Wanneer rozen snoeien?

Categorie: Gazon en tuin
wanneer rozen snoeien

Wanneer rozen snoeien, is een apart verhaal. Vele mensen zijn gek van de diversiteit en de prachtige bloemen van rozen. Het is de Koningin der bloemen! Rozen bloeien doorgaans vanaf de maand juni tot ergens in oktober ongeveer. Dat hangt een beetje af van de soort roos die je hebt staan en het weer uiteraard.

Echter komen rozen enkel tot hun recht bij een goed en degelijk onderhoud. En daar is rozen snoeien een belangrijk onderdeel van. Ik begrijp al wat de meeste mensen denken als ze horen van het rozen snoei:

  • Het is een vervelend werkje omwille van de doornen.
  • Er bestaan zo veel soorten rozen.
  • Mag je die dan allemaal op het zelfde moment snoeien?
  • En wanneer moet ik de rozen juist snoeien?

Regelmatige snoei is belangrijk wil je er lange tijd plezier aan beleven. Dus zorg voor aangepaste werkkledij en goed snijdend materiaal. Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker en vooral aangenamer.

Wanneer rozen snoeien?

Het echt snoeien van rozen mag je opdelen in twee perioden.

  • wintersnoei
  • lentesnoei

Wanneer beginnen we aan de winter snoei om de rozen te snoeien?

Nadat de bloei is stilgevallen, kunnen we ons opmaken voor de winter snoei. Ergens eind oktober begin november kunnen we de rozen snoeien. Let er wel op dat je nooit snoeit als het vriest. Op dit moment voeg je ook best de bemesting toe bij de rozen.

De uitgebloeide bloemen worden weggeknipt. Daardoor voorkom je zaadvorming.

Enkel als je botanische rozen (dit zijn wilde rozen) staan hebt kan je het wegknippen achterwege laten.

 

Want bij de botanische rozen komt er na de bloei een rozenbottel te voorschijn. Dat is niet alleen mooi, het is ook gegeerd door vele vogels. Het behouden van de rozenbottels is een keuze. Het moet niet maar het mag. Goed om weten is dat zaadvorming veel energie vraagt van de roos. Energie die ze nodig heeft om een (strenge) winter te overleven. Echter is niet alleen het snoeien bepalend voor de overlevingskansen van uw rozen. Ook bemesting en grondbewerking zijn van belang.

Wanneer beginnen we dan aan de lentesnoei van de rozen?

In principe is 21 maart een magische datum, Springtime! Nieuw leven begint zich te manifesteren. Links en rechts zijn bloemen al aan het bloeien en onze rozen kunnen we uit hun winterslaap halen. Het snoeien is hier zeer omzichtig en vraagt een beetje aandacht! Het verwijderen van dode takjes. Het juist afsnijden van de olijfgroene takken. Kortom, zorgen dat we een verjongingskuur geven aan onze rozen. En ze klaar maken om terug in al hun glorie uit te groeien tot de Koningin der bloemen. Alleen opletten dat je zowel bij de winter- als de lentesnoei niet snoeit wanneer het aan het vriezen is!

Zo! Dus wanneer rozen snoeien?

In principe heb je twee vaste snoeiperioden.

Juist nadat de roos is gestopt met bloeien. Dan maken we de rozen klaar voor de winter. En bij de start van de lente. Dan maken we de rozen klaar om in volle glorie aan hun bloeiseizoen te beginnen. Gedurende de bloeiperiode zorgen we op tijd en stond om uitgebloeide bloemen te verwijderen. Om zaadvorming te voorkomen en om energieverlies tegen te houden.

Rozen snoeien, hoe doe je dat?

Om de rozen te snoeien moet je aandacht hebben voor 3 basisprincipes, je leest ze hier verder.

Schrijf je in en bestrijd op tijd!
Door je in te schrijven ontvang je een waarschuwing nog vóór de komende insectenplaag. Laat je dus niet meer verrassen en schrijf je nu in!