnen dit leeggezogen wolluizen zijn, of losse wasdraden die achtergebleven zijn. Verwijder ze met een vochtige doek of met water. Als ze gemakkelijk loskomen, dan zijn het lege omhulsels.

Chrysopa larven tegen wolluis?

In tegenstelling tot Crymo, die vooral wolluis op zijn menu heeft staan, zijn de Chrysopa larven fantastische alleseters. Het zijn larven van de groene gaasvlieg en zijn beschikbaar zijn met handige hangkaartjes.

Chrysop, bevat eitjes van deze chrysopa. Ze zijn heel handig in gebruik, discreet door de groene kleur, en makkelijk op te hangen in planten met smalle bladeren, zoals bijvoorbeeld palmen.

Hang de kaartjes simpelweg in de aangetaste planten in de buurt van de aangetaste bladeren. De eitjes komen uit en de larven werken +/- 3 weken tegen wolluis.  Door deze larven in te zetten heb je kans dat je in 1 klap ook wat tripslarven, spintmijten en bladluizen mee aanpakt.

Chrysopa vs wolluis

Kan je preventief iets doen tegen wolluis

Een gezonde plant, trekt minder snel plagen aan. Als je zorgt dat je plant regelmatig licht, organische voeding (Vega N6) en water krijgt – ben je de plagen voor. Je krijgt wolluis enkel mee binnen via besmette, nieuwe planten of via je kleding als je andere aangetaste planten aanraakt. Pas dus steeds op als je nieuwe planten koopt en plaats ze een tijdje in quarantaine.

Organische voeding, Vega n6

De Chrysop-kaartjes kunnen preventief ingezet worden tegen allerhande plaaginsecten – ook tegen wolluis.  

Welke planten hebben vooral last van wolluis?

Vetplantjes (succulenten) en cacti worden niet makkelijk aangevallen door plaaginsecten. Wolluis is hier wel de uitzondering. Sterk gevoelige planten voor wolluis zijn Ficus, Strelitzia, Musa (bananenplant), Hoya en palmen (Areca)

Samenwerking

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met de experts van het familiebedrijf Biogrowi / Biogroei. Hun slogan ‘Beestjes tegen beestjes’ maakt duidelijk dat er wel degelijk een alternatief bestaat voor schadelijke pesticides. Maak jij ook een positieve keuze om geen gif meer te gebruiken je leefomgeving? De linkjes naar hun producten zijn te vinden in dit artikel.