,

5 Tips voor een gezond gazon

Sofia Haggard avatar

·

,

·

Konijn

Hoe krijg je een gezond en groen gazon?

Leg je gazon slim aan en onderhoud het op de goede manier om water, meststoffen en bestrijdingsmiddelen te besparen. Hier geef ik je 5 eenvoudige tips om het je gazon en jezelf makkelijker te maken.

Tip 1: Zaai het gras in en gebruik geen grasmatten

Grasmatten aanleggen is een dure zaak en minder milieuvriendelijk. Als je gras zaait moet je wat meer tijd nemen, maar het resultaat is op lange termijn wel veel beter dan van de grasmat. Maar hoe komt dat nu?

Wel, grasmatten worden geproduceerd in perfecte omstandigheden. Ze krijgen de juiste hoeveelheid licht, water, vochtigheidsgraad, chemische meststof…. Kortom alles wat ze nodig hebben om snel groot en sterk te worden. En dan zou je denken, fijn natuurlijk, zo’n grasmat. Het probleem is dat jouw bodem in de meeste omstandigheden niet zo perfect kan zijn waardoor de grasmat niet goed kan vastgroeien in je grond. Die perfecte grasmat komt dus plots op een plaats te liggen waarin de omstandigheden veel minder zijn… Op deze manier zal de grasmat niet goed kunnen inwortelen in de bestaande grond. Hij zal dus minder voeding en water kunnen opnemen.

Je zaait dus beter zelf je gras in, het is niet moeilijk. Er bestaan verschillende soorten graszaden elk met hun eigen voordelen en hun namen spreken voor zich: sier en schaduwsport en speelherstel en droogteresistent graszaad.

Om de nieuwe grasmat alle kansen te geven gebruik ik als onderlaag steeds bodemverbeteraar die ik inhark in de bovenste 2 cm van de bestaande grond. Het is een humus-rijke en luchtige grond die ervoor zorgt dat het water beter vastgehouden wordt. Je geeft op deze manier je nieuw gras voldoende voeding om een perfecte start te geven.

Graszaad

Ik geef de eerste 2 weken na het inzaaien geen extra water, dat is in tegenstelling tot wat vele anderen aanraden. Het zaad krijgt voldoende vocht uit de bodem om te kunnen kiemen. Enkel indien de grond kurkdroog is heeft het zin om de grond lichtjes te bevochten.

Gazonzaad

Tip 2: gebruik organische meststof en geen kunst -of minerale meststof

Ik raad aan om je gazon 3 keer per jaar te bemesten. In het voorjaar kan je ervoor kiezen om meststof met kalk te strooien, maar dit is zeker niet altijd noodzakelijk. Over het algemeen zie ik (bij het nemen van bodemstalen) dat de gazons in  Vlaanderen overbekalkt zijn.

Kies steeds voor organische meststof. En dus niet voor kunst of minerale meststof. Het is veel beter voor je gras en verbranding van je gras is hierdoor onmogelijk. Daarenboven stimuleer je het bodemleven wat noodzakelijk is bij een prachtig gazon. Lees hier meer over “gazon bemesten“.

In het najaar gebruik ik een complete meststof met extra bacteriën. Deze vermindert de viltlaag (de hardere toplaag op de aarde van je gazon) en zorgt voor minder onkruid en mos. Bovendien geeft het je gras voeding voor 100 dagen voordat het de winter in gaat. In de winter hoef je niets te doen.

Leg je gazon slim aan en onderhoud het op de goede manier om water, meststoffen en bestrijdingsmiddelen te besparen.

 Wouter Crucke, zaakvoerder

Tip 3: belucht je bodem voldoende

Dit kan je doen na het verticuteren. Je kan dit doen met een prikrol, of een beluchtingsvork of bij grotere oppervlakten kan je gebruik maken van een beluchtingsmachine. Het is een toestel dat je net als een verticuteermachine makkelijk kan huren. Ik raad het aan bij gazons die compactere grond hebben. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren: een zware zitmaaier, het veel belopen op dezelfde plaatsen, klei -of leemgrond,…

Wanneer de bodem te compact is, moet het gras heel sterk zijn om diep te kunnen wortelen. Het water met de voedingsstoffen en de zuurstof kunnen hierdoor te weinig tot bij de graswortels komen. Hierdoor wordt het gras te zwak, begint het te verkleuren en kan het na een tijd afsterven.

Met een gazonbeluchter maak je fijne openingen in de toplaag waardoor water, zuurstof en voedsel makkelijker tot bij de wortels komen.

Door te verticuteren haal je de viltlaag weg en wordt de grasmat luchtiger. Op deze manier kan vocht, meststof en licht beter doordringen naar de basis van je gras.

Ha het verticuteren ontstaan er vaak kale plekken. Deze kan je aanpakken door bodemverbeteraar op deze plaatsen te doen, lichtjes aan te drukken en herstel gazon in te zaaien. Het grasmengels “herstel gazon” bevat een specifieke coating zodat het gras sneller en beter zou kunnen kiemen.

Tip 4: Maai je gazon niet te kort

Bij een nieuw ingezaaid gazon wacht je tot het gras 10 cm hoog staat alvorens het de eerste keer te maaien.

Laat het gazon gerust 5-6 cm hoog staan, zeker in droge periodes. Te kort gras zorgt ervoor dat er makkelijker mos wordt gevormd. Als het een droge periode is laat je je gras beter nog wat langer staan 6-7 cm. Op deze manier wordt het water beter vastgehouden en wordt het minder snel geel en dor.

Laat ook niet te veel maaisel liggen of kies voor en muchmaaier. Een mulchmaaier versnippert het gras tijdens het maaien. De grassnippers worden zo danig klein gemaakt zodat ze perfect in je gazon mogen blijven liggen. Als je een gewone grasmaaier hebt zonder opvangbak, dan moet je de snippers steeds mooi samen harken, die zijn immers te groot om gemakkelijk te verteren. Ze zorgen voor een te grote viltlaag wat dan weer niet goed is voor je gazon.

Als je gazon niet te groot is, kies dan voor een handgrasmaaier. Het is beter voor het milieu, kost minder geld en het maakt bijna geen geluid, heerlijk! Lees hier: grasmaaier, een duwer of aangedreven?

Met de hand maaien is bovendien goed voor je conditie.

Tip 5: gebruik geen giftige of chemische producten

Vaak gaat gras op zanderige bodems kapot door de aanwezigheid van engerlingen en emelten. Dit probleem kan je makkelijk EN ecologisch verhelpen. Ik gebruik hiervoor Larvex van BSI ( het maakt de wortels minder aantrekkelijk voor grasinsecten en maakt de grasmat terug vitaler en aaltjes.

  • Kalkcyanamide is een product dat  vele winkels verkopen. Helaas… het is erg giftig voor alle dieren in je tuin, en ook voor jou. Hier kan je er meer over lezen: Kalkcyanamide, is het wel verantwoord in je tuin? 
  • Ook het afgraven van je grond is geen goede keuze. De engerlingen en emelten zitten tot 80 cm diep in de grond, je zal er dus nooit vanaf geraken door af te graven.
  • Mos in je gazon kan je ook 100% ecologisch wegkrijgen door gebruik te maken van Ecostyle Ultima.
  • Als je last hebt van de paardenbloemen in je gazon kan je makkelijk uitsteken met de telescopische onkruidtrekker van Fiskars. Je hoeft je hiervoor niet meer te bukken en je haalt ze uit met de penwortel. Of je kan ze gewoon mooi vinden…Zo zie je maar, voor (bijna) ieder probleem is er een ecologische oplossing!