Zelf bomen kappen voor brandhout?

Categorie: Bomen en boomgaard

Doe beroep op een Boomverzorger om je brandhout te zagen

Wil je bomen kappen om brandhout te maken?

Heb je niet genoeg ervaring en/ of het materiaal om het zelf te doen, doe dan beroep op een boomverzorger of boomsnoeier.

 

Waarom?

Een goeie boomverzorger kan de gezondheid van jouw bomen bepalen. Hij kan vaststellen of er bepaalde gevaren – zwakke plekken of aantastingen – in de boom zitten die je als leek niet opmerkt. En hij kan de job uiteindelijk uitvoeren zonder schade aan je eigendom of omgeving.

Veel bomen staan trouwens vaak naast huizen of elektriciteitskabels die moeten beklommen worden om te demonteren (lees: ginder boven in stukjes zagen en naar beneden brengen). Zulke bomen kunnen gewoon niet zomaar omgezaagd worden. Twijfel je? Maak dan een afspraak met een boomverzorger. Ze weten misschien niet alles over brandhout maar ze kunnen je vast vertellen hoe je hem best verwijdert.

4 Types “Boomsnoeiers”

Vergis je NIET! Het is niet omdat iemand beweert dat ie veel bomen snoeit of zichzelf een boomsnoeier of zelfs boomchirurg noemt, dat hij wel degelijk een expert is op het gebied van bomen. Lees verder om te ontdekken welke types boomsnoeiers ik dikwijls tegenkom in tuinen.

  • Type #1 – De man met zijn jeep, grote hakselaar en een kettingzaag

Dit is waarschijnlijk het meest gevaarlijke type dat je over de vloer kan krijgen. Alleen al het idee dat hij een dikke jeep onder zijn kont heeft en een kettingzaag kan starten doet hem geloven dat hij snel goed geld kan verdienen met werken in bomen. Je ziet ze soms letterlijk rondrijden, op zoek naar werk na een stevige storm.

Het probleem is dat ze meestal niet weten hoe je een op een vakkundige manier moet verwijderen of verzorgen. Dikwijls zijn ze niet verzekerd zoals het hoort en werken ze in “bijberoep”. Natuurlijk zijn ze veel goedkoper dan een andere want ze werken meestal in “het zwart”. Zo’n kerels betekenen gewoon slecht nieuws. Laat deze soort gewoon links liggen als je het mij vraagt. Bovendien, en onthou dit héél goed, ben jij als opdrachtgever verantwoordelijk als er iets fout loopt. Indien de man niet verzekerd is en/ of officieus werkt, zal jij uiteindelijk àlle kosten betalen. Je wil niet weten wat er boven je hoofd hangt als er gekwetsten zouden zijn of een dooie.

Let wel! Dat betekent niet dat iedereen die zich aanbiedt met een stoere jeep per definitie ongekwalificeerd is. Heel wat vakmensen hebben een zwaardere auto nodig voor het trekken van een zware aanhangwagen.

  • Type #2 – Tuinaanleggers die ook bomen snoeien

Ik kom ze bijna dagelijks tegen. Er begint direct een belletje te rinkelen als ik een perfect gazon zie onder een boom die eruitziet alsof er net een tornado gepasseerd is.

Laat ons eerlijk zijn, vraag jij aan je tandarts of hij de waterleidingen in je huis wil komen herstellen? Nu, een tandarts kan natuurlijk wel wat slijpen en … natuurlijk niet!

Idem voor werken in bomen. Er zijn trouwens wél heel wat tuinaanleggers die het goed doen. Maar meestal hebben ze een boomverzorger intern in dienst of doen ze beroep op een professionele boomsnoeier. Helaas zijn er heel wat die het aan hun laars lappen en door hun gebrek aan kennis uw boom kapot snoeien.

  • Type #3 – Tree Worker of Boomsnoeier zonder de juiste kennis

Het is heel normaal om deze groep van mensen tegen te komen in de sector van de boomverzorging. Ze vormen trouwens de grootste groep. Ze weten heel goed hoe je een boom vakkundig moet snoeien of verwijderen maar ze ontbreken de kennis die hen doet begrijpen waarom een boom gestorven is of hoe je hem juist gezond houdt.

Ze zijn meestal goed verzekerd en ze doen een goeie job als het gaat over het verwijderen van bomen. Het verschil ligt hem daar dat ze niet juist kunnen vertellen waarom of waaraan jouw boom nu eigenlijk dood ging en hoe je hetzelfde kunt vermijden in de toekomst.

  • Type #4 – CET (Certified European Treeworker) of gecertificeerd europees boomverzorger

Idealiter is dit het type boomsnoeier dat je wil inhuren voor de werken in jouw tuin. Om een gecertificeerde boomverzorger te worden, moet je bewijzen dat je al de verschillende facetten van bomen en hun verzorging kent. Een goeie gediplomeerde boomverzorger moet je kunnen vertellen waarom je boom dood ging, hoe je een probleem moet aanpakken en vertellen wat er juist te doen staat.

Deze mensen zijn normaal gezien verzekerd en getraind om bomen op een veilige manier te verwijderen of op een correcte manier te verzorgen. Het is een héél belangrijk iets want ze moeten in staat zijn om de oorzaak van het probleem te vinden van bij de start.

Aanrader

Heb je een boomverzorger nodig? Huur dan altijd een gecertifieerde snoeier en controleer hun referenties. Denk niet dat je een paar honderd euro kan uitsparen door iemand te zoeken die niet gecertificeerd is.  Op lange termijn zal het je meer dan waarschijnlijk véél meer gaan kosten.

Je kan hem zelfs vragen om de verwijderde boom nog netjes in blokken te zagen voor brandhout. Het scheelt je een hoop tijd en werk want zij hebben het goeie materiaal én veiligheidskledij. Je hoeft het alleen nog te klieven.

Groeten,

De Boomdokter.

PS: zoek je een gecertificeerde boomverzorger? Kijk eens op www.vartago.be, een professionele firma die uitsluitend met gecertificeerde mensen werkt.