,

10 tips om de kerstboom te laten overleven en buiten te planten na de feestdagen

Iedereen of toch 99% van onze medemensen willen graag een kerstboom in huis. Velen van hen kiezen voor een echte levende kerstboom, ik koos zo’n 10 jaar geleden voor een “kunst”kerstboom. Ik moest hem nog nooit vervangen en ik denk dat hij zeker nog 10 jaar stand zal houden. Hij is nog geen naaldje verloren in al die jaren;).

Maar ik geef de mensen die toch kiezen voor een “echte” kerstboom graag 10 tips om ervoor te zorgen dat hun boom de feestdagen mee overleeft. En, als het even kan, dat je hem nadien kan planten in je tuin.

1) Kies voor een goede kerstboom

Maar wat is een goede kerstboom? Logischer wijze heb je een kerstboom nodig op kluit. Alle kerstbomen die je vindt die gewoon afgezaagd zijn, doen dus al niet mee in het verhaal om buiten te planten.

  • Zorg voor een boom met een goede, stevige kluit waar er nog zo veel mogelijk aarde is tussen en rond de wortels.
  • Controleer de kluit van de boom, de aarde moet vochtig aanvoelen. Een uitgedroogde kluit doet je kansen al sterk afnemen van bij het begin.

2) Het vervoeren van je boom

Zorg er tijdens het transport van je kerstboom voor dat

  1. de kluit niet uit elkaar valt. Je kan de voet van de boom bv. in een jute zak of plastiek zak steken om er voor te zorgen dat de kluit niet uit elkaar valt.
  2. de haarwortels niet uitdrogen. Het zijn de haarwortels (de dunste en fijnste wortels en hopelijk in de aarde zitten) die niet beschadigd mogen worden. Het zijn net die wortels die het meest fragiel zijn natuurlijk.

3) Uitpakken van je Christmas Tree

Vaak krijgen kerstbomen een jasje aan in de winkel om ze te vervoeren. Knip de net of de draden gewoon open of, als het mogelijk is, trek deze van de boom, maar neem de juiste richting. De juiste kant is van de kluit naar de top trekken. Indien je tegen de richting trekt, breek je al verschillende takken af.

4) Plant zo snel mogelijk je kerstboom in een grote pot

Plant je boom van zodra je thuis bent in een grote pot. Zorg ervoor dat de pot openingen heeft onderaan en zet er een schaal onder om het te veel aan water op te vangen.

Leg eerst een laagje steentjes van 2-3cm , of beter nog, hydrokorrels op de bodem van de pot om te vermijden dat de wortels blijven nat staan. Daarna een laag beplantingsaarde van 5-10cm onderin de pot, zet de boom mooi recht en vul de pot dan verder op rond de kluit met beplantingsaarde. Druk lichtjes aan.

Geef de boom al goed water, dit zorgt niet alleen dat de boom water krijgt, maar het zorgt er ook voor dat de nieuwe aarde zich mooi rond de kluit legt.

Vul indien nodig opnieuw nog wat aan met nieuwe beplantingsaarde, als de aarde na het water geven te veel gezakt is.

5) Laat je kerstboom zich aanpassen aan zijn omgeving

Een kerstboom komt van buiten in de winterse koude en moet naar binnen in een warme huiskamer, een hele aanpassing dus voor deze boom. Naast de temperatuur, brengt ook het grote verschil in luchtvochtigheid, problemen mee voor de boom.

Laat hem dus geleidelijk aanpassen aan deze omstandigheden. Laat de boom een dag of 2 in de garage of berging staan waar de temperatuur tussen die van buiten en de woonkamer ligt. Wel op een plaats waar hij ook voldoende licht krijgt.

6) Kies een goede plaats voor de kerstboom

Een goede plaats voor een kerstboom is een plaatsje dicht bij het raam, maar niet in volle zon.
Ook niet dicht bij een kachel of verwarming. Of zet deze verwarming dan af als de kerstboom er bij staat.

Dit om 2 redenen: je wil brandgevaar tot een minimum beperken en het extra uitdrogen van je boom wordt beter voorkomen.

7) Geef je boom iedere dag water

De kerstboom mag iedere dag 0.5 – 1.5 liter water krijgen, afhankelijk van de grootte van de boom. Zorg ervoor (zoals hierboven gezegd) dat er gaten in de pot zitten en dat er een opvangschaaltje onder staat.

Indien je te veel water geeft, komt het in het schaaltje, kan het geleidelijk aan opgenomen worden door de aarde of verdampt het. Geen probleem dus. Zorg er wel voor dat hij niet continu het water aan zijn voeten staan heeft, de hydrokorrels helpen jou daar bij.

8) Laat de kerstboom niet te lang binnen staan

Van zodra de feesten achter de rug zijn, denk je er het best aan om de kerstboom als de wiedeweerga naar buiten te brengen en hem te planten.

Hoe minder lang hij binnen staat, hoe meer kans dat hij goed aanslaat in de tuin.

9) Laat de kerstboom ontwennen van de warme binnentemperatuur

Laat de kerstboom terug 2 dagen aanpassen aan de koude temperatuur van buiten. Laat hem 2 dagen in de garage, gang, berging staan. Zet hem dan 1 dag buiten, uit de wind.

10) Zorg voor een goede plantput en het goede moment

In mijn ander blog artikel lees en zie je hoe je een boom correct kan planten: Hoe succesvol bomen planten?

Op het moment van de aanplant mag het niet vriezen. Dan is het ook niet mogelijk om een goede plantput te maken en om de aarde goed tegen de wortels te krijgen. Als je dus nog moet wachten omdat het goed vriest in januari, zet dan de boom wat langer buiten uit de wind. En doe flink wat stro of ander materiaal rond de pot zodat zijn wortels niet kunnen bevriezen. Omdat de hoeveelheid aarde in de pot beperkt is zal dit gewoon véél sneller bevriezen dan in de volle grond.

  • Zorg ervoor dat de put voor de kerstboom groot genoeg is zodat de kluit zo weinig mogelijk beschadigd wordt. Hierover vind je meer info op mijn artikel: hoe succesvol bomen planten.
  • Zet de boom met de kluit voorzichtig in de grond en zorg er zeker voor dat de bovenkant van de kluit even hoog komt als de omgeving. (Plant de boom dus zeker niet te diep)
  • Druk de aarde aan rond de kluit en geef terug goed water zodat de aarde kan aansluiten op de kluit. Druk de aarde licht aan.
  • Gebruik steun (palen) voor je boom zodat zijn wortels zo weinig mogelijk beschadigd worden door beweging van de boom.