Taxuskever bestrijden: zo ga je te werk

Categorie: Bomen en boomgaard Gazon en tuin
Taxuskever bestrijden met aaltjes

Taxuskever bestrijden: onze 4 tips

1. Taxuskever of Lapsnuitkever ecologisch bestrijden

Laat scharrelkippen los. Dit is meteen ook de meest gebruiksvriendelijke manier. Scharrelkippen en zeker de kleinere soorten zoals de krielkippen, zijn verlekkerd op de Taxuskevers en zeker op haar larven (de engerlingen). Een makkelijke en snelle oplossing dus voor het taxuskever bestrijden.

Een kip is van nature een uitstekende insectenjager. Voortdurend scharrelen ze met hun poten in de bodem en verorberen ze naar hartenlust alle insecten die ze tegenkomen. De Taxuskever en haar larven kunnen zich niet verstoppen voor jouw scharrelende kippen.

Larven in de grond
schade taxuskever
Aaltjes tegen taxuskever van ecostyle

2. Gebruik Larvetec om de engerlingen van de Taxuskever te bestrijden

Larvetec is een biologisch en efficiënt werkend middel tegen de larven van de Taxuskever. Het middel verandert de smaak en geur van de plant (enkel voor de larve waarneembaar) waardoor de larve de plant niet meer als voedsel ziet. De larve zal dus niet verder eten aan de wortels van de plant, waardoor de schade zich terug kan herstellen. Het doet geen kwaad aan mens of dier!

Het middel is eenvoudig zelf toe te passen door te verdunnen met water en aan te gieten rond de wortels van de plant die last heeft.

3. Gebruik aaltjes om de Taxuskever te bestrijden in jouw tuin

Nematoden of aaltjes zijn een andere biologische methode die erg succesvol is bij het verdelgen van talrijke parasieten en insecten.

Het is volledig veilig voor zowel mensen, kinderen als huisdieren. Eveneens hoef je niet ongerust te zijn dat de scharrelende kippen ten onder zouden gaan na het losscharrelen van de bewerkte grond. Neen, enkel de larven van de Taxuskever worden besmet. Ze verzieken ook nooit de wortels van de planten. Eens alle larven verdwijnen en zodoende geen voedsel meer aanwezig is voor de parasitaire aaltjes sterven ze. Zo kan je ook geen plaag hebben van parasitaire aaltjes!

Zorg dat de bodem een geschikte minimale temperatuur heeft,  omtrent de 10 à 25 graden Celsius.

Planten in potten laten zich ook behandelen met aaltjes. Belangrijk hierbij is dat je eerst zorgt voor een vochtige bodem of potgrond en dit gedurende 2 à 3 weken. Meng het poeder goed met fris en vers water en giet het over de vochtige grond. Deze methode pas je twee keer per groeiseizoen toe. Eén keer bij het begin van het groeiseizoen en één keer op het einde van zomer, vanaf eind augustus.

De larven van de taxuskever brengen de grootste schade aan bij je taxus.

4. kies voor bepaalde plantensoorten in de strijd tegen de Taxuskever

Zorg voor bepaalde plantensoorten in jouw tuin die de bescherming van de gevoelige soorten op zich nemen. Daarbij reken ik de tomatenplanten, lookplanten en eveneens bieslook. Deze soorten geven volledige garantie dat de Taxuskever het hazenpad zal kiezen. Hij haat deze soorten.

taxuskever schade rhododendron
Taxuskever bestrijden met aaltjes
taxuskever schade blad

Welke planten hebben vaak last van de Taxuskever?

Zoals de naam zelf zegt is deze kever verzot op jouw taxusplanten of taxushaag. Maar ook beukenhagen, ligustrum, prunus, rhododendron, kardinaalsmuts en alle andere heesters vinden ze lekker.

Het is de enige larve die aan houtige wortels van planten eet.


Hoe weet ik dat mijn planten last hebben van de Taxuskever?

  1. De plant zal zijn frisgroene kleur verliezen omdat de larven de wortels van de plant aanvreten. Op deze manier kunnen de planten onvoldoende voedingsstoffen opnemen.
  2. Als de larven zijn uitgekomen en er dus kevers zijn, zie je dat de bladeren worden aangevreten. Het typische beeld is de halve maan beetjes in de bladeren. De kevers op zich doen niet zo veel kwaad, de struik of plant kan het zeker verdragen dat er wat blaadjes minder zijn. Het zijn vooral de larven bij de wortels die ervoor zorgen dat de planten ziek zal worden. De kevers zelf zal je niet vaak zien, tenzij je ‘s nachts even een wandeling maakt in jouw tuin. De kevers zelf zijn actief in de maanden juni en juli.
  3. De plant gaat helemaal achteruit en bij het bewerken van de grond rond de struik vind je verschillende engerlingen. Dit zijn witte wormpjes met pootjes en een bruine kop.
  4. Bepaalde planten geven indicaties dat de Taxuskever aanwezig is. De meest gekende plant is de Primula of sleutelbloem. Plant ze in de buurt van bijvoorbeeld jouw aardbeienplanten. Je zal snel opmerken of er Taxuskevers aanwezig zijn.