Tips om de taxuskever te verdelgen

Categorie: Bomen en boomgaard Gazon en tuin
Taxuskever-bestrijden-met-aaltjes

4 tips om de taxuskever te bestrijden

WAT MOET JE DOEN?

Tip 1 om taxuskever of lapsnuitkever ecologisch te bestrijden

Laat scharrelkippen los. Dit is meteen ook de meest gebruiksvriendelijke manier. Scharrelkippen, en zeker de kleinere soorten zoals de krielkippen, zijn verlekkerd op de Taxuskever en heel zeker op haar larven (de engerlingen).

Een kip is van nature een uitstekende insectenjager. Constant scharrelen ze met hun poten in de bodem en ze verorberen naar hartenlust alle insecten die ze tegenkomen. De Taxuskever en haar larven kunnen zich niet verstoppen voor uw scharrelende kippen.


Tip 2 Gebruik larvetec om de engerlingen van de taxuskever te bestrijden

Larvetec is een biologisch en effeciënt werkend middel tegen de larven van de taxuskever.

Het middel verandert de smaak en geur van de plant (enkel voor de larve waarneembaar) waardoor de larve de plant niet meer als voedsel ziet. De larve zal dus niet verder eten aan de wortels van je plant, waardoor de schade zich terug kan herstellen. Het doet geen kwaad aan mens of dier.

De larvetec is eenvoudig zelf toe te passen door te verdunnen met water en aan te gieten rond de wortels van de plant die last heeft.


Aaltjes tegen taxuskever van ecostyle
Aaltjes tegen de taxuskever – Ecostyle
22
Humu Forte Jardicure tegen engerlingen en emelten in gras
Humu Forte – Larvetec voorkomt wortelvraat bij hagen en struiken
11
Kraunema 10 aaltjes tegen taxuskever biogroei
Kraunema – aaltjes tegen taxuskever – Biogroei
23

Tip 3 gebruik aaltjes om de taxuskever te bestrijden in je tuin

Nematoden of aaltjes is een andere biologische methode die erg succesvol is bij het verdelgen van talrijke parasieten en insecten.

Het is volledig veilig voor zowel mensen, als kinderen en huisdieren. Eveneens moet je geen schrik hebben dat de scharrelende kippen zouden ten onder gaan na het losscharrelen van de bewerkte grond. Neen, enkel de larven van de Taxuskever worden besmet. Ze verzieken ook nooit de wortels van de planten. Eens alle larven verdwijnen en zodoende geen voedsel meer aanwezig is voor de parasitaire aaltjes sterven ze. Zo kan je ook geen plaag hebben van parasitaire aaltjes!

Zorg dat de bodem een geschikte minimale temperatuur heeft,  omtrent de 10 à 25 graden Celsius.

Planten in potten laten zich ook behandelen met aaltjes. Belangrijk hierbij is dat je eerst zorgt voor een vochtige bodem of potgrond (en dit gedurende 2-3 weken). Meng het poeder goed met fris en vers water en giet het over de vochtige grond. Deze methode pas je twee keren per groeiseizoen toe. Eén keer bij het begin van het groeiseizoen en één keer op het einde van zomer, vanaf eind augustus.De larven van de taxuskever brengen de grootste schade aan bij je taxus.Tip 4 kies voor bepaalde plantensoorten in de strijd tegen de taxuskever

Zorg voor bepaalde plantensoorten in je tuin die de bescherming van de gevoelige soorten op zich nemen.

Daarbij reken ik de tomatenplanten, lookplanten en eveneens bieslook. Deze soorten geven volledige garantie dat de Taxuskever het hazenpad zal kiezen. Hij haat deze soorten.


Humu Forte Jardicure tegen engerlingen en emelten in gras
Humu Forte – Larvetec voorkomt wortelvraat bij hagen en struiken
11
aquanemix, sproeier, Birchmeier
Sproeier voor aaltjes tegen engerlingen, emelten – Aquanemix Birchmeier
48
Kraunema 10 aaltjes tegen taxuskever biogroei
Kraunema – aaltjes tegen taxuskever – Biogroei
23

Welke planten hebben vaak last van de taxuskever of lapsnuitkever?

Zoals de naam het zelf zegt is deze kever verzot op je taxusplanten of taxushaag. Maar ook beukenhagen, ligustrum, prunus, rhododendron, kardinaalsmuts en alle andere heesters vinden ze lekker.

Het is de enige larve die aan houtige wortels eet van planten.


Hoe weet ik dat mijn planten last hebben van de taxuskever en zijn larve?

  1. De plant zal zijn frisgroene kleur verliezen omdat de larven de wortels van je plant aanvreten. Op deze manier kunnen de planten onvoldoende voedingsstoffen opnemen.
  2. Als de larves al zijn uitgekomen, en er dus kevers zijn, zie je dat de bladeren worden aangegeten. Het typische beeld is de halve maan beetjes in de bladeren. De kevers op zich doen niet zo veel kwaad, de struik of plant kan het zeker verdragen dat er wat blaadjes minder zijn. Het zijn vooral de larves bij de wortels die ervoor zorgen dat je plant ziek zal worden.
    De kevers zelf zal je niet vaak zien, tenzij je ‘s nachts even een wandeling maakt in je tuin. De kevers zelf zijn actief in de maanden juni en juli.
  3. Je plant gaat helemaal achteruit en bij het bewerken van de grond rond de struik vind je verschillende engerlingen. Dit zijn witte wormpjes met pootjes en een bruine kop.