,

Bladluis verjagen met deze tips

Lieveheersbeestje op een blad

Wat moet je doen?

Bladluis is een typisch plaag insect. Eentje die in alle vormen en kleuren voorkomt. Het vreemde is dat bijna iedere plant haar eigen soort bladluis kent. Dit wekt de indruk dat bladluis bestrijden enorm moeilijk is. Echter, ze laat zich goed bestrijden. Met enkele tips kan je ze doeltreffend aanpakken.

Bevrijd jouw planten van bladluis met deze 7 tips

  1. Zorg dat je planten in de beste omstandigheden gezond en sterk groeien. Hiermee verklein je grotendeels de kans dat bladluizen zich op die planten nestelen. Zorg dus dat ze voldoende water en meststoffen krijgen. Zo maak je je planten sterker en zullen bladluizen minder voor deze planten kiezen.
  2. Bladluizen vindt je meestal op de onderkant van het blad van je plant, het kan dus even duren voordat je ze opmerkt. Soms zie je zelfs eerst de vele mieren die op je plant zitten. De mieren zijn namelijk op zoek naar de honingdauw die de bladluizen afscheiden. De bladluizen kan je besproeien met een ecologisch middel: pyrethro-pur. Het is verkrijgbaar in spuitfles of in een geconcentreerde versie de je zelf oplost.
  3. Iets wat de laatste jaren redelijk in trek is en terecht! Het uitzetten van larven van Lieveheersbeestjes (Adalia)  of de larven van de gaasvlieg (chrysopa) op je besmette planten. Ik ben alleszins fan, het werk WAANZINNIG goed. De larven zijn gek op bladluizen en verorberen dagelijks honderden bladluizen. Gelukkig gebruiken wij enkel het tweestippige lieveheersbeestje want de Amerikaanse en Aziatische soorten die soms verkocht worden die eten onze Europese soorten op
  4. De meeste hobbytuiniers weten en doen het al; ze planten sterk geurende kruiden tussen het plantgoed, zoals citroenkruid, pijpajuin, salie, bieslook….. Zij verjagen de bladluis. Een aanrader dus als je best wat bladluisgevoelige planten hebt in de tuin.
  5. Alle schermbloemigen trekken roofinsecten aan. Knal dus een stevige portie schermbloemen in je tuin. Bied ook voldoende overwinteringsplaatsen voor lieveheersbeestjes en laat de verdroogde plantenresten tot maart staan. Ik zie hier ook vaak lieveheersbeestjes overwinteren in de droge bladoksels van Verbascums.
  6. Soms hebben slechts een klein aantal van je planten last van bladluizen in kleine getallen. Dan kan je dit verhelpen met een beetje water. Jawel, water. Met water in een sproeier bestuif je de onderkant van de bladeren van jouw besmette plant. herhaal dit best meerdere keren per dag en je ziet dat na een paar dagen de bladluizen verdwenen zijn.
  7. Gebruik brandnetelgier, een krachtig, ecologisch product tegen bladluizen. Herhaal om de paar dagen totdat de bladluizen volledig verdwijnen. Je kan de brandnetelgier preventief of bij een beginnende plaag gebruiken. Heeft je plant een zware aantasting, kies dan beter voor de larven van de lieveheersbeestjes.
  8. Net als mensen hebben planten op tijd en stond voeding en water nodig. Dien dus de juiste meststoffen toe en vermijd chemische meststoffen. Deze chemische meststoffen bevatten meestal teveel nitrieten en zorgen wel voor groei maar putten ook je planten uit. Let er ook op dat je een correcte hoeveelheid geeft. Niet te weinig, maar ook niet te veel. Want zelfs te veel meststoffen kunnen een bladluizenplaag ontlokken!