Engerlingen bestrijden

Categorie: Gazon en tuin Ziekten en plagen
Engerlingen bestrijden

Engerlingen in je gazon toveren jouw weelderig groen gazon in een mum van tijd om tot een nachtmerrie. Eerst verschijnen er abnormaal veel vogels in de tuin. Grote gele en kale plekken krijgen stilaan de bovenhand in je grasmat. De kans is groot dat je te maken hebt met engerlingen of emelten.  Wat zijn engerlingen, wat doen ze met je gras, hoe kan je ze voorkomen en hoe kan je engerlingen bestrijden?

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn de larven verschillende soorten kevers. Zo kan je last hebben van engerlingen van meikevers, junikevers,  julikevers, sallandkever, … . Maar ook de engerlingen van de rozenkever en de taxuskever zorgen regelmatig voor problemen in onze tuin. PAS OP!: Niet alle engerlingen vormen een bedreiging in je tuin. De larve van de neushoornkever ziet er ook uit als een engerling in XXL formaat, maar deze vind je in composthopen en zullen nooit aan de wortels van je gras eten. Kijk daarom eerst of het nodig is om ze te bestrijden.

Jouw weelderige tuin en je gazon ondervinden snel schade van deze larven en je ziet de conditie van je gazon dan ook snel achteruit gaan wanneer er te veel van deze larven in je tuin leven. Om je gazon te redden, moet je engerlingen bestrijden.

Engerlingen herkennen

Engerlingen herkennen is niet moeilijk, kijk of ie de volgende kenmerken heeft:

  • een kleine dikke worm met een rosse kop
  • korte rosse pootjes, 2 x 3 stuks
  • een witachtig lijf dat naar de staart toe wat grijzig word
  • altijd opgekruld in een soort van kleine C
  • kleine rosse stipjes langs de zijkant en over de lengte van het lijf

Maar voordat je ze ziet zijn er andere dingen die je zal ondervinden.  Eerst komen de vogels want ze weten dat er lekker voedsel in jouw gazon zit. Ondertussen krijg je  gele en kale plekken in het gras. Omdat de engerling alle worteltjes opeten van je gras begint het af te sterven.  De volgels blijven komen en die krabben de los gekomen graszoden opzij om beter bij de engerlingen of de emelten te komen want voor hen zijn ze een lekkernij. Controleer dan eens wat je aantreft in je tuin. Neem een spade en steek een paar stukken grond uit. Wedden dat je ze overal tegen komt?

Zie je echter (of ook) kleine dikke grijze wormpjes in je gazon? Dan zullen het emelten zijn.  Verderop in dit artikel toon ik het verschil tussen engerlingen en emelten.

Engerlingen bestrijden
Engerlingen ecologisch bestrijden

Engerlingen voorkomen in het gras

Diversiteit in de tuin

De beste manier om engerlingen te bestrijden, is om ze in eerste instantie te voorkomenEngerlingen voorkomen in je gras doe je door preventief te werk te gaan.

Een gebrek aan biodiversiteit in de tuin zorgt ervoor dat je tuin kwetsbaar is voor verschillende plagen doordat er te weinig natuurlijke vijanden aanwezig zijn. Een gazon is niet echt een natuurproduct maar eerder iets kunstmatig. Het is belangrijk om de biodiversiteit in stand te houden. Het gebrek hieraan leidt vaak tot een onevenwicht waardoor we bepaalde dieren al of niet aantrekken, zoals bv de natuurlijke vijanden van verschillende kevers waarvan de engerlingen de larven zijn. Daardoor kunnen deze diertjes zich ongebreideld ontwikkelen. Een plaag van deze larven is meestal pas te zien als het kwaad al is geschied.

Preventief kan je sterk geurende planten en kruiden inbrengen zoals knoflook, citroenkruid, etc. Engerlingen zijn niet zo gek op die geuren en lopen ervan weg.

Plant ook veel verschillende heesters, hagen, bloemen en bomen in je tuin. Zo vergroot je de diversiteit, krijg je meer natuurlijke bewoners in je tuin en ontstaat een beter evenwicht waardoor engerlingen minder kansen krijgen om zich tot een plaag te ontwikkelen.

  • Plant sterk geurende planten, zoals knoflook of citroenkruid
  • Plant verschillende soorten heesters, hagen, bloemen en bomen
  • Zorg voor diversiteit in je tuin om natuurlijke vijanden voor engerlingen aan te trekken

Hoe engerlingen bestrijden in jouw gazon?

Tot 2014 bestond er een korrel van Pireco, samengesteld uit extracten van kruidenplanten. Het product gebruikte je zowel preventief, onderhoudend als genezend en het werkte perfect. Het is echter niet meer verkrijgbaar wegens een probleem met de wetgeving.

Geen nood! Ondertussen is er een andere oplossing om engerlingen te bestrijden.

1. Engerlingen bestrijden met Larvetec

Humo Forte Larvetec is een vloeibare bemester voor je gazon. De meststof verhoogt de weerbaarheid van het gras waardoor die beter bestand wordt tegen plagen, zoals engerlingen of emelten. Humo Forte Larvetec is een natuurlijk product dat ervoor zorgt dat je grasmat gezonder en vitaler wordt.

Larvetec verhoogt de weerbaarheid van het gras  en zorgt ervoor dat de engerlingen (en/ of de emelten) het gras niet meer lekker vinden. Hierdoor gaan ze weg van je gras en kruipen ze dieper in de grond waar ze geen eten meer vinden. Je kan het product eenvoudig verdelen over je gras met de Aquamix sproeier. De aquamix vul je met product en sluit je aan op de tuinslang om te sproeien. Zo eenvoudig is het.

Andere (huis)dieren en insecten ondervinden geen enkele schade van larvetec, het is 100% biologisch.

2. Engerlingen bestrijden met aaltjes

Aaltjes zijn kleine wormpjes die je met het blote oog niet kan zien. Ze zijn onschadelijk voor je planten en grasmat, maar niet voor de engerlingen!

De aaltjes werken snel. Ze dringen in de larve (parasiteren ze) en door het uitscheiden van bepaalde stoffen doden ze deze. In de dode engerling vermenigvuldigen ze zich, na enkele dagen komen ze alweer uit de engerling en gaan op zoek naar een volgend slachtoffer. Eenvoudig én efficiënt!

De aaltjes zijn tegenwoordig heel gemakkelijk toe te passen. Voordien was het toedienen van de aaltjes vrij omslachtig omdat je met héél veel emmers water moest zeulen om ze allemaal te verspreiden  over je gazon. Gelukkig heeft een Duitse firma (gespecialiseerd in sproeisystemen) een sproeiertje (onder de naam aquanemix) gemaakt dat je rechtstreeks op de tuinslang kan aansluiten. De aaltjes doe je eenvoudigweg in de mengbeker die aan de sproeier hangt. De rest spreekt voor zich.

Van deze verschillende aaltjes kan je gebruik maken: Ecostyle aaltjes en B-Green aaltjes van Biogroei. Informeer je verder en lees meer over hoe je engerlingen met aaltjes kan bestrijden.

Jouw gazon weer gezond en groen?

Wil je dat jouw gazon er weer gezond en groen uit ziet of heb je last van gele vlekken in je gazon? Zorg dan voor een preventieve bestrijding tegen engerlingen en emelten. Zowel emelten als engerlingen kunnen jouw gazon helemaal kapot maken.

Hoog tijd om actie te ondernemen en engerlingen te bestrijden! Zorg voor een goed onderhoud van je tuin met de juiste producten of doe beroep op de Boomdokter om je hierbij te helpen. Ben je op zoek naar deskundig advies om jouw gazon weer gezond te maken? Neem vandaag nog contact met ons op!

Ook interessant om te lezen

Schrijf je in en bestrijd op tijd!
Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verrassen en schrijf je nu in!