Hoe succesvol bomen planten?

Categorie: Bomen en boomgaard
Succesvol bomen planten

Leer de geheimen van De Boomdokter kennen en ga zelf succesvol bomen planten. Van waar en wanneer tot hoe precies, laat niets aan het toeval over. Jouw nieuwe boom verdient de beste aanpak.

Boerenverstand en korte palen bij de aanplant van bomen

Wanneer de bladeren van de bomen vallen, het flink wat kouder wordt en de dagen korten, breekt de tijd weer aan om bomen te planten. Het lijkt niet moeilijk maar is dat ook zo? Hoe komt het dat zoveel bomen het niet halen? In dit artikel vertel ik je meer over de geheimen van succesvol bomen planten.

Je koopt een boom, graaft een put, zet de boom in de put, geeft hem nog een beetje water en groeien maar! Tot zover de korte versie.

Maar… hoe bepaal je welke boom? In welke grond komt die? Wanneer doe je zoiets? Hoe diep maak je de put? Krijgt de boom extra voeding? En welke voeding? Met naakte wortel of met kluit? En hoe vervoer ik de boom naar huis? Welke kweker kies ik? En hoe weet je nou of je een goede boom mee naar huis neemt? …

Op al deze vragen geef ik je een antwoord, maar niet alles tegelijk want dan ben ik volgende week nog bezig met schrijven.

Tijdstip van bomen planten

Na het vallen van de bladeren en tijdens de ganse winter (november tot en met april) kan je bomen planten zolang het niet stevig vriest. Maar dat wijst zichzelf uit, probeer maar eens een gat te graven in een bevroren ondergrond…

TIP: Heb je een nieuw aangelegde tuin? Wacht 1 jaar alvorens bomen te planten. De grond moet nog zakken en zich herstellen.

In welke winkel koop ik een boom?

Koop je bomen bij een goede kwekerij. Vergeet de aanbiedingen van Aldi, Gamma of Brico want er is altijd wel een goedkopere te vinden.
Bovendien geldt voor bomen: Goedkoop is meestal Duurkoop!

Transport van mijn boom?

Let op met de wortels. Dek ze goed af, wikkel er iets omheen want uitdroging is je vijand. Als je een jonge boom met een aanhangwagen naar huis rijdt zonder bescherming, is het grootste deel van de wortels uitgedroogd nog voor je thuiskomt. En een droge wortel is een dode wortel! Kan je pas morgen planten? Dek de wortel goed af en plaats hem een paar uur van tevoren in een bak met water.

Wat is een goede plantput om een boom te planten?

 • Graaf de put met een scherpe schop of spade en snijd eventuele graszoden af binnen de boomspiegel.
 • Breedte: 3 x de breedte van de wortel of kluit. Zo maak je de omliggende grond goed doordringbaar voor de wortels.
 • Diepte: 2 x zo diep als de hoogte van de kluit.

Boom planten

 • Breek de wanden van de plantput met je spade, vooral bij zwaardere grond zoals klei. Zo niet bestaat de kans dat de wortels op de wanden afbuigen en krijg je het bloempoteffect waardoor de boom nooit stabiel wordt.
 • Bepaal de diepte! Plaats de boom in de put en wel zo dat de wortels maar net (0-1cm) kunnen bedekt worden met aarde. Als je goed kijkt zie je tot waar de boom in de grond zat op de kwekerij. Plant de boom 5 cm HOGER (NIET dieper!!) want de boom zakt nog na de aanplant.
 • Verwijder eventueel jute of metalen gaas rond de kluit. Men raadt vaak aan die te laten zitten maar onderzoek toont aan dat het de beworteling ernstig verhindert. Het ijzer roest te traag. De jute verdwijnt  sneller, maar het rotten eist zuurstof op, zuurstof die de boom hard nodig heeft na de aanplant. Zet de boom in de put en knip de draad of gaas bovenaan door. Leg de boom op z’n zij en knip het gaas of jute aan de onderkant open. Knip verder door tot op de zijkant en zet de boom opnieuw recht zonder de kluit te breken.
 • Meng de aarde met goed verteerde compost. NOOIT met mest, die is niet verteerd en de boom verbrandt (gaat er aan dood) of beplantingsaarde en doe dit enkel voor de bovenste 30 cm. Onderin de put gebruik je de bestaande aarde.
 • Leg eventueel een drainagebuis rond de kluit en op driekwart van de kluithoogte. Laat 1 uiteinde boven de grond uitsteken. Met een T-stuk ertussen krijg je het beste resultaat. Het zorgt voor aanvoer van extra zuurstof voor de wortels en voert koolstofdioxide af. Het is een extra stimulans voor de boom. Let op: het is NIET bedoeld om water te geven!
 • Gooi de put dicht met een aarde & compost mengsel in lagen van 20 cm. Schud af en toe met de boom en giet tussendoor een paar emmers water in de plantput. Op die manier worden de gaten tussen de wortels ook opgevuld met aarde.
 • Duw de aarde goed aan door er bovenop te trappelen maar zonder de wortels te beschadigen.
 • Knip nu het gaas verder door en vul het plantgat.
 • Werk het geheel verder af en vorm een kleine berm op de buitenrand van de boomspiegel. Je maakt een klein reservoir en zo hou je meer water binnen de wortelzone.

Boom planten

JE BOOM IS GEPLANT!

TIP: Strooi geen houtsnippers rond de boom.
Houtsnippers zijn onverteerd materiaal. Om te verteren, eisen ze zuurstof op uit de bodem, en dit ten nadele van een nieuw geplante boom. Voor bestaande bomen vormen houtsnippers dit geen probleem meer.

Snoeien of niet bij het planten van bomen?

Haarwortels zorgen voor de opname van vocht en mineralen. Het uit de grond halen van je boom in de kwekerij beschadigt deze haarwortels: 90 tot 95% blijft onvermijdelijk in de grond. De boom moet het dus doen met een zeer beperkt wortelgestel tijdens de eerste maanden.

In het uiteinde van de takken bevinden zich de opgeslagen suikers waarmee de boom nieuwe wortels zal maken voor de komende lente. Dit vergt heel wat energie en het spreekt voor zich dat we die takken beter niet snoeien.  Sommigen beweren dat ze toch snoeien om zo verdamping en uitdroging vermijden. Echter, als je ons artikel over bladval goed leest, begrijp je vast dat het er niets mee te maken heeft.

 

 

 

Ontdek de naakte waarheid bij De Boomdokter
Heb je genoeg van al de commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over alle groenperikelen. Laat hieronder je gegevens achter om een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuwe artikel verschijnt.

Boompalen bij de aanplant van een boom

Overal zie ik foute boompalen en ik krijg er bijna grijs haar van. Wat is nu zo belangrijk aan een boompaal:

 • Soort hout: Gebruik kastanjepalen: puur natuur en veel duurzamer dan gewone geïmpregneerde palen. Ze gaan tot 5 X langer mee. Ze zijn weliswaar iets duurder maar als je boompalen op de juiste manier gebruikt, verwijder je ze ook na 2 à 3 jaar en kan je ze hergebruiken.

Bovendien worden er bij grenen palen giftige (kankerverwekkende) stoffen gebruikt.

 • Lengte: Gebruik palen die ongeveer 50 cm boven de grond uitsteken. Zo kan je de boom vastbinden op een hoogte van 45 cm.

In Nederland hebben ze het al langer begrepen: lange boompalen zijn slecht voor de ontwikkeling van het wortelgestel. Een boom bij korte boompalen ontwikkelt 250% meer wortels in dezelfde tijd dan een boom met een lange boompaal.

Gebruik minstens 2, liever 3 palen om de boom te verankeren op kniehoogte. Bind hem dan ook stevig vast met brede banden om te vermijden dat de banden ingroeien of schuren op de stam.

Boompalen

BOOMPALEN IN DE RICHTING VAN DE OVERHEERSENDE WINDRICHTING

Waar plant ik mijn boom?

Hou rekening met de grootte van de boom als die volwassen is en plant hem ergens waar ie voldoende ruimte heeft om zich volledig te ontwikkelen. Als je niet onmiddellijk weet hoe groot de boom wordt, zoek het op in onze bomenlijst (binnenkort online op deze blog).

Plant je boom minstens 2 meter van de scheidingslijn met de buren. Dit is zo bepaald in het veldwetboek en bespaart je veel herrie. Maar al te vaak moet ik optreden als expert voor een advocatenkantoor.

Hoe verplant ik mijn bomen

Wil je nu ook graag leren hoe je je bomen kan verplanten? Op deze blog heb ik de verplanting ook stap voor stap uitgelegd: Hoe verplant je een boom? Stap voor tap uitgelegd. 

Wil je graag meer naakte waarheid? Schrijf je dan nu in!
Heb je genoeg van al de commerciële praatjes waar je toch niets wijzer van wordt? Ontdek bij De Boomdokter de naakte waarheid over groenperikelen. Laat hieronder je gegevens achter om een gratis melding te ontvangen wanneer een nieuw artikel is verschenen.