,

Mos in je gazon? Handige tips en efficiënte oplossingen

Sofia Haggard avatar

·

,

·

Mos in het gazon, hoe pak je dit aan?

Veel tuinliefhebbers krijgen groen haar van het mos in hun gazon. Zeker wanneer de verhouding niet meer lijkt te kloppen en het mos dus de overhand neemt. En zoals velen wel zullen weten, zal het mos snel terrein winnen als je er niets tegen doet. Dus geef ik je hier even mee wat je het best kan doen om het mos te verminderen en tegen te gaan.

Wat is de oorzaak van het mos?

Mos groeit heel snel en groeit op zuurdere, vochtige en schaduwrijke bodems. In de herfst en de winter is de groei het felst omdat de mossen dan 3 voordelen hebben ten opzichte van het gras: vochtigheid, lagere temperatuur en minder licht. Op dat moment groeit je gras nog niet en kan ze dus veel aan terrein winnen.  Start dus het best aan het einde van de winter met de eerste stap.  Maar de rest van het jaar mag je niet met je handen zitten draaien, om te vermijden dat je ieder jaar opnieuw moet beginnen.

Mossen houden ook van verdichte bodems. Gazons die dicht gereden liggen (bijv. na gebruik van kranen bij de aanleg van de woning of de tuin) zullen veel meer last hebben van mos dan tuinen waar de de bodem mooi los ligt.

Mos in gazon effectief bestrijden

Mos kan je het best bestrijden door deze zo veel mogelijk uit je gazon te halen en vervolgens zo goed mogelijk voor je gras te zorgen. Want hoe beter het gras groeit, hoe minder kans dat het mos krijgt. Er zal niet voldoende voedsel en licht over zijn voor het mos en het gras zal het mos terugduwen. Goed onderhoud van je gazon is dus belangrijk. Ik geef je hierbij de verschillende stappen die je kan volgen om terug een prachtig gazon te krijgen.

Grasmaaier die mos tegenkomt

Verticuteren: mos uit het gras halen.

In ieder gazon blijven er resten gras achter (van na het maaien) op de bodem, hierdoor ontstaat er de viltlaag. Dit is dus een dun laagje plantaardig materiaal dat wat samen kleeft. En net dit is de ideale voedingsbodem voor het mos.
Het meeste mos verwijderen door te verticuteren, is dus een belangrijke eerste stap die je moet nemen op het einde van de winter / begin van de lente. Doe dit één maal per jaar. Als je na het verticuteren kale plekken krijgt in je gazon, kan je deze inzaaien met aangepast graszaad of doorzaaigras zodat je in de lente terug een mooi, groen gazon hebt zonder kale plekken. Verticuteren doe je steeds 1 keer in de lengte richting en 1 keer in de breedte richting. Op deze manier zal je je volledige gazon zeker bereikt hebben.

Mos doden door gebruik te maken van Mosskade

Mos doden op een ecologische manier is een andere of bijkomende manier om het mos weg te halen. Dit kan je doen met een ecologisch mos-dodend product bv. Mosskade. Het is een biologisch en vloeibaar product dat je zowel in je gras als op je terras kan gebruiken om mossen te doden. Omdat het vloeibaar is, is het eenvoudig toe te dienen met een handsproeier. Het verstopt de huidmondjes van het mos, waardoor deze afsterven. Je ziet het effect binnen een week.

Bemesten om je gazon te laten groeien

Omdat je het gras sneller wil laten groeien dan het mos, zorg je best voor een goede bemesting. Dan kan je gras het beter opnemen tegen het mos. Gazon bemesten doe je best 2 – 3 keer per jaar. In het voorjaar, de zomer en het najaar. Gebruik steeds een organische meststof. Dit omdat deze organische meststof de voedingsstoffen langzaam afgeeft, waardoor je gras er langer voeding kan uit halen. Als je je gazon zo blijft verder bemesten, zal je zien dat het mos minder kans krijgt.

Als je gazon veel last heeft van mos, dan kan je best kiezen voor een meststof die ook het mos aanpakt in je gazon: Gazonmest + tegen mos en onkruid

Kalk strooien zorgt voor een minder zure grond

Mos groeit het best op een zure grond. Om de grond minder zuur te maken, kan je kalk strooien. Uit ervaring weet ik wel dat mensen vaak te veel kalk strooien waardoor ze andere problemen veroorzaken. Hierdoor kan je gras en planten/bomen, gebrekssymptomen krijgen: geel worden van de bladeren, plekken krijgen, geen mooi groene kleur, …
Als de ph van de grond niet goed zit, zorg je er voor dat de mineralen niet meer kunnen opgenomen worden door je planten. Daarom raad ik aan om elke 3 jaar een bodemstaal te nemen. Met dit bodemstaal kan je advies krijgen wat je de komende 3 jaar moet toepassen van kalk en meststoffen. Een bodemstaal kan je eenvoudig zelf nemen en binnen brengen of opsturen. Meten is weten!

Chemische middelen tegen mos in je gazon

Deze middelen raad ik nooit aan in de tuin omdat ze steeds het natuurlijk bodemleven kapot zullen maken. En dit bodemleven heeft je tuin heel hard nodig om sterke en gezonde planten te krijgen.

Preventieve tips om mos in je gazon te voorkomen