Gazon bemesten: hoe en waarop moet je letten?

Categorie: Gazon en tuin
Gazon bemesten

Waarom een gazon bemesten?

Jouw gazon bemesten heeft als voordeel dat het gras mooi stevig en dik staat en dat onkruid en mos minder kansen krijgen. Doordat het gras dicht geworteld is, zal het minder snel uitdrogen. Gras met stevige wortels is ook minder gevoelig voor ziektes en herstelt sneller na lange droogte, bij sneeuw, vorst, dooi of bij tijdelijke wateroverlast. Met de volgende tips kan je ervoor zorgen dat jouw gazon er weer schitterend bij ligt.

Wat is het verschil tussen bemesten en bekalken?

Bekalken van het gazon doe je om verzuring van de grond tegen te gaan. Gras groeit moeilijk op zure grond en minder stevig gras geeft mos een grotere kans om uit te bereiden.

Bekalken van het gazon doe je best in de vroege herfst of in de lente.

 • Bij gebruik van synthetische meststoffen laat je minstens 6 weken tijd tussen het kalken en bemesten. Ze werken elkaar namelijk tegen.
 • Bij organische meststoffen vormt dit geen probleem en kan je deze samen toedienen. Lees steeds het etiket van de verpakking.

Je kan ieder jaar bekalken, maar misschien is dit niet nodig. Laat je bodem even controleren of die niet te basisch is, want dit kan nefast zijn voor andere planten.

Bemesten is het toevoegen van voeding aan jouw grasmat onder de vorm van meststoffen. Er bestaan specifieke gazon meststoffen, organische meststoffen en synthetische meststoffen, die uitsluitend op gras gericht zijn. Kijk zeker eens naar ons gamma aan kwaliteitsmerken of naar onderstaande producten om een beter idee te krijgen van dergelijke soorten meststoffen voor jouw gazon.


Gazon bemesten met Humuforte Gazonmest 3in1 4kg
Gazonmest 3 in 1 – HumuForte 4 kg
15
Gazon bemesten met HumuForte Gazonmest 20kg
Gazonmest – HumuForte 20 kg
30
Gazon bemesten met Humuforte meststof + kalk 2in1
Gazonmest + kalk – HumuForte 4 kg
13

Hoe vaak moet je gras bemesten?

Voor een optimaal resultaat bemest je 2 maal per jaar met een organische meststof. Dit doe je best in het voorjaar (maart – mei) en in het najaar (september-oktober).

Waarom kiezen voor organische meststoffen?

bemesten van de gazonVoor ons is de keuze snel gemaakt. Synthetische meststoffen (= anorganische meststoffen) vragen een maandelijkse behandeling. Organische meststoffen voegen we slechts 2 à 3 keer per jaar toe. Synthetische meststoffen zijn weliswaar goedkoper dan organische, maar dat is dan ook het enige voordeel.

Wat is het verschil tussen synthetische en organische meststoffen?

Synthetische meststoffen

 • zijn milieuvervuilend en komen direct in het grondwater terecht (spoelen snel uit)
 • verhogen de kans op verbranding van jouw grasmat
 • hebben een veel kortere werkingsduur
 • hebben een hoger zoutgehalte (de nitriten en nitraten)  waardoor de kwaliteit van de grond langzaam achteruit gaat
 • hun productie vraagt extra energie
 • ze jagen de plant als het ware op, waardoor jouw planten letterlijk afhankelijk worden en je ze dus steeds vaker opnieuw moet bemesten

Organische meststoffen

 • zijn samengesteld uit plantaardige en dierlijke grondstoffen
 • voedingselementen (stikstof, fosfor en kalium) komen vrij naarmate de bodemorganismen de mestkorrel afbreken
 • ze werken langzamer, maar wel langduriger, vaak dien je ze maar 2 keer per jaar toe te passen voor een afdoend resultaat

Samengestelde meststoffen

 • Dit zijn organische meststoffen met extra toevoegde elektrolyten, soms mengt men er ook andere micro-organismen bij

Hoe lees je de samenstelling van meststoffen?

 • Lees steeds de verpakking voor de juiste hoeveelheid
 • Een verpakking vermeldt steeds 3 cijfers na elkaar. Dit is de NPK-waarde, bv. 9 – 3 – 5. Dit wil zeggen: 9 % stikstof (N), 3 % fosfor (P) en 5 % kalium (K). De overige 83% bestaat uit vulmiddel zodat de meststof egaal over het gazon verspreidt.
 • Stikstof is de belangrijkste voedingsstof voor het gazon.
 • Soms zijn er nog extra meststoffen aanwezig voor een snellere groei (bv. Nitriet, nitraat en fosfor bij anorganische meststoffen)

Gazon meststof HumuForte - Fertigrass Start en Grow
Gazon meststof HumuForte – Fertigrass Start en Grow
33
Gazonmest - HumuForte 20 kg
Gazonmest – HumuForte 20 kg
30
Gazon meststof HumuForte - Fertigrass Green & Care
Gazon meststof HumuForte – Fertigrass Green & Care
37

Hoe het gazon bemesten?

 • Gebruik een strooiwagen voor een mooie verdeling. Met de hand kan dit even goed, het vraagt alleen wat meer oefening. Strooi in 2 kruiselingse beurten zodat er geen stuk wordt overgeslaan.
 • Lees de dosis op de verpakking. Je kan stukken van jouw gazon afmeten en de tuinslang gebruiken om onderverdelingen te maken in het gras zodat je geen stuk vergeet Je kan ook de gazonmeststof met een onkruidverdelger verdelen.
 • Besproei jouw gazon overvloedig nadat de korrels gestrooid zijn. Doe dit met een zachte brede straal (een regenbui nabootsen) zodat je geen korrels van hun plaats duwt. Dit kan super makkelijk met de Birchmeier – Aquamix sproeier voor vloeibare meststof.
Gazon bemesten met strooiwagen

Andere tips voor een mooi gazon

 • Maai het gazon regelmatig, maar liefst niet te kort zodat het niet zo snel uitdroogt in de zomer. Liever 8 – 10 cm ipv 3-5 cm. Maai je te kort, geef je mos meer kans in het gazon. Dit kan met een duwer of een aangedreven maaier.
 • Zorg dat de aarde van jouw gazon de juiste zuurtegraad heeft. Zo neemt het gras de bemesting beter op.
 • Besproei je gras op tijd met water bij erg droge zomers. Als je zandgrond hebt in de tuin, sproei je nog iets sneller.
 • Verticuteer je gras jaarlijks om een teveel aan mos te verwijderen. Zo heeft jouw gras meer ruimte om te groeien. Soms is het nodig om het mos en andere onkruiden te behandelen. Dit kan je prima en organisch doen met de  Gazonmest 3 in 1 – HumuForte 

Meer tips om jouw tuin te onderhouden?