Emelten bestrijden

Categorie: Gazon en tuin
Emelten bestrijden

Met de zomer in aantocht dromen we allemaal van een weelderig groen gazonnetje. We beelden ons al in dat we in onze tuin genieten van al het groen. Een gazon met gele of kale plekken hoort in deze zomerdroom helemaal niet thuis. Toch is het de realiteit voor veel mensen die in het voorjaar hun tuin eens onder handen nemen. We ontdekken plekken waar het gras geel wordt of afsterft. Dat zorgt voor een domper op de voorjaarsvreugde. Hoog tijd om jouw gazon aan te pakken en emelten bestrijden.

Hoog tijd om je tuin aan te pakken en de boosdoeners te bestrijden. Veelal wordt de slechte conditie van het gazon veroorzaakt door engerlingen of emelten. Gelukkig zijn deze beestjes perfect te voorkomen en te bestrijden. In dit artikel geven we je wat meer uitleg over emelten. Wat zijn emelten? Hoe kan je ze voorkomen? En beter nog: hoe kan je emelten bestrijden?

Wat is een emelt?

Emelten zijn de larven van langpootmuggen. Deze larven bevinden zich altijd in jouw tuin, maar wanneer er een overvloed aan larven aanwezig is, ondervindt de begroeiing en je gras hier negatieve effecten van.

Je merkt de overvloed aan emelten meestal op doordat je gras er minder gezond uit gaat zien. In veel gevallen sterven de graszoden af. Het is dus erg belangrijk dat je ook aan preventie van emelten doet. De meeste mensen ontdekken pas dat ze een emeltenplaag hebben wanneer blijkt dat hun grasmat afsterft. Hoog tijd om emelten te bestrijden dus!

Wanneer zie je de emelten?

Beschadigd gazon door emelten en engerlingenVooral in de herfst en in de winter zien mensen ze vaak in grote aantallen op het terras kruipen. Ze komen met honderden tegelijkertijd uit de grond gekropen en gaan samen “op stap” naar je terras. Echt leuk is het niet… en al helemaal niet om aan te zien. Je start dan het best met alle emelten die op het terras zitten op te vegen, in een gesloten plastiek pot steken en deze meegeven met de vuilkar. Dan ben je van deze toch al verlost. En verder je gras blijven behandelen, want ze komen echt niet allemaal naar boven gekropen, de andere die nog in het gazon blijven vormen een verder gevaar voor je mooi groen gazonnetje, dat nu waarschijnlijk al niet meer zo mooi groen is…

Maar ook als je deze emelten niet op je terras ziet kruipen wil het niet zeggen dat je gazon er geen last van heeft.

De larve van de langpootmug

Langpootmuggen en hun larven zijn wijdverspreid in België en Nederland. De larve van deze langpootmuggen kunnen een heleboel schade toebrengen aan je tuin en vooral aan je gazon. De meest voorkomende langpootmuggen zijn de Tipula Oleracea en de Tipula Paludosa. Deze 2 muggensoorten zijn ook meteen de meest schadelijke voor je tuin. Je doet er goed aan om de muggen en de larven te voorkomen of bestrijden.

Emelten in het gras herkennen

Emelten herkennen, doe je in eerste instantie wanneer je merkt dat je gazon in slechte staat is. Wanneer het gazon begint af te sterven, bevindt je tuin zich reeds in een vergevorderde staat en kan je spreken van een plaag. Heb jij last van kale plekken en gele plekken in het gazon? Dan ga je best op zoek naar emelten.

De larven van de langpootmug hebben een vuil grijze kleur. Ze kunnen makkelijk tot 5 cm lang worden en ze leven in de grond tussen de wortels van het gras. Emelten hebben geen bruine kop en ze hebben ook geen pootjes (dit is meteen het verschil met de engerling). Meestal vind je ze in grote aantallen terug in je tuin. De volwassen mug legt namelijk een heleboel eitjes, die allemaal uitgroeien tot larve. Deze larven verspreiden zich over je hele gazon en laten daar een ware ravage achter.

Mensen die erg veel last hebben van deze beestjes, zien ze vaak in grote getale ‘s avonds op hun terras komen.

Emelten kunnen heel wat schade veroorzaken aan jouw gazon. Afgraven van je gazon heeft geen enkele zin, kies voor een ecologische en degelijke oplossing. Ik zocht het voor je uit.
Wouter Crucke, De Boomdokter

Emelten bestrijden met Humu Forte Larvetec

Humo Forte Larvetec is een vloeibare bemester voor je gazon. De meststof verhoogt de weerbaarheid van het gras waardoor die beter bestand wordt tegen plagen, zoals engerlingen of emelten. Humo Forte Larvetec is een natuurlijk product dat ervoor zorgt dat je grasmat gezonder en vitaler wordt.

Larvetec verhoogt de weerbaarheid van de plant en het zorgt ervoor dat de engerling het gras niet meer lekker vindt. Hierdoor gaan ze weg van je gras en kruipen ze dieper in de grond waar ze geen eten meer vinden.

Emelten bestrijden met aaltjes

Aaltjes zijn minuscule wormpjes die je niet met het blote oog kan zien. Vroeger werden deze natuurlijke vijanden van emelten aangebracht door vele emmers met water en aaltjes uit te gieten over het gazon. Vandaag de dag kan je het met minder emmers water redden.

De Duitse fabrikant Birchmeier ontwikkelde een sproeisysteem dat je op je tuinslang kunt aansluiten. Deze revolutionaire manier om aaltjes over je gazon te verspreiden, is een goede manier om snel emelten te bestrijden. Aquanemix is een handige sproeikop die klaar is voor gebruik. Wil je een plug-and-play methode om emelten te bestrijden? Dan is dit product de perfecte oplossing.

De aaltjes tegen emelten kan je hier terugvinden:  van Ecostyle aaltjes en Biogroei C-Green aaltjes.

Wanneer emelten bestrijden?

De langpootmug legt 2 keer per jaar eitjes. De eerste keer gebeurt dat in de zomer en de tweede keer worden de eitjes in de herfst gelegd. Dat betekent dat je meermaals per jaar last kan hebben van emelten.

Emelten bestrijden doe je dus in principe het hele jaar door. Wanneer je preventief te werk gaat, kan je voor biodiversiteit zorgen op het tijdstip dat de verschillende planten gezaaid of geplant kunnen worden. Ook het bemesten van je gazon met de juiste producten, is een handeling die je meermaals doorheen het jaar kunt uitvoeren.

Heb je al last van kale plekken en gele plekken in het gras? Dan is de plaag al vrij ver gevorderd. Het is dan hoog tijd om emelten te bestrijden.

Gele vlekken in het gras?

Merk je kale plekken en gele vlekken op in je gras? Dan is het hoog tijd om actie te ondernemen. De kans is groot dat je met een plaag zit. Een emelten plaag of een engerlingen plaag zorgt ervoor dat je grasmat er minder vrolijk en groen uit ziet. Je kunt engerlingen en emelten bestrijden met verschillende producten. Maar je kunt natuurlijk ook altijd rekenen op de hulp van de Boomdokter. Wij komen met plezier bij je langs om de toestand van je tuin te evalueren. Neem contact met ons op voor deskundig advies en om jouw tuin binnen de kortste keren weer te doen stralen!

Larvetec gazon behandeling, voor en na
Nematoden, aaltjes tegen de engerling en emelten
Bruine vlekken in gazon behandelen met Larvetec

Emelten voorkomen in jouw tuin

Voorkomen is altijd beter dan genezen. En gelukkig is er een goede manier om emelten in je gras te voorkomen. De interessante manier om je tuin emelt-vrij te houden, is door voor een grote biodiversiteit te zorgen. Diversiteit zorgt er namelijk voor dat alle dieren in je tuin een gezond aantal natuurlijke vijanden hebben.

Zo wordt een plaag veelal veroorzaakt doordat één van de indringers weinig of geen natuurlijke vijanden heeft. De indringer kan in dat geval goed gedijen en plant zich razendsnel voort. Zorg er dus voor dat je een ruime diversiteit aan planten, bomen en struiken in je tuin plant. Op die manier trek je verschillende natuurlijke bewoners aan die het geheel in evenwicht houden.

Bovendien merk ik ook dat een gazon die vaak bemest wordt met chemische/minerale meststoffen meer last krijgt van zowel emelten als engerlingen. Je gebruikt dus beter natuurlijke organische meststoffen. Larvetec van Humu Forte is een vloeibare meststof die larven voorkomt en die je gazon weer sterk en gezond maakt.

Ook het zwaar bewerken van je grond bv. bij een nieuwe aanleg met frezen van de grond heeft een positieve invloed op deze diertjes.

Ook interessant om te lezen

Schrijf je in en bestrijd op tijd!
Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verrassen en schrijf je nu in!