,

Tips voor het verzorgen van nieuw ingezaaid gazon

Sofia Haggard avatar

·

,

·

Jon meisje dat loopt over gras

Wanneer de eerste keer maaien na het inzaaien van een nieuw gazon?

De enige echte regel voor de eerste keer maaien van het gras: niet te kort en niet te vroeg. Maar wat betekent dit nu juist?

  1. De eerste keer als het gras 10 tot 12 cm lang is. Maai dan terug tot 8 cm.
  2. De tweede keer als het gras 11 cm lang is. Maai terug tot 7 cm hoogte.
  3. De derde keer als het gras 10 cm lang is, maai terug tot 6 cm.
  4. Doe zo verder met het schema tot de gewenste lengte bereikt is. 4 tot 6 cm is de beste lengte voor een grasveld die wel wat te verduren heeft.

Verder voer je het maaisel best af bij jong gras zodat het voldoende kan blijven doorschieten en dus voldoende licht en lucht krijgt.

Zorg er voor dat de messen van je grasmaaier mooi scherp zijn. Deze kan je zelf bijvijlen als je een beetje handig bent.

Onkruid in nieuw ingezaaid gras, wat nu?

Onkruid in nieuw ingezaaid of doorgezaaid gras is alleen maar NORMAAL. Je hoeft er ook helemaal niets aan te doe. Er zitten altijd onkruiden van vroeger in de grond die nu boven komen, of zaadjes van onkruid die rondvliegen. Omdat je zo goed zorgt voor je nieuw gazon, krijgen ook de onkruiden de beste omstandigheden om te groeien.

  • Wacht dus af, de meeste onkruiden zullen vanzelf weer verdwijnen
  • Hardnekkig onkruid (zoals klaver, weegbree, paardenbloemen,…) pas bestrijden of nog beter uittrekken na de 6de maaibeurt. Of doe zoals ik en geniet van de mooie variatie en bloemen…
  • Als je toch liever een bestrijdingsmiddel gebruikt, doe het dan ecologisch en een specifiek voor jonge gazons.

Een nieuw ingezaaid gazon vraagt wel wat geduld, maar met de juiste meststof en tijd geraak je er heus wel!

 Wouter Crucke, De Boomdokter

Bemesten van een nieuw ingezaaid gazon

Een jonge grasmat heeft een aangepaste voeding nodig. Het bemesten van het gazon zorgt ervoor dat de jonge grasmat mooi zal dichtgroeien en stevig zal worden.

  • Bij de aanleg in het voorjaar doe je dit best na de 3de of 4de maaibeurt.
  • Bij aanleg in het najaar doe je dit best in het opkomende voorjaar.

Welke meststof is nu de beste voor mijn gazon?

  • Kies voor kleine meststofkorrels: zo kan je mooi evenwichtig verdelen waardoor je geen donkere en lichtere plekken krijgt in je gazon. Of plaatsen die minder of beter groeien.
  • Kies voor een complete en evenwichtige NPK en MG-formule, specifiek voor jong gras.
  • Kies voor een organische gazon meststof zodat de werking langer duurt.

Water geven aan pas gezaaid gras, wanneer en hoeveel?

Nadat je pas ingezaaid hebt, hoef je het graszaad niet nat te maken tenzij het wat waait en het zou kunnen wegwaaien. Veel anderen raden aan om direct te besproeien, ik raad dit af omdat je het zaad de tijd moet geven om te kiemen. De luchtvochtigheid is meestal voldoende om het kiemproces op gang te trekken. Als je te veel water geeft in het begin loop je kans dat de zaden eerder kapot gaan of zelfs verrotten voordat het kiemen kan beginnen.

Eenmaal de kieming op gang komt en je ziet de eerste groene schijn over het grondoppervlak, dan is het wel weer nuttig om op tijd voldoende maar ook niet te veel water te geven.

  • Tijdens droge periodes geef je best water, de bovenste laag van de aarde droogt immers snel uit bij warm weer. En het is net in die laag dat het gras zijn wortels heeft.
  • Zorg ervoor dat alle plekken in het gazon water krijgen, zodat elk plekje nieuw gazon de beste kansen krijgt.
  • Geef best iedere 3 dagen gedurende een half uur tot een uur water in plaats van iedere dag 5 minuten.

Wanneer mag ik terug op het nieuwe gras lopen?

Dat is heel eenvoudig! Als je nog bodem ziet tussen de grassprietjes, dan is het nog te vroeg… en ja dat kan wel even duren. Maar het is zeker de moeite waard om te wachten!