Engerlingen in het gras bestrijden

Categorie: Gazon en tuin Ziekten en plagen
Engerlingen bestrijden in het gras

Iedereen houdt van een weelderig groen gazonnetje dat er de hele zomer lang goed uit ziet. Met een gezonde grasmat geniet je des te meer van de zomer. Plagen en ongedierte zijn dan ook ongewenste bezoekers die we kunnen missen in onze tuin. Kale plekken en gele plekken in je grasmat zijn een doorn in het oog van iedere tuinliefhebber.

Daarom ga je op zoek naar de boosdoener en je pakt het probleem meteen aan. In dit artikel geven we je wat meer uitleg over engerlingen: wat zijn engerlingen, wat doen ze met je gras, hoe kan je ze voorkomen en hoe kan je engerlingen bestrijden?

engerlingen maken bruine plekken in gras
kapot gazon emelten engerlingen

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn de larven verschillende soorten kevers. Zo kan je last hebben van engerlingen van meikevers, junikevers en julikevers. Maar ook de engerlingen van de rozenkever en de taxuskever zorgen regelmatig voor problemen in onze tuin. Niet alle engerlingen vormen een bedreiging in je tuin (bv. de engerlingen van de neushoornkever), kijk daarom eerst eens of het nodig is om ze te bestrijden.

Jouw weelderige tuin en je gazon ondervinden snel schade van deze larven en je ziet de conditie van je gazon dan ook snel achteruit gaan wanneer er te veel van deze larven in je tuin leven. Om je gazon te redden, moet je engerlingen bestrijden.

Engerlingen herkennen

Engerlingen herkennen doe je in eerste instantie vooral doordat je schade ondervindt aan je gazon en andere planten. Heb je kale plekken in het gras? Dan ga je best eens na of je engerlingen aantreft in je tuin. De larven eten namelijk de wortel van je graszoden op, waardoor het gras sterft.

Een engerling is een larve met een witte of beige kleur. De kop van de larve heeft een roestkleur en de diertjes zijn meestal opgekruld zoals een letter C. Ze hebben ook lichtbruine pootjes vooraan hun lijfje.

Of zijn het toch andere meer grijze wormpjes die je vindt in je gazon? Dan zullen het emelten zijn.  In dit blog artikel toon ik mooi het verschil aan tussen beide: “engerlingen en emelten”

Engerlingen bestrijden in het gras
engerlingen
engerlingen ecologisch bestrijden gazon bruine plekken de boomdokter

Engerlingen voorkomen in het gras

De beste manier om engerlingen te bestrijden, is om ze in eerste instantie te voorkomenEngerlingen voorkomen in je gras doe je door preventief te werk te gaan.

Een gebrek aan biodiversiteit in de tuin zorgt ervoor dat je tuin kwetsbaar is voor verschillende plagen doordat er te weinig natuurlijke vijanden aanwezig zijn. Een gazon is niet echt een natuurproduct maar eerder iets kunstmatig. Het is belangrijk om de biodiversiteit in stand te houden. Het gebrek hieraan leidt vaak tot een onevenwicht waardoor we bepaalde dieren al of niet aantrekken, zoals bv de natuurlijke vijanden van verschillende kevers waarvan de engerlingen de larven zijn. Daardoor kunnen deze diertjes zich ongebreideld ontwikkelen. Een plaag van deze larven is meestal pas te zien als het kwaad al is geschied.

Preventief kan je sterk geurende planten en kruiden inbrengen zoals knoflook, citroenkruid, etc. Engerlingen zijn niet zo gek op die geuren en lopen ervan weg.

Plant ook veel verschillende heesters, hagen, bloemen en bomen in je tuin. Zo vergroot je de diversiteit, krijg je meer natuurlijke bewoners in je tuin en ontstaat een beter evenwicht waardoor engerlingen minder kansen krijgen om zich tot een plaag te ontwikkelen.

  • Plant sterk geurende planten, zoals knoflook of citroenkruid
  • Plant verschillende soorten heesters, hagen, bloemen en bomen
  • Zorg voor diversiteit in je tuin om natuurlijke vijanden voor engerlingen aan te trekken
diversiteit ecologische bestrijding engerlingen gazon de boomdokter

Engerlingen bestrijden in je gras

Tot 2014 bestond er een korrel van Pireco, samengesteld uit extracten van kruidenplanten. Het product gebruikte je zowel preventief, onderhoudend als genezend en het werkte perfect. Het is echter niet meer verkrijgbaar wegens een probleem met de wetgeving.

Geen nood! Ondertussen is er een andere oplossing om engerlingen te bestrijden.

1. Engerlingen bestrijden met Humuforte Larvetec

Humo Forte Larvetec is een vloeibare bemester voor je gazon. De meststof verhoogt de weerbaarheid van het gras waardoor die beter bestand wordt tegen plagen, zoals engerlingen of emelten. Humo Forte Larvetec is een natuurlijk product dat ervoor zorgt dat je grasmat gezonder en vitaler wordt.

Larvetec verhoogt de weerbaarheid van de plant en het zorgt ervoor dat de engerling het gras niet meer lekker vindt. Hierdoor gaan ze weg van je gras en kruipen ze dieper in de grond waar ze geen eten meer vinden. Je kan het eenvoudig met de Aquamix sproeier verdelen over je gras door aan te sluiten op je tuinslang.

Andere (huis)dieren en instecten ondervinden hier geen enkele schade van.

2. Engerlingen bestrijden met aaltjes

Aaltjes zijn kleine wormpjes die je met het blote oog niet kan zien. Ze zijn onschadelijk voor je planten en grasmat, maar niet voor de engerlingen!

De aaltjes werken snel. Ze dringen in de larve (parasiteren ze) en door het uitscheiden van bepaalde stoffen doden ze deze. In de dode engerling vermenigvuldigen ze zich, na enkele dagen komen ze alweer uit de engerling en gaan op zoek naar een volgend slachtoffer. Eenvoudig én efficiënt!

De aaltjes zijn tegenwoordig heel gemakkelijk toe te passen. Voordien was het toedienen van de aaltjes vrij omslachtig omdat je met héél veel emmers water moest zeulen om ze allemaal te verspreiden  over je gazon. Gelukkig heeft een Duitse firma (gespecialiseerd in sproeisystemen) een sproeiertje ( onder de naam aquanemix) gemaakt dat je rechtstreeks op de tuinslang kan aansluiten. De aaltjes doe je eenvoudigweg in de mengbeker die aan de sproeier hangt. De rest spreekt voor zich.

Van deze verschillende aaltjes kan je gebruik maken: Ecostyle aaltjes en B-Green aaltjes van Biogroei. Informeer je verder en lees meer over hoe je engerlingen met aaltjes kunt bestrijden.

Jouw gazon weer gezond en groen?

Wil je dat jouw gazon er weer gezond en groen uit ziet of heb je last van gele vlekken in je gazon? Zorg dan voor een preventieve bestrijding tegen engerlingen en emelten. Zowel emelten als engerlingen kunnen je gazon helemaal kapot maken.

Hoog tijd om actie te ondernemen en engerlingen te bestrijden! Zorg voor een goed onderhoud van je tuin met de juiste producten of doe beroep op de Boomdokter om je hierbij te helpen. Ben je op zoek naar deskundig advies om jouw gazon weer gezond te maken? Neem vandaag nog contact met ons op!

Schrijf je in en bestrijd op tijd!
Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verrassen en schrijf je nu in!